Berlin, Tyskland: Berlins bästa just nu
Pasternak i Berlin bjuder bland annat på blinier.
Ryska blinier och lyxiga cocktails

Berlins bästa just nu

Maria Österdahl bor sedan ett år tillbaka i Berlin. Brunch med ryska blinier, en lyxig cocktailbar och en lokal ekomarknad. Här tipsar hon om Berlins bästa just nu...

Hotell i Berlin

Mat och dryck

Pasternak - brunch i rysk anda
En mysig rysk restaurang i Kollwitz-kvarteret där det serveras en härlig och varierad brunch varje söndag för dryga hundralappen.  Här finns något för alla, från rökt lax till grillade grönsaker, delikatessostar, varma frukosttillbehör som korv och ägg samt ett härligt urval av efterrätter, inklusive ryska blinier. Men kom i tid eftersom Pasternak är oerhört populärt! Så länge solen värmer är uteserveringen att föredra, medan den gammaldags inredda salongen med kristallkronor och möbler i körsbärsträ gör sig bäst under vinterhalvåret.
Knaackstrasse. 22/24
restaurant-pasternak.de


La Käserie - för ostälskaren
En av mina absoluta pärlor i Berlin. Stället drivs av två charmiga fransmän, Bastien och Romain, som importerar osten direkt från Frankrike. Merparten av ostarna är opastöriserade och kommer från små gårdar. De båda fransmännen serverar utsökta charkuteribrickor i sitt gemytliga lilla krypin och på gråmulna Berlindagar, när man längtar efter varm mat, finns det tre olika typer av fondue att välja på, men även raclette som serveras med kallskuret, potatis och råmjölkssmör. Under säsong (maj till september) bör man också testa på den himmelska varma ostspecialiteten Mont d'or. Alla varma rätter bokas en dag i förväg.
Lychener strasse. 6
lakaeserie.de

 Limonadier – sofistikerad cocktailbar
Limonadier är en något lyxigare cocktailbar som serverar cocktails av hög kvalitet i mysiga Mehringdamm. Inga sockersöta cocktails utan här snackar vi välbalanserade drinkar, med ovanliga ingredienser, färskpressade juicer och hemmagjorda smaksättare. Personalen är trevlig och serviceinriktad, vilket ibland kan vara svårt att hitta i Berlin, men på Limonadier känner du dig genast välkommen. Be gärna personalen om råd om du blir överväldigad av utbudet, de är väldigt kunniga och kan tipsa om en drink som faller just dig i smaken.
Nostitzstr. 12
limonadier-barkultur.de

 Les Patisserie de Sebastien - läckra franska bakverk
Bortanför turiststråken, lite avsides på Invalidenstrasse ligger ”Sebastiens bakverk” med flera museer som granne, som till exempel Naturkundemuseum eller Gedänkstätte Berlin Mauer. Priserna är humana och kvaliteten på bakverken hög. Kön ringlar sig ofta lång utanför när sötsugna Berlinbor vill ta med sig något gott hem till eftermiddagsfikat. Här hittar du klassiker som croissants och pain au chocolat, men även söta små frukttårtor, mousser och macarons. Och vill man ha något gott att värma sig med är den mörka, varma chokladen ett säkert kort. Öppettider, 8.30–17.00 onsdag- söndag.
Invalidenstr. 157

Se och göra

Teufelsberg – ett stycke spionhistoria
”Djävulsberget” vid Grünewald är en annorlunda och relativt okänd sevärdhet. Den artificiella kullen har en spännande historia bakom sig - från avstjälpningsplats för bråte efter andra världskriget, till spionstation för amerikanerna under kalla kriget och skidbacke för sportiga berlinare. Numera anordnas guidade turer av engagerade privatpersoner för att finansiera bevarandet av platsen. Under cirka tre timmar besöker man byggnaderna, ser fantastisk graffiti och "bollarna" som användes för att dölja spionutrustningen från östblocket. Passa på att stå i mitten av den "stora bollen" för att uppleva kittlande och oväntad akustik!
berliner-teufelsberg.com/web

Shopping

Kollwitzmarkt – mysig kvartersmarknad
En lokal ekomarknad i vackra Prenzlauerberg, även kallat ”Lilla Paris”, på grund av de många fransmän som har flyttat hit. Här finner du konsthantverk, lokala och internationella delikatesser, ett hav av blommor samt ekologiska kosmetikprodukter. Är man hungrig på plats finns det gott om food trucks som serverar dryck och tillagad mat, varav mycket är säsongsbetonat. Till hösten dyker exempelvis pumpa och "federweisser" upp; ett halvjäst vin - någonstans mellan must och färdigt vin, som faktiskt inte alls smakar så dumt! Och på våren och sommaren kan man njuta av färsk sparris och söta tyska jordgubbar. Varje lördag mellan 9.00–16.00.
Kollwitzplatz

Sök trendiga hotell i Berlin HÄR

Publicerad: 2016-05-17