Lista: Hit reser svenskarna helst på en höstweekend
Getty Images
Nyhet

Lista: Hit reser svenskarna helst på en höstweekend

Hösten är en intensiv period för weekendresor och i höst har bokningarna ökat med 7,5 procent. De mest populära resmålen är främst älskade klassiker som Paris och London – men det är den nygamla favoriten Amsterdam som både intar topplaceringen samt står för årets raketökning, enligt ett pressmeddelande från Ticket. 

Text: Elin Fellman 

Sol och bad lockar inte lika mycket som under sommaren istället är det energigivande storstäder som svenska resenärer helst besöker.

– Hösten är verkligen en av svenskarnas favoritperioder för weekendresor. Sol och bad lockar inte lika mycket, utan hellre en resa till en härlig storstad för några dagars miljöombyte, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Inför höstens weekendresor ökar Amsterdam med hela 174 procent, och klättrar från sjätteplats i fjol till topplatsen över höstens mest bokade weekendresmål. Amsterdam, med sina vackra kanalsystem, mysiga kvarter och kort flygtid, har länge varit populärt bland svenska resenärer, och ser nu ytterligare ett uppsving.

Lediga rum & priser i Amsterdam

Även Paris, som ökade rejält i somras, fortsätter att öka i höst (+ 38,5 procent). Bland de mer oväntade resmålen syns till exempel Zürich och Hamburg, som båda ökar antalet resebokningar med 68 procent. Intresset för något mindre besökta städer, så kallade second cities, har synts mer och mer under det senaste året.

Många svenskar har redan besökt exempelvis Berlin, och väljer då Hamburg för nya upplevelser. Den främsta perioden som höstens resebokningar sker är från och med skolstart i slutet av augusti fram till mitten av september.

– När skolorna startar och de flesta går tillbaka till arbetet börjar många svenskar att planera höstens och vinterns resor, och de flesta bokningarna sker efter höstterminens start. Nu finns det dessutom ofta många kampanjer att ta del av, säger Katarina Daniels.

Höstens mest populära weekendresmål

1. Amsterdam (6)

2. Paris (3)

3. London (1)

4. Prag (2)

5. Lissabon (5)

6. Rom (8)

7. Zürich (ny)

8. Berlin (ny)

9. Mallorca (ny)

10. Krakow (ny)

Källa: Tickets bokningsstatistik, resor bokade t o m 5 september med avresa den 1 september 30 november. Reslängd mellan 2-5 dagar.

Publicerad: 2019-09-10