9 av 10 semestrar hemma i sommar
NYHET

9 av 10 semestrar hemma i sommar

7 731 gäster hos ESS Groups har valt att svara på en stor undersökning om sommaren, nya resvanor och Corona med mera. 93 procent av de tillfrågade svarade att de kommer semestra hemma detta år. Förra året reste så mycket som 75 procent utomlands, en siffra som nu helt är raderad och som pekar på en spännande sommar för turism och besöksnäringen. Av ESS Groups olika destinationer så hamnar Steam Hotel på plats 1, Ystad Saltsjöbad på andra plats och Falkenberg Strandbad på en fin tredje.

”Vi har förstått på de senaste veckornas positiva bokningsingång att något är på gång. Men resultatet från undersökningen överraskar oss. Volymen av gäster som nu kommer semestra i Sverige i år kontra 2019 blir ju enormt. Undersökningen visar att 9 av 10 kommer förlägga all sin semester i Sverige”, säger Jonas Stenberg VD ESS Group.

Över 80 procent tror att det kommer ta 3 månader eller längre tills vi återgår till något som är mer ”normalt”. Respondenterna är också tydliga kring att man i år inte har hunnit planera sin semester ännu. 94% har inte planerat klart. Så den inhemska besöksnäringen borde nu under juni se ett stort intresse från potentiella gäster. Och med tanke på att så många kommer semestra hemma i år så bestämde sig ESS Group för att tillsammans med sina gäster ta fram den ultimata svenska sommarguiden. Undersökningen har också ställt frågor om vilken som är Sveriges bästa strand, Netflix-serie, utflyktsmål, bok-tips, sommarlåt, hotell, sommarkrog och hur viktigt, eller mindre viktigt det är med olika typer av aktiviteter.

”Datan visar att det blir mycket bubbel och rosé tillsammans med familj och vänner. Man kommer att slappa med tv-serien La Casa de Papel och Josephine Bornebuschs hyllade ”Älska mig” , lyssna på "Sunnanvind" med Mares och så blir det mycket dans och kortspelet UNO. Att bara 8 procent säger att de gör bomben när de badar förvånade oss lite. Men att 77 procent säger att bubbel är den bästa drycken i sommar gör oss glada och fyllda av framtidstro. Och att 70,3 procent kommer att ”ligga” mycket i sommar är ju bara för härligt”, avslutar Jonas Stenberg.

  • La Casa de Papel är bästa Netflix-serien och hyllade svenska dramakomedin ”Älska mig” av och med Josephine Bornebusch hamnar högt på listorna. Även Kalifat och Breaking Bad är serier som gästerna anser att man inte får missa i sommar.
  • Uno är sommarens bästa kortspel kort följt av Plump. Att dansa, spela kubb och att bowla är grejer man inte får missa att göra under sommaren.
  • 58 procent säger att man helst går ifrån stegen när man badar. 8 procent gör bomben och 29 procent dyker i direkt.
  • Att ligga vid poolen under sommaren är mycket viktigt för 62 procent. Att ligga är mycket viktigt för 70,3 procent.
  • Att dricka bubbel tycker 77 procent är mycket viktigt.
  • Österlen, Gotland, Öland, Smögen och Marstrand är de bästa utflyktsmålen.
  • Kajplats 9 i Västerås blir Sveriges bästa sommarkrog.
  • NK har Sveriges bästa shopping. Men att handla på second hand kommer på tredje plats.

Sommaren kommer också bjuda på mycket kärlek då så mycket som 70,3 procent uppger att ”ligga” är mycket viktigt. Hela guiden kan laddas ner här. https://www.essgroup.se/wp-content/uploads/2020/05/SommarGuiden2020-2.pdf

Publicerad: 2020-05-28