North Pole Igloos blir världens nordligaste hotell
Foto: Luxary actions
Bildspel

North Pole Igloos blir världens nordligaste hotell

Finska Luxury Action kommer i april nästa år att öppna världens nordligaste hotell. North Pole Igloos Hotel kommer bara att hålla öppet i en månad på grund av säkerhetsskäl. 

Text: Elin Fellman 

På lyxhotellet kommer du att bo i en uppvärmd glasigloo med egen toalett. Då finns möjligheten att se norrsken, vackert snöfall och eventuellt en isbjörn utan lämna sängen. Temperaturen under de kallaste månaderna ligger på omkring −33 grader. April kommer att vara den enda månaden som hotellet håller öppet eftersom att det är den enda månaden då resenärer kan ta sig till Nordpolen med helikopter på tryggt sätt. 

Luxary actions har tidigare annordnat expeditioner till Nordpolen men det här blir den första med övernattning. Vill man uppleva Nordpolen och övernatta får man vara redo att öppna den stora plånboken. En miljon svenska kronor kostar resan – då ingår två nätters övernattning på Svalbard, en två timmar lång helikoptertur till och från Nordpolen, övernattningen i glasigloo samt frukost, lunch och middag.

Glasiglooarna är portabla och kommer att flyttas till Svalbard under de elva månader som de inte används på Nordpolen. 

Det är inte  Luxury actions första expedition till Nordpolen, men den första med övernattning.

– Ett av våra största syften är att tillhandahålla experimentell och pedagogisk information om situationen för arktisk natur och klimatkrisen. Jag skulle säga att det är 50 procent en upplevelse och 50 procent utbildning. Vi vill under våra resor förklara för alla gäster om hur klimatkriser påverkar arktisk natur, livsmedelsingredienser, djur, och dess sociologiska effekter likaså, säger Janne Honkanen, grundare och VD för Luxury action i ett pressmeddelande. 

– Vi vill kompensera för resorna genom att plantera träd och försöka undvika ett negativt klimatavtryck. Alla våra gäster är bra budbärare för oss, fortsätter Honkanen.

Trots att besökarnas igloos är lyxiga så kan äventyret vara krävande också.

Publicerad: 2019-09-23