Mindre men längre – Så reste vi 2018
Foto: Istock
Nyhet

Mindre men längre – Så reste vi 2018

Vi reste mindre, men intresset för mer långväga och exotiska resmål ökade kraftigt. Det visar bokningsstatistiken från Ticket för 2018.

Det var främst den rekordvarma sommaren 2018 som påverkade svenskarnas resebeteende. Under första delen av 2018 bokades det resor i rasande takt, för att avta när värmen slog till maj. Den stannade kvar långt in i september, vilket påverkade resebokningarna – de svenskar som sökte sommarvärme behövde inte bege sig till Medelhavet för att vara garanterade solsken. Resebokningarna till klassiska sommardestinationer runt Medelhavet avstannade, men banade väg för en tydlig trend: intresset för mer exotiska, långväga resmål ökade kraftigt. Upplevelseintensiva resmål som Sydafrika, Vietnam, Indonesien och Sri Lanka ökade mellan 30-40 procent, och Thailand, en av svenskarnas semesterfavoriter nummer ett, ökade bokningarna med 8 procent – från redan höga nivåer.

Även resmål där man kan kombinera sol med både storstad och spännande utflykter är populära när semesterresenärerna inte nöjer sig med strandhäng hela semestern, och resandet till Los Angeles och Miami har gjort att USA klättrat en placering på topplistan. Kryssningar i framförallt Karibien och Medelhavet, där man kan kombinera avslappning med utflykter på upp till 7 olika resmål under en vecka, har också gått framåt och ökar med 7 procent. Vandrings- och träningsresor är en annan typ av upplevelserik och aktiv semesterform med stadigt ökande efterfrågan bland svenska resenärer. 

Vinnare 2018:

Årets weekendstad: Istanbul + 59 procent. En härlig krock mellan Europa och Asien, många sevärdheter och ett stort utbud topprestauranger.

Årets revansch: Turkiet + 44 procent.Efter flera års tapp lockade Turkiet i fjol tillbaka svenska semesterfirare, främst till resmål längs Antalyakusten med Alanya i spetsen.

Årets semesterland: Marocko + 73 procent. Härlig kust med flera fina badorter och storstaden Marrakech, ett perfekt weekendresmål, bidrog till Marockos kraftiga ökning.

Årets sol- och badraket: Hurghada + 55 procent. Satsningar från researrangörer, många fyr- och femstjärniga hotell och ett solsäkert klimat, tillsammans med ett fördelaktigt prisläge i landet gjorde Hurghada till en riktig semesterraket.

 

Hit reste svenskarna 2018 – populäraste semesterländerna

 1. Spanien (1)
 2. Grekland (2)
 3. Thailand (4)
 4. USA (3)
 5. Turkiet (10)
 6. Frankrike (7)
 7. Storbritannien (5)
 8. Italien (8)
 9. Kroatien (ny)               
 10. Tyskland (6)

Hit reste svenskarna 2018 – populäraste resmålen

 1. Gran Canaria (1)
 2. Bangkok (5)
 3. Mallorca (3)
 4. Kreta (7)
 5. London (2)
 6. Paris (6)
 7. Amsterdam (4)
 8. Malaga (8)
 9. Alanya (ny)
 10. Split (ny)

 

 

 

 

 

Publicerad: 2019-01-18