New York, USA: Anders Öhrman förälskade sig i West Village
Veckans resenär

Anders Öhrman förälskade sig i West Village

Veckans resenär är Anders Öhrman som precis har gett ut boken En annan del av New York – en fotobok plåtad med Iphonen under en fyra års-period i West Village.

Text: Linda Larsson
Foto: Anders Öhrman

Hotell i New York

Hur föddes idén till din bok?
– Jag åkte till New York för att skriva en roman. Men så började jag fota området jag bodde i och lägga ut de bilderna på Instagram och Facebook. På den vägen var det. Folk sa till mig ”kan du inte ge ut en bok” och jag tänkte ”ja, varför inte”? Så nu har jag gjort det.

Varför just West village?
– Jag har varit mycket i New York men det är något med West village, området är inte alls som du föreställer dig New York med stora skyskrapor och Times Square. Här finns ett lugn. Sen finns det ju så många fotoböcker om New York så jag kände att jag var tvungen att nischa mig. Men jag älskar West village – West Village var anledningen till att jag förälskade mig i New York.

Vad känner du när du kommer till New York?
– Jag känner en obeskrivlig lycka när jag kommer dit, ungefär samma känsla som när man är nykär, jag är nästan inte hungrig. Jag är så otroligt lycklig och glad och vill bara omfamna hela Manhattan. New York ger en känslan av att vara osynlig men samtidigt känns det också som att hela världen ser en.

När var första gången du kom till New York?
– Första gången jag var där var i slutet av 90-talet. Men det var först 2009 jag började åka ordentligt dit – det var då jag upptäckte West Village. Jag skulle besöka en loppmarknad på Perry Street (samma gata som Carrie i Sex and the City bor) och blev förälskad, kände ”jag måste komma hit igen och bo”. Så letade jag lägenheter på Airbnb och hittade en precis framför Carries lägenhet i tv-serien. Det är den jag alltid återkommer till när jag är här. Nu för tiden försöker jag åka till New York minst tre gånger om året – oftast åker jag själv.

Varför själv? 
– Livet hemma är så hektiskt och det är skönt att bara få bestämma allt helt själv: från vad man ska äta till när man ska gå upp. Och man känner sig aldrig ensam i New York. Det är bara att gå ut och sätta sig i en bar så träffar man någon att prata med. Det anses inte vara märkligt i New York att sitta ensam i en bar – eller att vara ensam över huvud taget.

Du har ju fotat hela boken med mobilen, vad är fördelen med det?
– Man blir mer osynlig med en mobilkamera, det är lättare att fånga saker i stunden. Mobilen har man också alltid med sig. Inga av mina bilder är stageade, det är ”i stunden”-bilder.

Varför gillar man att resa?
– Man fyller på med energier och får ny kunskap om hur världen och människor fungerar – kunskap som man inte kan lära sig i skolbänken. Man lär känna folk man aldrig ens skulle ha träffat annars.

Vilken plats drömmer du om att besöka?
– Boston ska vara riktigt coolt – men det är den dyraste staden att bo på hotell i USA.

Vill ni se mer av Anders Öhrmans bilder: följ han på Instagram.

Den här veckan tar han också över RES Instagramkonto!

Om Anders Öhrman

Jobb: chefredaktör för tidningen QX.
Ålder: 45 år.
Bor: Stockholm med pojkvän och hund.
Aktuell med: fotoboken En annan del av New York.

 
Publicerad: 2016-05-23