Tel Aviv, Israel: Tel Aviv – från falafel till finkrog
Reportage + miniguide

Tel Aviv – från falafel till finkrog

Gillar du inte att äta? Åk inte till Tel Aviv. Det här är staden där alla möts över mat. På marknaderna, över en delad tallrik hummus eller timslånga middagar – som helst avslutas med cocktails till tidiga morgonen.

Text: Anna Norström
Foto: Pär Olsson

Hotell i Tel Aviv

Köerna ringlar ut från hovmästarpulpeterna, via restaurangentréer och långt ut på gatorna. Det är knökfullt på krogarna i Tel Aviv. Inte nog med att det är torsdag, Tel Aviv-bornas svar på vår fredag, och veckans största uteätardag. Dessutom har den tre veckor långa restaurangfestivalen Round Tables intagit stan. Stjärnkockar som Diego Munoz från Lima, José Avillez från Lissabon och David Thompson från Bangkok gör tillsammans med lokala kockar popupprestauranger på stans trendigaste ställen. Första dagen som borden släpptes för bokning sålde man hela 10 000 biljetter.

– Vi hade aldrig kunnat drömma om vilken succé det här blev, säger Maya Karvat, en av arrangörerna.

Tel Aviv-borna är ett hängivet uteätande folk i en ganska liten stad. Varje vecka öppnar nya hak som blir hajpade och nedringda efter bord. Ett exempel är excentriske kockprofilen Eyal Shanis ställe Ha’Salon, med en 10-rättersmeny som sätts dagligen och som bara håller öppet två kvällar i veckan. På tallrikarna syns mycket grönsaker i fokus, en trend som är mer självklar än bara en fluga i Israel. För har man Mellanöstern-klimat så kommer tomaterna att smaka sol året om.

Faktum är att landet är ett av få i världen som jag rest till med en sådan vegan- och vegetarianvänlig inställning. Det säger sig självt. Av hela Israels befolkning lär minst fem procent vara veganer. Det märks även hos kocken Pro Shavits tokpopulära restaurang, den med pikanta namnet ”Vegans on Top”. Det finns också en stor portion stolthet inom restaurangbranschen, att vara kock är ett högstatusjobb. Förutom nyheterna är de mest populära tv-programmen Master Chef och en variant på Kockarnas Kamp. En annan matkändis på tv är bagaren Uri Sheft vars bagerier i Tel Aviv och New York är värda en omväg.

– Israel är en smältdegel av smaker, säger guiden Avihai Tsabari och bjuder på bröd som doppas i kryddblandningen zaatar med sesamfrön, vild oregano och olivolja.

Det är fredag och vi kryssar fram över gatan mellan butikerna på Levinsky Market, mest känd för sitt kryddutbud från hela världen, men här finns det mesta – grönsaksstånd, torkad frukt, nötter, baklava, kaffe och små barer inkilade däremellan. Butikerna här drevs först av grekiska judar som kom hit före andra världskriget, sedan fick de sällskap av immigranter från Balkan och Iran och i dag är området ett tvärsnitt av smaker från världskartan.

Men det är också hit som Tel Aviv-borna själva föredrar att åka för att göra helgens matshopping. Ett kilo torkade, blekt brandgula aprikoser kostar 38 shekels. Oemotståndliga i all sin prakt. Det är som om butiksägarna längs med Levinsky alla fått en kurs i hur man bygger dignade inbjudande högar av sina produkter.

– Smaka först! säger en butiksägare och slår ut med armarna.

Säljarnas ständiga trugande gör det omöjligt att gå på matmarknaderna utan ett leende på läpparna.

För att hitta till Levinsky är det lättast om man går upp genom Florentineområdet, numer hem åt stans unga kreativa klick, inte helt olikt Kreuzberg i Berlin eller Nörrebro i Köpenhamn. Här, vid Café Levinsky 41, samlas de som inte än gått och hem och lagt sig efter nattens fest i något föredetta lagerhus, och tar en kaffe. Eller återställer vätskebalansen med soda på hemgjord sockerlag av färsk frukt som smakar som en sommaräng och vars glas pryds av en mindre skog örter och blomster.

– Det här stället är så mycket Tel Aviv för mig, säger Asaaf Yaakov Shulov och lutar sig tillbaka mot en minitruck på gatan, inredd med sittplatser inramad av kuddar och växter.

 – När ägaren Beny Briga öppnade det här stället så brukade han ställa ut små stolar på gatan för folk att sitta på. Men det var emot uteserveringsreglerna och han fick motsvarande 200 euro i böter. Efter andra gången fick han nog och parkerade trucken här istället så att folk skulle ha någonstans att sitta medan de drack sitt kaffe. För att parkera måste han ju få göra.

Asaaf är industridesigner och lyckades komma över en något för stor lägenhet i området. Så nu har han löst det genom att arrangera middagsklubbar hemma hos sig. Hans kockvänner intar köket, ibland deltar någon konstnär med en installation och oftast går de ut och dricker drinkar tillsammans efteråt.

– Det bor många kreativa människor här. Folk jämför det Berlin men Tel Aviv är sitt eget. Och maten är bättre, säger han.

De semi-unga Tel Aviv-bornas mentalitet är en snabbkurs i att vara sociala. Fest och mat hänger ihop. Bli inte förvånad om en vanlig middag slutar med att musiken höjs och att gästerna runtomkring intar dansläge i sina stolar på balkanskt vis. Eller som på restaurang Ouzerians nyöppnade bakficka, Ouzeria Next Door, där en vanlig lördagslunch transformeras till ett kollektivt shotsrace av grekisk anissprit.

Är det så här varje helg? frågar jag kocken Avivit Priel Avichai som äger stället.

