Covid-läget i Italien: Några rese- eller rörelseförbud kommer inte att behövas, alla minns
Krönika

Covid-läget i Italien: Några rese- eller rörelseförbud kommer inte att behövas, alla minns

RES expert Anders Sjöstedt ger oss senaste nytt om corona-läget i Italien. Anders är för närvarande baserad i Florens.

I slutet av juli reste vi från Mallorca för en veckas arbete i Florens. Det var första gången vi lämnade ön sedan Spanien stängt ner sitt samhälle i mars. “Att du vågar”, sa folk. När vi landade i Bergamo möttes vi av en pistol mot pannan. I Italien tar man temperaturen på alla, överallt, i butiker och på restauranger. Om du har över 37.5 grader släpps du inte in.

Stämningen i juli var återhållsam men lättad. Alla bar munskydd i ett glasögonsnöre kring halsen, som pliktskyldigt togs på när man steg in i en lokal. Man använde handsprit, höll avstånd och vek undan. Det kändes att många fortfarande var i chock efter de höga dödstalen några månader tidigare. Försiktigheten var självvald, till skillnad från den den hårda bötesstyrda polisbevakningen i Spanien. Florens var välkomnande och lagom fullt, åtminstone ur en besökares perspektiv.

När vi kom tillbaka till Florens för en längre vistelse i slutet av september var upplevelsen densamma. Temperaturkontroll, masker och avstånd, halvfulla restauranger, men hoppfullt. Under veckorna som gått sedan dess har dock ängsligheten kommit tillbaka.

I söndags kom beskedet för Italien många väntat på och som flera regioner redan tagit. Alla caféer, barer och restauranger måste hålla stängt för servering från kl 18 (hämtning av mat tillåtes), större evenemang förbjuds och man avråder från privata sammankomster och resor bort från bostadsorten. Några rese- eller rörelseförbud kommer inte att behövas, alla minns.

Dagtid, framför allt på helgerna, är det fortfarande rörelse på gator och caféer. De utländska turisterna är få, men de boende verkar göra en poäng av att bege sig ut och omfamna sin stad, även om de inte kan omfamna varandra. Den vänlighet vi möter överallt förvånar och glädjer oss, som om alla känner att det enda sättet vi kan ta oss igenom hösten och vintern är att ge varandra lite extra värme.

En del hotell i Florens har nu börjat stänga ner, men det finns desto fler fantastiska lägenheter till låga priser att välja mellan. Många restauranger håller öppet och kommer att försöka klara sig på sina luncher. Höstsolen skiner och vi håller oss kvar och njuter, så länge vi kan.

The Local för en hyfsad uppdatering över de senaste restriktionerna här

Text: Anders Sjöstedt

Publicerad: 2020-10-27