Peru: Dessa landmärken vill vi besöka under 2020
Getty Images
Nyhet

Dessa landmärken vill vi besöka under 2020

Många svenska resenärer drömmer om att uppleva välkända landmärken runt om i världen. Överst på listan hamnar den vackra gamla inkastaden Machu Picchu uppe i Andernas berg i Peru, följt av Frihetsgudinnan i New York och den Kinesiska muren, enligt Tickets senaste Sifoundersökning.

– De flesta klassiska landmärkena finns med som många svenskars drömresmål av en anledning. Magisk natur, mäktiga byggnadsverk eller en blandning av de båda ger en upplevelse utöver det vanliga, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket i ett pressmeddelande.

Machu Picchu är ett drömresmål för många svenska resenärer – bara namnet inger en känsla av äventyr och mystik. Att denna vackra ruinstad är svårtillgänglig gör att antalet turister naturligt begränsas, även om turismen har ökat under de senaste åren. Det går att ta sig till Machu Picchu på flera olika sätt; de mer äventyrliga resenärerna kan vandra den berömda inkaleden, som beräknas ta ca 4-5 dagar, medan de mer bekväma resenärerna – eller de som av tidsskäl vill komma fram snabbare – kan åka tåg och buss till staden.

På andra plats kommer ett av världens mest kända landmärken – Frihetsgudinnan i New York, som de allra flesta känner till via oräkneliga filmer och TV-serier, följt av Kinesiska muren och Colosseum.

Vilket landmärke som lockar mest varierar med åldern. Resenärer i åldersgrupp 18-29 år vill i större utsträckning än övriga resenärer besöka Eiffeltornet i Paris (24 procent), Kinesiska muren (20 procent) och Pyramiderna (17 procent). Resenärer i åldern 60-79 år är minst sugna på landmärken över huvud taget – något som till viss del kan bero på att de, till skillnad från de yngre resenärerna, redan har besökt många av dessa kända platser.

Vilka kända landmärken skulle du helst vilja besöka under 2020?

 1. Machu Picchu, Peru (22 procent)
 2. Frihetsgudinnan, New York (18 procent)
 3. Kinesiska muren, Kina (15 procent)
 4. Colosseum, Rom (15 procent)
 5. Eiffeltornet, Paris (14 procent)
 6. Golden Gate-bron, San Francisco (12 procent)
 7. Tempelstaden Angkor, Kambodja (12 procent)
 8. Pyramiderna, Egypten (12 procent)
 9. Taj Mahal, Indien (9 procent)
 10. Vasiljikatedralen, Moskva (8 procent)
 11. Sagrada Familia, Barcelona (8 procent)
 12. Big Ben, London (8 procent)
 13. Lutande tornet, Pisa (6 procent)
 14. Inget av ovanstående (27 procent)
 15. Tveksam, vet ej (7 procent)

Källa: Tickets Sifoundersökning, max tre svar möjligt. Riksrepresentativt urval.

Publicerad: 2019-12-13