– Precis så här vill vi ha det. Folk ska kunna ses, äta, diskutera och sen strunta i allt, skrattar hon och häller upp varsin ouzo att skåla i.

En annan matmarknad som är en reseanledning i sig är Mahchane Yehuda i Jerusalem, en dryg timme bort från Tel Aviv i bil. Här inne finns rader av hundratals stånd med femtielva olika sorters oliver, flera kilo tunga hinkar fyllda av sesamfröpastan tahini, halva – ett nougatliknande godis gjort på tahini, ostar och jordgubbar som är närmare en decimeter långa. Dessutom finns här ett stenkast bort en mycket populär restaurang som tillägnats marknaden, Machneyuda, nu också nyöppnad i London.

Hovmästaren har en midjekort leopardjacka och jag får se upp för att inte bli nedsprungen av de löpande servitriserna. Ur det öppna köket strömmar musiken på högsta volym: från gamla hiphophits till traditionell israelisk schlager. Den ösiga stämningen är uttänkt utan att vara utstuderad. Här har man velat förlänga känslan av den härligt stökiga Mahchane Yehuda-marknaden. Och alla råvaror tas därifrån. Det är ingen kärnfysik i matlagningen, men en hyllning till råvaror, och superfärska sådana. Precis som både Tel Aviv och Jerusalems matscen i stort – här är det produkterna som får styra.

 

Miniguide

Invånare: Cirka 411 800, (drygt 8 miljoner i hela Israel).

Valuta: Shekel.

Tidsskillnad: +1.

Flygtid: Cirka 4 tim och 35 min med direktflyg.

Ta dig dit: Norwegian flyger direkt. Turkish Airlines funkar också bra med byte i Istanbul.

Ta dig runt: Tel Aviv är en promenadvänlig stad. Blir man trött i fötterna så finns sherut, minibussar som man delar med andra passagerare. Taxi är billigt. Lokalborna kör mycket motorcykel, elcykel och scooter.

Boende

Hotel Montefiore
Snyggt och bra beläget boutiqehotell med Rotschild Boulevard ett stenkast bort. Har en riktigt vass restaurang som inte bör missas. Här lyckas man nämligen bjuda på både fine dining och inkluderande känsla i elegant miljö. Dubbelrum från cirka 3 500 kronor per natt.
Montefiore 36
Lediga rum & priser

Dan
Beachen är närmsta granne till det här hotellet av amerikanskt snitt med stora rum och enorma sociala ytor. Serverar helvegetarisk frukostbuffé och har en restaurang med bra rykte. Dubbelrum från cirka 2 600 kronor per natt.
Ha Yarkon 99
Lediga rum & priser

Äta & Dricka

Wineberg
Populär vinbar med bra, enkel mat i tapasformat. Stället ligger inkilat på ett mysigt läge vid ett gatuhörn där man med fördel sitter ute för bra spanläge.
Ben Yehuda 106
wineberg.rest.co.il

Kitchen Market
En av stans mesta fine dining-restauranger med molekylära inslag på menyn. Ligger fint i Tel Avis hamn ovanpå Farmers Market och är ett populärt ställe när man har något stort att fira.
Hangar 12, Namal, Yafo
kitchen-market.co.il

Goocha
Bra fisk- och skaldjurskrog med flera ställen i stan. Menyn är bred och det finns bland annat helgrillad fisk, olika sorters musslor och nyfrittade, salta calamaris.
Dizengoff 171
goocha.co.il

Ouzeria Next Door
Ett ställe för en lunch av det röjigare slaget. Menyn här utgörs av olika mezerätter. Missa inte rödbetsraviolin fylld med getost.
Matalon 44
ouzeria.co.il

MachneYuda
Restaurangen i Jerusalem som är en hommage till marknaden med samma namn. Enkel, vällagad mat på råvaror från marknaden. Och feststämning deluxe.
Beit Ya'akov St 10
machneyoda.co.il

Jajo Vino
I stadsdelen Neve Tzedek, en arkitektonisk dröm, har den här nyöppnade vinbaren sett dagens ljus. Stället är döpt efter ägarens mormor och man sitter bäst i fönstret som vetter ut mot gatan där man kan spana på helgflanörerna.
Shabazi 44
jajotlv.com

Imperial Craft Cocktail Bar
Inuti vad som ser ut att vara ett dåligt turisthotell ligger stans bästa cocktailbar. Testa en drink med vattenmelon och blåost eller egna fudgekolavarianten på dry martini. Serverar också goda asiatiska smårätter. Bordsbokning är ett måste.
66 HaYarkon
imperialtlv.com

Jasper John’s
Halvhemlig bar där prisvinnande bartendern Elad Baruch skakar cocktails från grunden. Har populär apertivo under sen eftermiddag då gästerna även bjuds på tapas.
Dizengoff 190

3 x Matfest

Levinsky Market
Hit åker Tel Aviv-borna själva på helgerna för att fylla upp förråden med kryddor, grönsaker, marsipangodis och grönsaker. Gatorna kantas av bra barer, restauranger och en hel del annan kul shopping – till exempel leksaker och allt som kan tänkas i plastmaterial.

Mahchane Yehuda
Ett måste i Jerusalem. Ta med kontanter och förbered plats i resväskan. Marknaden har flera hundratals små stånd och här finna allt som kan tänkas behövas för att laga en bättre middag på Mellanöstern-vis.
en.machne.co.il

Round Tables
Årlig matfestival som startade 2015. Internationellt kända kockar från hela världen intar Tel Aviv för att laga mat tillsammans med kockar på stans bästa restauranger. Maten lagas på israeliska råvaror och serveras i prisvärd avsmakningsform. 
roundtablestour.com

 

Publicerad: 2017-04-19