Frankrike: Vett och klädetikett
Tips

Vett och klädetikett

Hur gör du för att smälta in på ett trendigt galleri i Indien och en lokal bar i södra Frankrike? RES har frågat experterna som vet hur du ska klä dig – och vad du ska lämna hemma.

Lokal bar i Frankrike
Du är och hälsar på en vän i en mindre stad i sydvästra Frankrike. Ni går till den lokala baren för att ta en drink. Vad ska du ta på dig?
Johanna Larsson, tidigare bosatt i södra Frankrike och bloggare på RES.se, menar att det är bäst att lämna det trendigt svenska hemma. En kompis blev totalt uttittad när de gick ut och åt middag och kompisen bar sina nya turkosa, i Sverige hippa, Cheap Monday-jeans.
– Det var en grupp ungdomar som stirrade, pekade och fnittrade. De viskade att det såg ut som att min kompis kom från en cirkus, säger Johanna Larsson.
För att passa in bland fransmännen klär du dig med andra ord i något klassiskt och nertonat – svart är alltid ett säkert kort. Trasiga jeans är ingen hit. Satsa i stället på något rent och klassiskt vårdat som ett par chinos, gärna med matchande loafers till.
Glöm inte: chinos med loafers
Lämna hemma: turkosa jeansen


Exklusiv klubb i Ryssland
Du befinner dig i Ryssland och vill komma in på en ”face control”-klubb. För att slippa inträde och för att se ut som om det är här du hör hemma bör du – om du är tjej – sätta på dig skyhöga klackar och kläder som glittrar av strassdetaljer. Till detta passar en päls utmärkt. För killar gäller maffiabosstilen.
Karin Fornander bor i Sankt Petersburg och driver bloggen I love St Petersburg på RES.se. Hon berättar att kläder helst ska vara små och åtsittande.
– Det är pyttesmå väskor som gäller. Ju mindre och sexigare kläder, desto bättre. Att gå ut i en svensk oversizeklänning med Lykke Li-knut och kängor får dig att känna dig som en nunna som kommit fel, säger Karin Fornander.
Glöm inte: något åtsmitande som glittrar (tjejer), solglasögon (killar)
Lämna hemma: oversizeklänningen


Bröllop i Colombia
Du är bjuden på bröllop i Cartagena i Colombia. Vad ska du ha på dig för att inte bli klassad som en utböling?
– Om du är kille är det viktigt att ha koll på din guayabera, Karibiens motsvarighet till smoking. Det är en vit lös utanpåskjorta i tunt lin eller bomull med eleganta broderier och fyra fickor fram, säger Magnus Linton som är RES medarbetare i Colombia.
Han menar att du kan glömma en vanlig kostym och skjorta. I bröllopsmeckat Cartagena är en fest en kollektiv explosion där alla förväntas bidra med energi. I en västerländsk kostym kommer du att svettas kopiösa mängder i den 30-gradiga hettan, och att stå över dans är inget alternativ.
Glöm inte: guayabera
Lämna hemma: kostym och skjorta


Konstgalleri i Indien
Om du vill gå på ett trendigt konstgalleri i Bombay utan att sticka ut alltför mycket, är den bästa klädseln för både kvinnor och män en längre khadiskjorta, gärna med psykedeliskt tryck. Zac O’Yeah, RES medarbetare i Indien sedan många år, förklarar:
– Du kompletterar khadiskjortan med en axelväska med insydda spegelbitar, i vilken du sticker ner någon bok av exempelvis Amitav Ghosh, en av Indiens mest kända författare, säger Zac O’Yeah.
Han menar att ett annat plagg som fungerar på både teatrar och klubbar är en t-shirt av märket Tantra, ofta med bisarra illustrationer eller budskap som kan få folk att sätta groggen i halsen. Shorts bör man däremot undvika, det anses stötande – särskilt om det betyder att man visar upp ett par bleka och lurviga ben.
Glöm inte: skjorta med psykedeliskt tryck
Lämna hemma: shorts


