Ibiza, Spanien: Lindas Ibiza

Lindas Ibiza

Hotell på Ibiza

Vi gör om på webben och väljer nu att satsa på åtta toppbloggare som ska ge oss de bästa tipsen till sina städer: platser som för oss är resmål, för dem är hemma. För att ni ska lära känna de lite bättre tänker vi att de ska få presentera sig själva. Det här är Linda från Ibiza.

Hur hamnade du på Ibiza?
– Jag har alltid sett mig själv som en stadsmänniska (innan jag flyttade hit bodde jag i Barcelona).  Men så träffade jag kärleken. 2012 bestämde jag mig för att flytta till hans lilla ö. Så fort jag kom hit sögs jag bara in i livet här...

– Det sägs att Ibiza är en väldigt fertil ö. Vad vet jag? Men jag vet att jag blev gravid efter att ha bott här cirka sex veckor. Och sen kom nummer två snart efter.

Hur bor du?
– Vi bor i ett hus på landet, som de allra flesta gör på Ibiza. Huset har en pool och en takterrass (med fantastiska solnedgångar). Runt huset är små blommande fält, betande får, några åsnor, tuppar som gal och typiskt medelhavslandskap med olivträd, mandelträd och tallar. 

Vilka är vi?
Jag och min man och våra två pojkar som är ett och tre år gamla. Och så har vi en fantastisk hund och tre kaxiga katter. 

Vad fick dig att lämna Sverige första gången?

– Jag flyttade från Sverige för 17 år sedan. Det var som en enormt stark kraft drog mig ut i världen. Jag minns att jag satt i fikarummet när jag jobbade som timanställd på hemtjänsten i Lund och letade platsannonser utomlands i Sydsvenskan. Jag minns en annons, skriven av en familj som sökte en aupair att följa med till Alicante i Spanien. Jag minns hur jag med darrande fingrar slog numret på den röda kommunala knapptelefonen.

Det blev så att jag åkte med den familjen till Alicante i april 1999. Sedan dess har jag bott utomlands.

Att jag till sist slog mig ner i Spanien tror jag beror på att det är en sådan känsla av frihet här. Vädret och klimatet spelar in absolut, men väldigt mycket också människorna. Folk är fria i sinnet och dömer inte andra. Här samlas alla på torgen på kvällarna, barn som gamla, unga som vuxna.

Vad är det som lockar med Ibiza?
– Det bästa med att bo här är närheten till naturen. Då menar jag inte bara rent bokstavligt talat, utan också närheten till säsongerna; till säsongsbetonad mat och att det faktiskt inte finns så mycket val i form av konsumtion. Det känns som att livet får mer plats att andas. Här är ingen stress. Ingen är intryckt i en boxlägenhet med spärrar och lås. Här är andelen brott väldigt låg - vi låser aldrig våra bilar, vi lämnar nycklarna i bilen. 

Vad är den mest förutfattade meningen folk har om Ibiza?
– När jag berättar för svenskar att jag bor på Ibiza, rynkas det ofta på näsan. Folk har förutfattade meningar, nästan alltid negativa. De vet inte vad de missar! Så klart är här många turister, men det finns en lag som hindrar hotellägare att bygga direkt vid kusten. Ibiza känns inte "förstört" som vissa delar av Mallorca eller Benidorm.

Vad är ditt bästa smultronställe till staden?
– Det finns en del av Ibiza stad som är som en riktig, "normal" stad, som inte har något med turister eller turism att göra. Här finns det stora postkontoret, en stor lekplats, den lokala matmarknaden (Mercat Nou), den asiatiska affären, den största hälsokostaffären- ja, allt som man faktiskt behöver.

 
Publicerad: 2016-04-08