Helsingfors, Finland: 5 tips i grannlandets huvudstad Helsingfors
Tips

5 tips i grannlandets huvudstad Helsingfors

Helsingfors är både nära och en stad som har en hel del att erbjuda. Med snygga designhotell i världsklass, trendiga restauranger som siktar högt och lågt och ja, en variation av bastus att välja bland - kan en weekend i Helsingfors inte gå fel. 

Text: Sofia Sundström

Hotel St.George

Helsingfors nyaste hotell har slagit upp dörrarna vid Gamla kyrkoparken, mitt i stadens hjärta. Öppningen var hett emotsedd och det på goda grunder. Carola Rytsölä, som fick förtroendet att förädla insidan av den världsberömde arkitekten Onni Tarjannes 1800-talsbyggnad, har nämligen svarat för ett synnerligen gott arbete. 153 moderna rum med en ljus och elegant atmosfär i ljusa färger och trämöbler. Hotellrestaurangen Andra serverar en mix av finsk och turkisk mat – en intressant mix bara där. Och du är i Finland, så spaavdelningen är viktigt – och omfattande. Ett dubbelrum går från cirka 2 500 kronor per natt.

Georgsgatan 13

stgeorgehelsinki.com

Lediga rum & priser

Ateljé Finne

Antto Melasniemi spelade keyboard i det finska hårdrocksbandet HIM på 1990--talet, men sadlade sedan om till krögare. I dag driver han två krogar i Helsingfors, Kuurna och Ateljé Finne. På Ateljé Finne serverar han global finsk comfort food, rätter som balanserar inhemsk tradition med internationella influenser: blodpudding med äppel- och sellerisallad, spelt- och shiitakesoppa, fiskqueneller med svartrötter, fjällröding med ingefärsmarinerade grönsaker, bräserad grisnacke med linser och citronkaka med timjanglass. Vinlistan är inte jättetjock, men välkomponerad med inte alltför dyra buteljer från pålitliga producenter: vitt från norditalienska Pieropan, franska Fèvre och nyzeeländska Cloudy Bay, rött från franska Alain Graillot, amerikanska Ridge och italienska Foradori, och mumsigt sött starkvin från sydfranska Mas Amiel. Restaurangen är inrymd i den finska skulptören Gunnar Finnes före detta -ateljé. Kreativiteten sitter kvar i de vitmålade väggarna, och lockar en avslappnad publik, ofta från konst-, design- eller medie-branschen. 

Arkadiagatan 14

ateljefinne.fi

Nokka

Restaurang Nokka är ytterligare en representant av det etablissemang som stöder lokalt odlade, organiska grödor, och menyn baseras helt på vad som finns tillgängligt för säsongen. Krogen har en vacker utsikt över havet, och ligger i en rödteglad lagerlokal med gigantiska träbjälkar i taket. Hemtrevligt och gott.

Kanalkajen 7f

ravintolanokka.fi

Trillby & Chadwick

Även Finland hade sin förbudstid – något som speakeasybaren Trillby & Chadwick tagit fasta på med sin tolkning av 1920-talets Helsingfors. Namnet är hämtat från en fiktiv detektivbyrå och just detektivarbete behövs för att hitta in till det hemliga stället på Katariinankatu. Någon skylt finns förstås inte, i stället gäller det att hitta rätt trappa och rätt dörr där du sedan annonserar din ankomst via en tidstypisk telefon och förhoppningsvis får nådiga nicken. Inga telefonerande, inget fotograferande – däremot stans bästa drinkar.

Katrinegatan

sonofapunch.com

Löyly

Ett Helsingforsbesök är naturligtvis inte fullbordat utan ett riktigt bastubad. Alternativen är många, men Löyly vid Ärtholmens strand är vår favorit. Innovativ design, tre rykande rum, möjlighet till ett dopp i havet och så en rejält tilltagen uteservering med plats för sisådär 600 personer. Bäst i stan och därmed basta.

Ärtholmsstranden 4

loylyhelsinki.fi

Lediga rum & priser i staden

Du hittar vår stora reseguide till Helsingfors här.

Publicerad: 2019-05-07