Tjeckien: Ömsom vila, ömsom vatten i Tjeckien
Tjeckien

Ömsom vila, ömsom vatten i Tjeckien

Med sina nästan uråldriga spatraditioner har Tjeckien seglat upp som en av Europas främsta hälsodestinationer. RES guidar till tre av landets mest besökta spastäder, vars källor sägs bota allt från nageltrång till reumatisk värk.

Den tjeckiska spahistorian går så långt tillbaka i tiden som till 1300-talet. Myten säger att allt började med en jakttur företagen av den dåvarande tysk-romerska kejsaren av Böhmen, Karl den IV. Hans häst sägs ha snubblat på en stenbumling och på så sätt frigjort en gejser av forsande vatten. Kejsare Karl menade att gejsern var ett tecken från gud och deklarerade att platsen skulle bli kungligt bad. På tjeckiska heter platsen och numera en av landets största spastäder Karlovy Vary – Karls bad.

 

Det tog ett tag innan själva spakulturen skulle bre ut sig till att bli en mer populär sysselsättning. Inte förrän under 1800-talet började folk flockas kring de naturligt förekommande källorna i landet och i de byar och städer som växte upp kring dem. Tillsammans med dåtidens läkekonst utlovades bot och bättring från en rad sjukliga åkommor – allt från allmän nedstämdhet till reumatisk värk och dålig mage kunde läkas genom spabad.

Men en hälsoresa till Tjeckien handlar inte bara om att ligga och bli botad i svavelosande bad. Som extra lök på laxen är arkitekturen minst sagt bedårande vacker, där det ena gräddtårtslika huset efter det andra kantar gatorna. Även hotellen gör allt för att överträffa varandra i gastronomi och allmänt välbehag. Det är inte utan att man för sitt inre då och då kan höra en och annan både brusande och berusande Wienervals när man låter ögonen vila på landskapet.

Landet som spadestination kan luta sig på en väl rustad läkarkår och minst sagt rikliga tillgångar i form av mineralhaltiga myllor, naturliga heta källor och diverse gasfyndigheter – alla med sina respektive egenskaper och ”claim to fame” vad gäller att bota diverse sjukdomstillstånd. Populariteten är stor – Tjeckien har över 30 erkända och etablerade orter som alla erbjuder spabehandlingar och tillhörande upplevelser. De tre största, som samtliga ligger i landets västra del och som populärt kallas för landets spatriangel, består av städerna Karlovy Vary, Mariánské Lázně and Františkovy Lázně.

Karlovy Vary är över 600 år gammal och har från sitt grundande hållit ställningen som omtalad och berömd hälsodestination för både rika och berömda. Tänk att det bad du just sjunkit ned i kanske också nötts av både Peter den Stores och Johan Sebastian Bachs respektive ändalyktor. Specialiteten bland Karlovy Varys olika span ligger främst i behandling av matsmältnings- och ämnesomsättningsrelaterade åkommor, vilket kanske kan tolkas som ett tilltalande försprång till en platt mage inför Beach 2012. Men i bästa fall kanske det blir ett nollsummespel, med tanke på den ganska tunga tjeckiska maten man med god aptit sätter i sig på krogarna här, nedsköljt med svalkande öl. Tjeckien är världens största ölkonsumenter per capita i hela världen – något man inte tvivlar en sekund på, med tanke på hur det dricks av och till och med badas i ölet här.

Hotell i Karlovy Vary

I den mindre och mycket välpolerade staden Mariánské Lázně råder en värdig och historisk stämning. Det är så välmanikyrerat och putsat att det nästan blir lite Disneyland över det. Sprinklat med lummiga parker och gångar för romantiska promenader under gotiska pergolor blir det nästan övermäktigt för en arkitektoniskt kargt uppfostrad nordbo. Ett utav huvudnumrena i Mariánské Lázně är den ”sjungande fontänen” som varje kväll sprutar vatten i takt med en spektakulärt koordinerad ljus- och ljudshow mitt i stan.

Mariánské Lázně är begåvad med inte mindre än 100 olika naturliga källor. Ur hälften av dem hämtar och buteljerar man källvatten som exporteras till törstiga strupar runt om i världen. Stadens olika span erbjuder behandlingar som i princip kan fixa allt från nageltrång till slätare hud och starkare psyke. Den mest remarkabla är kanske radonbehandlingen. Under hela mitt liv har vi i Sverige blivit itutad radonets faror som starkt bidragande orsak till minst sagt allvarliga sjukdomar. Här innehåller källvattnet små doser av den ädla radioaktiva gasen, vilken sägs ha hälsobringande och energigivande effekter vid spabad.

Hotell i Mariánské Lázně

Františkovy Lázně är den av de tre stora spastäderna som är minst till storleken och också ansedd som den mest charmiga. Den läkande källan, med samma namn som staden, sägs ha utmärkta egenskaper för att behandla och förstärka fruktbarheten hos kvinnor, bota diverse genitala problem och utmärkt för behandling av hjärt- och kärlsjukdomar. I parken intill källan står statyn av en ung František. Det sägs att man som kvinna omedelbart blir gravid då man rör lille František på en viss kroppsdel. Vilken den mirakelbringande kroppsdelen är, får man själv räkna ut på plats.

Hotell i Františkovy Lázně

Publicerad: 2012-04-30