Lissabon, Portugal: Lissabon gör storslagen comeback
Portugal

Lissabon gör storslagen comeback

Hotell i Lissabon

Lissabon har lämnat de sorgsna åren bakom sig och bjuder in till fest som varar hela natten lång. RES ledsagar till de heta portugisiska stadsdelarna Chiado och Bairro Alto som på varsitt sätt speglar stadens nya optimism och berättar vad Lissabonresan har att erbjuda.

Lissabons färd in i tjugohundratalet har varit brokig – från att ha varit ett stort handelsimperium (med bland andra Vasco da Gama som 1497 begav sig ut på upptäcktsfärd till Indien) levde staden under ett halvt decennium en kuvad existens under diktatorn António Salazars styre. Det var denna regim som strippade staden och dess invånare på allt självförtroende, och som därmed födde fram fado, den melankoliska klagovisan som fortfarande kan höras på en del av stadens barer.
Drygt trettio år senare har en ny generation Lissabonbor vuxit upp och stadens livslust har sakta börjat återvända. Tydligast är det i stadsdelarna Chiado och Bairro Alto som likt två omaka systrar lever sina liv sida vid sida.

Chiado är den glamorösa äldre systern som med sitt vackra yttre fängslar alla omkring sig. I denna stadsdel känner man en behaglig doft av en svunnen grandios tid som smälter samman med nutid. Förnäma kaféer samsas med hippa couturebutiker i de smala gränderna.
Bairro Alto är den rebelliska lillasystern som varje natt ställer till med partaj. Dagtid ligger hon i dvala men efter solnedgången förvandlas hela stadsdelen till en enda stor gatufest där originella barer, butiker och restauranger trängs på de kullerstensbeklädda gatorna.

lissabon_01.jpg

1. Historisk dimma – Casa Havaneza
På Casa Havaneza har tiden till synes stått stilla – endast de unga, hjälpsamma expediterna avslöjar att detta är tjugohundratalet. Cigarrbutiken öppnade 1864 och kombinerade från början bankverksamhet med tobaksförsäljning. Den omtalade kurviga interiören i trä och koppar togs fram under sextiotalet och har stått kuliss i många portugisiska romaner.
Largo do Chiado, Chiado
+351-21-342 03 40
casahavaneza.com


2. Färgglatt vardagsliv – A Vida Portuguesa
Portugal har på senare år blivit uppmärksammat för de retrosköna förpackningar som fortfarande pryder allsköns hushållsartiklar. På A Vida Portuguesa har man samlat alla de färggranna artiklarna under samma tak – tvålar från Claus Porto, krämer från Benamor och kaffebönor från Café A Brasileira. Skapar garanterat shoppingsug!
Rua Anchieta 11, Chiado
+351-21-346 50 73
avidaportuguesa.com

3. Porten till en ny epok – Bairro Alto Hotel
På torget som gränsar mot Bairro Alto ligger hotellet med samma namn som står som symbol för den nya era som Lissabon har stigit in i. Hotellet öppnade 2005 och var stadens första boutiquehotell. Byggnaden från sjuttonhundratalet rymmer femtiofem rum, restaurang Flores (som serverar medelhavsmat), en läcker cocktailbar och en takterrass med ett antal mycket eftertraktade loungefåtöljer.
Praça Luis de Camôes 2, Bairro Alto
+351-21-340 82 88
bairroaltohotel.com

 

Lediga rum & priser

4. Stilsäker utmanare – Fontana Park Hotel
Hotell Bairro Alto har under många år varit ohotad herre på hotelltäppan i Lissabon, men för ett drygt år sedan öppnade Fontana Park Hotel i området som kallas Avenidas Novas. Gäster har varit totalt hänförda av Fontana Parks dramatiskt svartvita interiör, och i den flotta baren har mången cocktails inmundigats av stans fashionistas.
Rua Engenheiro Vieira da Silva 2, Avenidas Novas
+351-21-041 06 00
Lediga rum & priser
 

Dubbelrum från 2 000 kronor

5. Sagolika kreationer – Storytailors
João Branco och Luis Sanchez är utan tvekan stans vassaste designer. På mannekängerna i den egna butiken hänger fantasifulla klänningar som tagna ur magnifika sagor med gotiska inslag. På bottenvåningen hänger den mer användarvänliga kollektionen Street Couture med den överkomliga prislappen. På ovanvåningen flockas kändisar för ett få en egen klänning från Hype Couture uppsydd till någon av stans premiärer.
Calçada do Ferragial 8, Chiado
+351-21-343 23 06
www.storytailors.pt

