Italien: Emelie Walles: "Att barnen ska få upptäcka landets kultur är viktigt”
Emelie Walles är veckans resenär och under veckan kommer du att kunna ta del av hennes Italienresa i sommar på RES Instagram. Foto: Simon Walles.
Veckans resenär

Emelie Walles: "Att barnen ska få upptäcka landets kultur är viktigt”

Emelie Walles, en av Skånes populäraste livstilsbloggare, är veckans resenär. Som barn skickades hos ofta till släktingar i USA – och hängde på privata strandklubbar i Los Angeles. Men när hon nu åker med sina egna barn – då vill hon resa helt annorlunda. ”Att barnen ska få upptäcka landets kultur är viktigt”, menar hon.

Hur såg ditt resemönster ut när du var barn?
– Jag reste mycket, jag var ett sådant där barn med en lapp runt halsen på flygplatsen. Men det var mycket till USA där jag hade släktingar. De kom från välbärgade förhållanden så det var mycket privata strandklubbar och inhägnade områden. Jag har varit i många länder men inte riktigt sett länderna, om du förstår vad jag menar.

Hur reser du nu?
– Ett tag reste jag mycket all-inclusive, mycket på grund av att jag hade barn. Men jag har alltid velat försöka ta mig utanför hotellområdena, jag vill hitta till landets kultur; gå på de restauranger lokalbor själva äter på, gå på samma gator och hänga på samma kaféer.

Vilken är din mest minnesvärda resa?
– Jag reste till Thailand i tre veckor när jag var 26 år. Det fick mig att ändra inställning till hur jag vill resa. Innan dess hade det som sagt varit mycket privata strandklubbar, men då fick jag för mig att jag ville in till djungeln. Det var tre veckors vandrande i lerig och snårig djungel – alla bekvämligheter fick läggas på hyllan. Jag älskade det!

Du har tre barn, tre, tio och elva år gamla. Hur reser man annorlunda när man har barn jämfört med när man reser själv?
– Jag är lite av en kycklingmamma och jag vill till ställen som jag vet är trygga. Exempelvis om mina barn blir sjuka: då vill jag veta att det är lätt att ta sig till sjukhus. Men samtidigt är det något man missar om man bara åker på all-inclusive: jag tycker kanske inte riktigt man kan säga att man faktiskt varit i landet om man bara åker och bor på ett hotell. Därför var resan till Italien i sommar den perfekta resan.

Berätta mer om resan till Italien. Ni var där i tre veckor.
– Vi bodde inte på hotell när vi var i Italien utan hyrde hus för att helt skippa allt som har med hotell och turism att göra. Det är väldigt skönt när man reser med barn att ha ett eget hus eller lägenhet som utgångspunkt. Det är också bra ur en ekonomisk synvinkel: man kan laga mycket mat hemma som man handlat i de lokala butikerna. Och delikatesserna i Italien är ju bara så goda!

– Det var första resan med barnen utan barnvagn. Men allt gick jättebra – utan barnvagn är det så mycket bekvämare att resa eftersom det blir så enkelt att ta sig runt överallt. I Manarola, som sägs vara en av Italiens vackraste städer, exempelvis hade det varit jättesvårt att ta sig runt med barnvagn, alla gator var så branta och slingriga.

– Italien är ett bra första resmål för de som vill upptäcka mer än Lollo & Bernie, men fortfarande känna att det är tryggt nog om någon skulle bli sjuk. En bra smygstart till mer äventyrliga resor. Speciellt bra var det att vi färdades med bil. Vi åkte till Monaco exempelvis och tog oss upp till bergen. Hade vi inte haft bilen hade vi aldrig kommit dit och det var så fantastiskt vackert. Sedan är Italien så otroligt mycket historia och det finns så mycket kultur i landet. Barnens ögon var så stora vi gick omkring på Roms gator och jag berättade om stadens historia – det blir något annat än när man bara sitter och läser om det hemma i klassrummet.

Vad är ditt bästa tips till föräldrar att tänka på inför att ge sig ut?
– Tänk på att inte tänka för mycket. Barn är anpassningsbara. Men annars: ta många mikropauser och packa med så att du alltid har frukt och vatten. Men barn blir så uppe i allting att de kommer inte att gnälla, mina barn frågade inte om Ipoden eller Ipaden en enda gång.

Vilka är dina bästa Italientips?
1. Stranden i San Vincenzo – upplev den toscanska kusten bortom turiststråket. Man måste ta sig igenom ett ”skogsområde", Parco costiero di Rimigliano, för att hitta dit. Efter att man tagit sig igenom skogen möts man av en underbar bar med skönt häng, där man även hittar underbar espresso och en härlig uteservering och precis bakom finns blått vatten och en strand som är helt fantastisk. Underbart vatten, härlig stämning och barnvänligt. Det är ganska långgrunt så man kan ligga vid strandkanten och njuta medan baren leker vid vattnet. 

2. Manarola är en stad utan dess like, en av de vackraste platser jag har besökt. Man kan inget annat än att stanna upp och beskåda arkitekturen och de färgsprakande husen i alla dess pastellfärger som är belägna på klipporna precis intill havet. Besöker man denna plats så ska man absolut ta med sig badkläder och passa på att hoppa från klipporna ner i Medelhavet och passa på att njuta och svalka sig för det är en varm och krokig stad att vandra runt i. 

3. Marknaden i Navigli i Milano.  Sista söndagen i varje månad anordnas en marknad som är så bra, speciellt om man gillar att fynda klenoder från de stora modehusen eller möbler och konstverk som är magiska att titta på. På köpet så är det en så mysig plats som kallas Milanos ”Venedig” med härliga barer och cappuccino som smakar som himmelriket!

I veckan som kommer kan du ta del av Emelies resa med sin familj till Italien på RES Instagram.

Om Emelie Walles

Gör: Bloggar på emeliewalles.se

Ålder: 33 år

Familj: Maken Simon och tre barn på 3, 10 och 11 år.

Publicerad: 2016-08-09