Res från soffan – 5 resefilmer att fly vardagen med
Foto: Deborah Breen Whiting / Pixabay
LISTA

Res från soffan – 5 resefilmer att fly vardagen med

Eftersom UD avråder från samtliga utlandsresor får vi resa från soffan istället i väntan på bättre tider. Här är fem filmer på resetema att fördriva tiden med.

Turist

Filmen skildrar en familj på skidsemester i Alperna under fem dagar. På den andra dagen tror familjen för ett ögonblick att den kommer slukas av en lavin; det visar sig vara falskt larm, men mannens oridderliga beteende vid händelsen utlöser en kris inom familjen.[1] Enligt regissören Ruben Östlund vill han med filmen skildra en särskild typ av självgodhet och "ta ett strypgrepp på den nordiska folksjälen".

Sällskapsresan 1 & 2

Svensk turistnostalgi som kan ses om hur många gånger som helst. Chartersemestern på den fiktiva orten Nuevo Estocolmo på Gran Canaria är en klassiker där Stig-Helmer och Ole påbörjar sin livslånga resa tillsammans. Tvåan, Snowroller, är även den full av magiska citat och odödliga karaktärer. 

Lost in translation

Bob Harris (Bill Murray) är en amerikansk filmstjärna med haltande karriär, som reser till Tokyo för att medverka i en reklamfilm för whisky. Charlotte (Scarlett Johansson) är en ung amerikansk filosofistudent, som följt med sin man till Japan. Båda känner sig lika vilsna och ensamma i den främmande miljön. De träffas i hotellbaren på lyxhotellet  Hyatt och efterhand uppstår en vänskap mellan Bob och Charlotte. Oscarbelönad för bästa originalmanus och bästa film.

The Beach

Filmen handlar om amerikanen Richard, (en ung Leonardo DiCaprio), som är en äventyrslysten, ung man ute i världen. Han bor några nätter på ett hotell i Bangkok där han träffar en något udda karaktär vid namn Daffy som ger honom en karta till "ett oupptäckt paradis". Han tar med sig en vacker fransk flicka och hennes pojkvän som sällskap på resan och i jakt efter den mytomspunna ön där en grupp människor lever utan bekymmer eller oro om omvärlden. Men även ett paradis döljer farliga hemligheter och intriger. Filmen är inspelad bland annat på Maya Bay på Phi Phi-öarna, Laem Sing Beach och Phuket Town i Phuket, samt i Thailands huvudstad Bangkok.

Lyckan, kärleken och meningen med livet

Liz (Julia Roberts) är en framgångsrik författare som lever i New York tillsammans med sin make. Dock känner hon att hennes nuvarande liv inte gör henne lycklig, och hon beslutar sig för att skilja sig från sin man och ge sig ut på en resa för att finna sig själv och meningen med livet. Hennes sökande tar henne till Rom, Indien och Bali där nya vänner hjälper Liz att komma till insikt om vad som är viktigt för henne. Tuva Novotny återfinns i en av rollerna som huvudkaraktärens bästa vän i Italien.

 

 

 

Publicerad: 2020-03-16