RESTAURANG

Londons 3 hetaste restauranger just nu

Feb 04, 2020

RES korrespondent Linda Iliste listar de tre bästa matupplevelserna i Storbritanniens huvudstad just nu. Och du – än så länge är det fritt fram att resa utan mankemang till landet, Brexit till trots. 

Text: Linda Iliste

Lediga hotellrum & priser i London

Akira

En trappa upp i Japan House, ”Japans kulturella hem i London” i Kensington, ligger sofistikerade Akira, troligtvis hela stadens främsta restaurang inriktad på gastronomi från landet där solen går upp. Mer specifikt på arvet som kock Shimizu Akira bär på. Det är modernt och minimalistiskt in i minsta detalj, som om du de facto transporterats till hans hemland. Kockarna i det öppna köket ropar "irasshaimase!" så fort en ny gäst kommer in. Varje rätt liknar ett färgsprakande konstverk vilket smakar minst lika gott som det ser ut, serverat på särskild keramik, intill premiumsake upphälld i särskilda glas. Det finns givetvis ett omsorgsfullt urval av japansk öl och whisky för den som så önskar. Har du svårt att välja bland det sagolika utbudet av fine dining-tolkningar av sushi, sashimi och robatayaki-delikatesser, finns det ett par avsmakningsmenyer. Gå förresten på toaletten även om du inte behöver, de är precis så där futuristiskt högteknologiska som du kan föreställa dig.

101-111 Kensington High Street, Kensington 
japanhouselondon.uk/eat/restaurant

 

Baluchi

Tänk en klassisk brittisk grundskola för pojkar (det vill säga något i Harry Potter-stil). Släng in en dos indiskt palats med gobelänger sydda med guldtråd, lyktor, takkronor och azurblå väggar. Då kanske du har en idé om vad som väntar på indiska restaurangen Baluchi vars matsal upptar forna St Olave’s Grammar Schools aula. Det är ett fantastisk utrymme som bokstavligen sätter guldkant på middagsupplevelsen, som i sin tur också är fantastisk. Skippa à la carte-rätterna till förmån för ”the naan’ery experience”. The Naan’ery är Baluchis brödbar, och upplevelsen innebär en särskild provsmakningsmeny baserad på, just det, fyra olika naan. Det låter konstigt men är sagolikt gott, aldrig har jag ätit så förfinade och smakrika tolkningar av vad de flesta av oss bara tuggat på som ett sätt att skyffla upp en currysås. Inte nog med det, varje naan är parat med ett vin. Rekommenderas varmt!

181 Tooley Street, London Bridge 

thelalit.com/the-lalit-london

 

Barboun

Stort, stilrent och smakrikt. Med Fezile Ozalgan som kökschef öppnade kock Hus Vedat i december 2019 sin tredje restaurang, och lovorden har inte låtit vänta på sig. På Barboun handlar allt om matlagning som härstammar från det gamla Levantens kuster: en kombination av cypriotisk, turkisk, libanesisk, syriansk och israelisk kokkonster, framför allt förberedd över öppen eld. Tänk tilltugg, småtallrikar, stora tallrikar och sidorätter lagade på så vis att de går att hugga in på gemensamt. Vilket vi gör; vi delar på svärtad aubergine, aprikos- och honungsgrillad saganaki, vindolmar fyllda med bulgur, vitlöksyoghurt och syrade körsbär, chilimarinerad rotselleri samt en tahinifondant med sesam- och hasselnötsglass. Allt är dock så ”finger-lickin’ good” att det inte hade varit svårt att äta upp på egen hand. Tips: para maten med de libanesiska och brittiska rödvinerna. Det första aromatiskt och kryddigt, det andra uppfriskande, lätt och producerat av Londons första urbana vineri. Vägg i vägg med öppen planlösning ligger industri-chica hotellet Hart om du blir så mätt och belåten att du föredrar stupa i säng på plats.

61-67 Great Eastern Street, Shoreditch 

barboun.com 

 

Lediga hotellrum & priser i London

 

Mer från RES

Foto: Mads Kristiansen / Vy.

Nyhet

Nu kommer sommartåg mellan Malmö och Oslo

En ny tåglinje mellan Malmö och Oslo startas under sommaren 2025 av tågbolaget Vy, Norges motsvarighet till SJ. Sträckan kommer att trafikeras mellan den 14 juli till den 11 augusti, i vad som beskrivs som ett test.

Foto: Press.

Nyhet

Så reser vi svenskar 2025

Vårt intresse för resor till London och hållbarhet svalnar. För Japan och Kap Verde hettar det däremot till. Det är tendenser som RES chefredaktör Viggo Cavling hittar när han läser resebyrån Tickets årliga rapport om svenskars resande.

Gjógv i Färöarna. Foto: Adam Burton.

Nyhet

Färöarna "stänger" igen - men du har 48 timmar på dig att ansöka om att bli volontär

Sedan hösten 2019 har Färöarna flera gånger skapat rubriker när landet ett antal dagar om året är "stängt" för turister. För att bevara den unika naturen – som är Färöarnas främsta dragplåster – gör önationen ännu en gång detsamma. Men precis som förr är volontärer välkomna och du har just nu 48 timmar på dig att ansöka om att hjälpa till.

Ski touring med Niehku Mountain Villa. Foto: David Carlier.

Handplockade tips

Topp 3: RES favorithotell i svenska Riksgränsen

Sveriges nordligaste skidort lockar med bekvämt boende och kulinariska fullträffar. RES listar tre tips som hotell (två stycken med riktigt bra krogar) som sätter guldkant på den svenska skidresan under vintern 2025.

Foto: lanzaroteguide.com.

Handplockade tips

8 tips för en magisk vecka på Lanzarote

Eko-glamping, chica barer och hyllningar till inhemska konstnärshjälten César Manrique. Lanzarote har med säkra steg gått från charter till chic. Det här är RES åtta bästa tips för en fin vecka på kanarieön.

Foto: Tomás Del Coro.

Nyhet

Mexikanskt flygbolag punktligast i världen

En utveckling ”utan motstycke” som ”absolut” kommer som en överraskning. När luftfartsanalytikerna på Cirium meddelar fjolårets mest punktliga flygbolag lyckas Aeromexico topprankas.