Rivieran, Frankrike: Handplockade tips till sommarens destinationer: Franska rivieran
Handplockade tips

Handplockade tips till sommarens destinationer: Franska rivieran

Sol, bad och glamour. Stränder, berg och olivlundar. Franska bistroer, mysiga marknader och romantiska promenadstråk. Gamla fasader, historiska adresser och konstmuséer av rang. Lyxyacher, strandklubbar och diskotek… Franska Rivieran lockar en blandad målgrupp. Här är våra senaste tips till världens kändaste kustremsa.

Les Toits, Hotel de Paris, St Tropez

Hitta hit

St Tropez inte är känt för sina höga byggnader, det är däremot känt för sin höga klass, och Les Toits är inget undantag. Denna ultrasofistikerade loungebaren och restaurang erbjuder en oslagbar utsikt över staden, en unik takpool och en bekväm utomhusterrass. Les Toits är den perfekta platsen för att njuta av långa lata dagar under solen, simma, dricka champagne och sola, allt till tonerna av en DJ. Les Toits tenderar att locka en publik från A-listan, vilket betyder att priserna är höga och reservationer krävs. 

Mayssa Beach, Villefranche-sur-Mer

Hitta hit

Alldeles nere vid vattnet i Villefranche-sur-Mer hittar du Mayssa Beach (även känd som Mayssa Restaurant). Som du förmodligen kan gissa med tanke på läget, erbjuder denna panoramarestaurang fantastisk utsikt över både bukten och hamnen. Här finns även en terrass på andra våningen, ett imponerande urval av viner och meny i medelhavsstil, där specialiteten är en hel fisk som tillagas vid ditt bord. Reservationer rekommenderas under högsäsong, men drop-in är även välkomna. 

Babel Babel, Nice

Hitta hit

Teamet bakom en av Nice första riktiga hantverkscocktailbarer, El Merkado, tog över en före detta fiskehytt nära slutet av Promenade des Anglais och förvandlade det till ett vykort av en grekisk ö. Himmelsblå fönsterluckor mot vattnet på ena sidan, en terrass mot den livliga strandpromenaden samt en lugnare uteplats på baksidan om man vill fly den ofta trånga strandpromenaden. Att servera riktigt goda cocktails var grundtanken, men sedan har man utökat med mestadels naturliga viner från producenter i södra Europa. Här serveras det också moderna mellanrätter och tilltugg om du skulle bli hungrig till ditt eftermiddagsglas. 

La part des Anges, Nice

Hitta hit

En naturvinsinstitution. Olivier Labarde öppnade La Part des Anges för över 20 år sedan, och var då en av de första vinbutikerna och caves à manger (en kombination av vinbutik med aptitretare) i sitt slag i staden. Här finns över 300 olika flaskor naturvin från oberoende vinmakare om du vill köpa med dig en flaska hem, eller ta en plats på baksidan och ät lunch och njut av ett veckovis roterande urval av tio viner på glas.

Epiro, Nice

Hitta hit

Den italienska duon Alessandra Viscardi och Marco Mattana öppnade sin första osteria i Rom 2014 innan de förde konceptet vidare till en lugn gata nära hamnen i Nice 2019. Epiro är en av få – kanske den enda – restaurangen som är värda att vandra till den motsatta sidan av hamnen för, bort från Gamla stan. Sitt i baren, där du har inblick mot köket, eller bland en handfull bord som är placerade på trottoaren utanför. Menyn bjuder på italienska klassiker (som innehåller massor av färsk pasta), medan vinlistan – som i genomsnitt har cirka 100 olika flaskor åt gången och ändras säsongsvis med menyn – kretsar kring hållbara italienska producenter. 

Läs ytterligare 115 tips till Franska rivieran HÄR.

Publicerad: 2022-07-29