Mingel i Australien
Ska du på cocktailparty i Sydney bör du kolla med värden eller värdinnan först om vad som gäller eftersom klädkoderna är tämligen inkonsekventa. Ibland är det okej med flipflopsandaler och shorts men det kan också vara långklänning eller kostym som gäller. Något som har sitt ursprung i Australien och har setts flitigt på fashionistas runtom i världen de senaste åren är merinoullstövlarna Ugg. Men frilansjournalisten och Sydneybon Cecilia Lindgren menar att dessa stövlar är bannlysta för alla som passerat en ålder av 15 år, i alla fall utomhus.
– I Australien är Uggstövlarna jämförbara med tofflor som används inomhus på vintern eftersom de allra flesta hus helt saknar centralvärme. Att komma till en fest iförd Uggstövlar är inte okej.
Glöm inte: att göra research innan
Lämna hemma: Uggstövlarna


Restaurang i Nordkorea
För att riktigt smälta in i Nordkorea bör du klä dig så korrekt som möjligt, gärna i svart, mörkblått eller grått. Det kan till och med vara värt att leta upp en mörkblå ”maojacka” och byxor i det syntetiska fibermaterialet vinalon – uniformen som har sitt ursprung i femtiotalets Kina och som är mycket populär på den nordkoreanska landsbygden. Som pricken över i fäster du det Kim Il Sung-märke som alla nordkoreaner får av staten på jackan.
– Går man på en av de finare restaurangerna i Pyongyang kan man ha på sig kostym, i de övre samhällsskikten är det ingen ovanlig klädsel, säger Bertil Lintner, som är Asienexpert och korrespondent på Svenska Dagbladet.
Bertil Lintner menar att du inte bör gå ut i shorts eller kort kjol, då rynkas det på näsan. Det är bara små barn som har på sig kortbyxor i Nordkorea, och den korta kjolen är inte tillräckligt proper.
Glöm inte: maojacka med hög krage
Lämna hemma: kort kjol och shorts


En dag på stan på Island
För att inte osa turist under en dag i Reykjavik gäller det att klä sig svenskt trendigt, men med en isländsk touch.
– Unga i Reykjavik är ofta omedvetet medvetna. Dessutom är befolkningen stolt, och isländskt mode ligger ofta i framkanten jämfört med andra länder, säger Anders Svensson som driver bloggen Islandsbloggen.
– Ett plagg som i stort sett aldrig är fel är den traditionellt stickade ylletröjan lopapeysan. Den använder tonårstjejen såväl som affärsmannen. Men om du är tjej, tänk på att inte använda för mycket smink – på Island är det den naturliga looken som gäller, möjligen bortsett från ett knallrött läppstift.
Island är överlag ett informellt samhälle, det är få arbetsplatser där man bär kostym eller dräkt. Faktum är att kostymnissar just nu inte alls står högt i kurs, eftersom man förknippar dessa med den kraschade ekonomin.
Glöm inte: lopapeysan
Lämna hemma: kostym


På Safari i Botswana
Eftersom att du på safari är ute i stort sett hela dagen är rejäla kläder som skyddar mot vädrets makter samt mygg en bra idé. Rejäla skor och gärna byxor med fickor på packas ner. Färgerna går med fördel i khaki alternativt mörkgrönt. Mönstret bör dock inte vara av det kamouflerade slaget.
- Kamouflage förknippas med militär eller milis i Botswana, säger Peter Smirnakos RES chefredaktör tillika vann safariresenär. Så för att inte förknippas med en gerillamedlem – undvik kamouflage.
Glöm inte: khaki
Lämna hemma: kamouflageVad säger experten?

Magdalena Ribbing, Folkvettsexpert, tycker att det är viktigt att anpassa sig när man åker till ett annat land. Men det främsta är att se till att man är hel och ren.
– Jag får massor av frågor från människor som ska delta i särskilda händelser i olika länder och som inte vet vad som är okej. En fråga kan vara ”kan man vara barbent på ett bröllop i Indien?”. Mitt svar är att alltid ta reda av den man känner på platsen vad som gäller och ta seden dit man kommer. Detta är ens skyldighet och det gör också den egna upplevelsen bättre.

Magdalena Ribbing tycker att det bästa sättet är att ta reda på vilket slags klädkrav som gäller i det land man ska till, exempelvis genom att ringa till landets turistbyrå eller ambassad. Att vara alltför lättklädd är generellt sett inte accepterat. Det finns givetvis undantag, som semesterorter där det inte är något konstigt att gå omkring i bikini på shoppinggatan, men det är ovanligt.  Just därför bör man ta det säkra för det osäkra – mest för sin egen skull.

–      Trasiga jeans kan vara ett modeattribut, javisst, men det är onödigt att ta risker på platser man inte riktigt känner till, säger Magdalena Ribbing.

Publicerad: 2010-05-31