Kreta, Grekland: 5 tips till solsäkra Kreta
Handplockade tips

5 tips till solsäkra Kreta

Turkost vatten, pittoreska byar, vita små hus, en storslagen natur och vackra stränder. Det är ingen tillfällighet att svenskarna återvänder till Greklands största ö – Kreta. 

Lediga rum & priser på Kreta

Med sitt sydliga läge går det att åka hit långt in i höstmånaderna och under tidig vår för en behaglig temperatur och mycket sol. Ön bjuder också på en rik historia med flera platser att besöka från Antiken. Nedan följer tips på våra senaste favoriter på den grekiska ön. 

Hotell 

Serenissima Boutique Hotel

Lediga rum & priser

Hitta hit

Ett litet mysigt boutiquehotell i mitten av Chanias gamla del, men endast ett stenkast ifrån alla stora sevärdheter. Den 1600-tals venetianska villan är minimalistiskt inredd men med en elegant atmosfär där traditionella Kreta möter mer moderna inslag. Det är snyggt och intimt. Välj mellan ”Earth”, ”Sea” och ”Vegan” i hotellrestaurangen och bli överraskad, eller ta ett glas i baren – allt med en finslipad fingerkänsla. Här går ett dubbelrum från cirka 3 400 kronor per natt.

Restaurang 

Salis

Hitta hit

En trendig grekisk taverna vid vattnet i Chania som serverar de traditionella grekiska rätterna men höjer upplevelsen med sin moderna tagning på dem. Testa deras octopus carpaccio eller den grekiska mezen Taramasalata som är gjord på saltad och torkad fiskrom och toppa det hela med lite tsipouro så är måltiden fixad.

TO XANI Restaurant

Hitta hit

Xani ligger bakom den gamla synagogan i Chania och är lika känd för sin grekiska musik som för sin mat. Se till att testa deras grekiska kanin stifado, lamm kleftiko och för att inte tala om deras räk saganaki.

Se & göra

Aspes Beach

Hitta hit

Denna minst sagt annorlunda stranden hittar man 58 km söder om Heraklion bland Asterousia bergen som är ett av de mest avlägsna och svårtillgängliga områdena på ön. Stranden har mörksand – något som är ganska oväntat i den här regionen, och en hel del vackra små grottor som man kan utforska när man inte simmar i det turkosa vattnet.

Balos Beach 

Hitta hit

Det finns många spektakulära stränder på Kreta – Balos Beach drygt 6 mil nordväst om Chania tar kanske hem priset som den coolaste av alla. Från höjden när man kommer till stranden ser det ut som en lagun och mittemot stranden ligger en bergig liten ö som heter Gramvoussa dit man kan simma eller vada och titta på en liten venetiansk fästning.

Det är lite kruxigt att ta sig till stranden, vilket gör att stranden är ganska lugn. De sista tio kilometerna måste du åka fyrhjuling eller cykel och så kan du även välja att åka badbåt från byn Kissamos. 

Läs ytterligare 45 handplockade tips till Kreta HÄR.

Publicerad: 2022-08-03