Moskva, Ryssland: Rysk stormaktstid i nygammalt hotell
Ryssland

Rysk stormaktstid i nygammalt hotell

Ta ett stycke stalinistisk klassisism, några gotiska inslag och en del ryskortodox arkitektur. Resultatet är Leningradskaya Hotel i Moskva, inrymt i ett av kommunismens största skrytbyggen. Efter en ny renovering slår Rysslands mest anrika hotell upp dörrarna igen.

Två år efter andra världskrigets slut ville ryssarna spänna musklerna inför väst och avtäckte landets första skyskrapor i Moskva. De sju höghusen blev snabbt kända som de Sju systrarna och utgjorde därefter Moskvas självklara stadssiluett.

Leningradskaya Hotel, designat av Leonid Poljakov och Andrej Boretskij,har därefter genom såväl världspolitiska kriser som systemskiften varitdet ryska kännetcknet för dekadens och ett överflöd som få hafttillgång till.

Med 00-talets framväxt av Rysslands stenrika oligarkerhar hotellet fått nytt liv och att som turist bara titta in i entrénger en känsla av historiens vingslag. När hotellet nu tagits över av Hilton-gruppen har lobby ochbalsal byggts om enligt ursprungsritningarna med tolv meter i tak ochbronsskulpterade lejon i varje hörn. Leningradskaya lämnar en smak avsvunna tiders supermakt – och en blick in i den nya tidens dito.

Hilton Moscow Leningradskaya
Kalanchevskaya Street 21/40, Moskva
7 495 627 55 50
Dubbelrum: från 2 500 kronor
hilton.com

Fler hotell i Moskva

Publicerad: 2009-02-25