Berlin, Tyskland: Fem inneställen du inte kan missa i Berlin
Handplockade tips

Fem inneställen du inte kan missa i Berlin

Välkommen till RES reseguide till Berlin. 

RES är Sveriges första moderna resemagasin. Vi föddes 1981 och vår grund nu som då är att vi älskar att resa och ha koll. Det som började som ett elegant magasin är nu en sajt fylld med tusentals tips till hela världen och ett tv-program. Det händer att RES skribenter och reseexperter går på de breda allfartsvägarna, men helst vill vi hitta vår egen stig och den där lilla krogen på en bakgata fylld med stamgäster. Följaktligen bygger våra tips på våra egna erfarenheter och preferenser. Vår reseguide bygger inte på en datagenererad algoritm och miljontals anonyma betyg utan på vad vi älskar och vill göra själva. Här är våra handplockade tips till Berlin. Vill du uppleva det alla andra gör kan du sluta läsa nu. Annars välkommen till vår vår värld.

I Berlin skapas och sätts trender. Trots det är staden motsatsen till snobbig. Här kan du bo och äta för en rimlig peng och kvalitén på budgethotellen och vandrarhemmen är hög. Vill du bo mer flott så finns det hur många lyxhotell som helst att välja mellan. Här finns hippa caféer, konst och konserter. Berlin är en stad i ständig förändring – och här finns alltid något nytt att upptäcka.

Tips av: Filip Sandström Beijer, Johanna Paues, Natalie Lindblom, Sofia Sundström och Maria Österdahl.

1. Köylüoglu Restaurant

Berlin med sina många turkiska invånare har en långvarig kärleksrelation till dönerkebaben. Den som googlar på Berlins bästa döner hittar direkt till Mustafas Gemüse Kebab, där köerna ringlar sig långa dygnet runt. För den som vill slippa stå i kö och upptäcka en ny stadsdel, Wedding, finns den turkiska restaurangen Köylüglu på Bellermanstrasse. Runt hörnet ligger även Berlins äldsta och mest anrika dönerrestaurang, men strunta i den och gå in på Köylüglu istället. För den som inte käkar kött är falafeln också bland den godaste vi smakat i Berlin.

Hitta hit 

Hitta boende i Berlin 

2. Hotel Oderberger Berlin

Badhusen från 1900-talets början var inte som dagens badhus. De hade valvgångar, stenväggar, marmorgolv och utsmyckade gjutjärnsräcken. I alla fall ett av dem, ett som öppnade 1902 i Prenzlauer Berg i Berlin – då en stadsdel i snabb tillväxt, i dag ett internationellt coolkidsmecka. 1986 stängdes badet ner på grund av sprickor i grunden. Efter att ha inhyst bland annat konstgalleri öppnade det i januari 2016 som topprenoverat men budgetanpassat hotell, som dock fortfarande samarbetar med Berlin-baserade konstnärer. Vi reser oss i respekt för renoveringen, som förutom att behålla valven, stengolven och gjutjärnsräckena, faktiskt även behållit den vackra bassängkroppen. Efter lång tids torrläggning och varsam restaurering öppnade den för hotellets gäster i oktober 2016. Dubbelrum från cirka 1 200 kronor natten.

Boka in mig 

3. Shopping- Hahayoureugly 

Secondhand-butiken Hahayoureugly har flyttat från Kreuzberg till Friedrichshain och ligger idag strategiskt på Warschauer strasse i större lokaler. Här hittar du Berlins mest färgglada och unika secondhandkläder, med blandat utbud av designkläder och vintage. Letar du efter något att ha på dig på Berghain? Butiken ligger bara ett stenkast bort från den mytomspunna klubben och är ett alldeles utmärkt alternativ. Personalen är dessutom väldigt trevlig och hjälper dig gärna att hitta rätt look.

Hitta hit 

4. Grünewald

Trött på storstadsmyllret eller bara lite slö efter gårdagens barrunda? Ta S-bahn, cykeln eller hyrbilen till Grünewald och ställ in GPS:en på Jagdschloss Grunewald, ett gammalt jaktslott som ursprungligen tillhört kurfurstar och monarker. I dag är slottet en samlingsplats för promenadälskare och hundägare, som kommit hit och vandrar runt den vackra sjön. Avsluta med en bratwurst och en stor fatöl i slottsträdgårdens biergarten och gör dig redo för storstadsmyllret igen.

För den som vill bada kan man istället ställa in siktet på Teufelsee. Sjön blev viral på internet 2020 när en vildsvinsfamilj kom och stal nakna badgästers tillhörigheter. Ja, tyskarna älskar sin nakenhet, men det är valfritt om du vill slänga kläderna eller behålla dem på vid sjön.

Hitta hit

5. F Bar

Många Berlinresenärer missar stadsdelen Wedding eftersom många av de klassiska turistattraktionerna eller hipsterstråken inte är belagda just där. Men som den ständigt ”up and coming” stadsdelen är Wedding värt ett besök. Det är inte lika bartätt som i Friedrichshain eller Kreuzberg, men det finns några små guldkorn. Ett av dessa är baren F Bar på Grünthaler Strasse, bara ett stenkast från Gesundbrunnens S- och U-bahnstation. Den varma och mysiga kvarterskrogen specialiserar sig på mescal och du fastnar lätt i bardisken med den trevliga personalen som vet hur de ska leverera cocktails.

Hitta hit 

Ytterligare 137 tips i Berlin finner du här 

Publicerad: 2021-07-02