6. Ät dig genom Portugal – Moy
Ett sätt att lära känna en ny kultur på är att ta en närmare titt på matbutikernas utbud. Delikatessbutiken Moy lämnar man garanterat inte tomhänt – teer, marmelader, kakor och konserver fyller hyllorna i denna inspirerande affär vars handmålade tak och skåpsbårder påminner om en klassisk portugisisk handelsbod. I det bakre rummet hittar man hyllmeter med portviner och andra inhemska drycker.
Rua Dom Pedro V 111, Bairro Alto
+351-21-346 70 11

lissabon_moy.jpg

7. Avancerad konst – Galeria Bernardo Marques
Detta galleri specialiserar sig på samtida konst från unga konstnärer på frammarsch. Här blandas fotokonst och målning med olika typer av installationer. Bernardo Marques är en intressant anhalt i Lissabons galleriutbud och beläget i den del av Bairro Alto som har kommit starkt under det senaste året.
Rua Dom Pedro V 81, Bairro Alto
+351-21-096 58 97
bernardomarques.com 

8. Miljövänlig skaparglädje – Fabrico Infinito
Tyska skönheten Marcela Brunken är allkonstnär och tillika ägarinna till Fabrico Infinito. De galet hopsatta kristallkronorna bestående av speglar, guldöverdragna glödlampor och andra fragment från återvunna skrotsaker är hennes främsta alster, men butiken säljer även handplockade accessoarer och skönhetsprodukter i en förtjusande mix.
Rua Dom Pedro V 74, Bairro Alto
+351-21-246 76 29
fabricoinfinito.com

9. Märkt för livet – Bad Bones
En oförglömlig natt ska sätta sina spår. Men se för all del till att spåret som sätts på Bad Bones, beläget på Bairro Altos partysugnaste gata, är genomtänkt och välvalt. Här kan du få tatueringar och piercingar i en absurt kitschig miljö.
Rua do Norte 85, Bairro Alto
+351-21-346 08 88
bad-bones.com

10. Sjuttiotalets glada design – Happy Days
Happy Days skulle kunna vara en kuliss från tv-serien med samma namn – allt från soffor och tapeter till föremålen som är till salu har sjuttiotalets estetik stämplat över sig. Amelia Antunes designar själv alla skor och handväskor som ger en härlig tillbakablick till de glada dagarna.
Rua do Norte 60, Bairro Alto
+351-21-342 10 15
ameliaantunes.eu

11. Portugisiska plagg på export – Fatima Lopes
Hos Fatima Lopes, Portugals mest celebra designer, hänger plaggen färgkoordinerat. Vid sidan om de färggranna herr- och damkollektionerna gör Fatima även en uppsättning husgeråd och har butik i Los Angeles.
Rua da Atalaia 36, Bairro Alto
+351-21-324 05 45
fatima-lopes.com

12. Grötig godbit – Pap’Açorda
Som enväldig härskare spatserar Fernando Fernandes runt bland borden på smått asketiska Pap’Açorda. Fernando äger Bairro Altos populäraste restaurang – och vet om det. Beställ in den portugisiska delikatessen açorda för en sällsam smakupplevelse (görs dock på egen risk). Maträtten tillreds delvis vid bordet och består av en klibbig gröt gjord på bröd smaksatt med vitlök och skaldjur.
Rua da Atalaia 57–59, Bairro Alto
+351-21-346 48 11

lissabon_fatima_lopes.jpg

13. Nattsudda under sekretess – Silk
På översta våningen på en nersläckt kontorsbyggnad i Chiado ligger en hemlighet som sakta sprids i Lissabons innersta kretsar. Silk är klubben som alla vill besöka men få har fått ynnesten att utforska. Här krävs en handskriven inbjudan från någon av klubbens medlemmar (Psst! Snacka med ägarna till en del av stans bättre restauranger) för att komma förbi de svartklädda vakterna. På den sensuellt upplysta nattklubben med panoramautsikt över staden råder totalt fotoförbud, så dessvärre finns inget bildbevis från vårt besök …
Rua da Misericórdia 14, Chiado
silk-club.com

14. Gourmet de luxe – Olivier
Kocken Olivier da Costas restaurang är Bairro Altos bästa. På Olivier serveras rikligt med gourmetmat för den som vill smälla i sig en 11-rätters avsmakningsmeny. Stället är allt annat än pretentiöst, de svartmålade väggpanelerna för tankarna till en portugisisk taverna och Oliviers syster ser till att alla känner sig som hemma.
Rua do Alecrim 23, Bairro Alto
+ 351-21-342 29 16
restaurante-olivier.com
 

Publicerad: 2009-08-26