Hitta julstämningen på Centraleuropas julmarknader

Hitta julstämningen på Centraleuropas julmarknader

Bästa tipset för att komma i julstämning? Svar: en julmarknad i Centraleuropa. Ljusprydda torg, hantverksstånd och doften av varmt kryddat vin skapar en magisk atmosfär, ofta i städer med historisk charm. Så ta dig till i Bratislava, Budapest, Warszawa, Krakow, Prag – eller varför inte idylliska Olomouc. Det blir inte mysigare än så inför jul.

Julmarknader, ljusfestival och isskulpturer i Polen

Att besöka en av Polens traditionella julmarknader är ett utmärkt sätt att komma i julstämning. Julsånger klingar, juleljus och julpynt skapar en varm och charmig atmosfär. I hundratals traditionella marknadsstånd av trä hittar du vackra juldekorationer, handgjort gammaldags julpynt, lokal keramik, broderade dukar, målat glas, träskulpturer… Du får också chansen att prova traditionell polsk mat: piroger, kål med kött och svamp (bigos) och korv av alla slag. Det finns julmarknader över hela landet. De största ligger i Warszawa, Kraków, Gdansk, Wroclaw och Poznan. Dessutom lyser hela Warszawa upp i december, tack vare den årliga Warsaw Christmas Light Festival, en serie ljusinstallationer som startar på det stora torget i Gamla stan och sträcker sig längs Den kungliga vägen till Wilanów. I Poznan kan du även besöka den internationella isskulpturfestivalen som hålls varje år i december och lockar till sig välkända konstnärer från hela världen.

Julmarknader i varje hörn av kulturarvsstaden Prag

Julen i Prag rankas som en av de mest magnifika i Europa tack vare sin charm och unika atmosfär. I nästan varje hörn av den tjeckiska huvudstaden upptäcker du julmarknader. De mer traditionella finns på torget i Gamla stan och på Vaclávplatsen med stånd fullpackade av julgodis, delikatesser och traditionellt julpynt. Föredrar du en modern tvist av marknader med underbar mat, så rekommenderas vinterupplagan av Manifesto-marknaden. Reser du mellan Prag och Krakow, stanna gärna i staden Olomouc, som kombinerar historisk skönhet med ungdomlig charm. På stadens julmarknad slingrar sig marknadsstånden runt det stora torget, inramat av den Unesco-skyddade Trefaldighetskolonnen, barockfontäner och stadshuset med det berömda astronomiska uret. Missa inte heller chansen att testa en av” världens mest stinkande” ostar, Olomoucké tvaruzky, och den omtalade lokala punschen.

Ljusshow i 3D och miljötänk – Budapests julmarknad har ”extra allt”

Adventsfestivalen (Adventsfest? Vad är bästa översättningen?) vid Sankt Stefan-basilikan i Budapest i Ungern är en julmarknad med extra allt – och har utsetts till den vackraste julmarknaden i Europa. Här kan du spendera en rolig eftermiddag på skridskorinken och njuta av ett glas varmt kryddat vin och traditionell ungersk mat. Mest spektakulär är den stora ljusshowen i 3D på kvällarna, även den störst i Europa. Men adventsfestivalen vid basilikan vill mer än bara ge julstämning. Den vill även skapa en känsla av gemenskap och ansvar för miljön, och har utsetts till den Mest ekovänliga julmarknaden. Besökarna kan lyssna till välgörenhetskonserter och ge bidrag, alla koppar och bestick är miljövänliga och alla matrester återvinns.

Julmarknad i Bratislava – på charmiga torg och ståtligt slott

I december fylls torgen i slovakiska städer av magisk julstämning. I den vackraste delen av staden hörs julsånger och det doftar gott av lokala delikatesser och julkryddor. I marknadsstånden hittar du hantverk, keramik, glas, torkade majsblad och textilier. Huvudstaden Bratislava bjuder på julmarknader på flera platser. På Stora torget vid stadshuset (Hlavné naméstie) ståtar en stor julgran, som invigs traditionellt vid en ceremoni en månad före jul. Dussintals bodar säljer traditionella handgjorda presenter och lokala artister uppträder i stort sett dagligen. Självklart erbjuds klassisk slovakisk mat och dryck; kålsoppa, fiskrätter, lokse (bakade potatispannkakor) och du värmer dig med varmt kryddat vin. På torget Hviezdoslavovo, också det i Gamla stan och bara fem minuters promenad från Stora torget, är utbudet av mat- och dryckesstånd ännu större. Julgranen står mitt på torget intill skridskorinken. Den senaste öppnade julmarknaden ligger på slottet i Bratislava, en kvarts promenad från Gamla stan. Om du utforskar julaktiviteterna där får du underbar utsikt över staden på köpet.