RESTAURANG

Londons 3 hetaste restauranger just nu

Feb 04, 2020

RES korrespondent Linda Iliste listar de tre bästa matupplevelserna i Storbritanniens huvudstad just nu. Och du – än så länge är det fritt fram att resa utan mankemang till landet, Brexit till trots. 

Text: Linda Iliste

Lediga hotellrum & priser i London

Akira

En trappa upp i Japan House, ”Japans kulturella hem i London” i Kensington, ligger sofistikerade Akira, troligtvis hela stadens främsta restaurang inriktad på gastronomi från landet där solen går upp. Mer specifikt på arvet som kock Shimizu Akira bär på. Det är modernt och minimalistiskt in i minsta detalj, som om du de facto transporterats till hans hemland. Kockarna i det öppna köket ropar "irasshaimase!" så fort en ny gäst kommer in. Varje rätt liknar ett färgsprakande konstverk vilket smakar minst lika gott som det ser ut, serverat på särskild keramik, intill premiumsake upphälld i särskilda glas. Det finns givetvis ett omsorgsfullt urval av japansk öl och whisky för den som så önskar. Har du svårt att välja bland det sagolika utbudet av fine dining-tolkningar av sushi, sashimi och robatayaki-delikatesser, finns det ett par avsmakningsmenyer. Gå förresten på toaletten även om du inte behöver, de är precis så där futuristiskt högteknologiska som du kan föreställa dig.

101-111 Kensington High Street, Kensington 
japanhouselondon.uk/eat/restaurant

 

Baluchi

Tänk en klassisk brittisk grundskola för pojkar (det vill säga något i Harry Potter-stil). Släng in en dos indiskt palats med gobelänger sydda med guldtråd, lyktor, takkronor och azurblå väggar. Då kanske du har en idé om vad som väntar på indiska restaurangen Baluchi vars matsal upptar forna St Olave’s Grammar Schools aula. Det är ett fantastisk utrymme som bokstavligen sätter guldkant på middagsupplevelsen, som i sin tur också är fantastisk. Skippa à la carte-rätterna till förmån för ”the naan’ery experience”. The Naan’ery är Baluchis brödbar, och upplevelsen innebär en särskild provsmakningsmeny baserad på, just det, fyra olika naan. Det låter konstigt men är sagolikt gott, aldrig har jag ätit så förfinade och smakrika tolkningar av vad de flesta av oss bara tuggat på som ett sätt att skyffla upp en currysås. Inte nog med det, varje naan är parat med ett vin. Rekommenderas varmt!

181 Tooley Street, London Bridge 

thelalit.com/the-lalit-london

 

Barboun

Stort, stilrent och smakrikt. Med Fezile Ozalgan som kökschef öppnade kock Hus Vedat i december 2019 sin tredje restaurang, och lovorden har inte låtit vänta på sig. På Barboun handlar allt om matlagning som härstammar från det gamla Levantens kuster: en kombination av cypriotisk, turkisk, libanesisk, syriansk och israelisk kokkonster, framför allt förberedd över öppen eld. Tänk tilltugg, småtallrikar, stora tallrikar och sidorätter lagade på så vis att de går att hugga in på gemensamt. Vilket vi gör; vi delar på svärtad aubergine, aprikos- och honungsgrillad saganaki, vindolmar fyllda med bulgur, vitlöksyoghurt och syrade körsbär, chilimarinerad rotselleri samt en tahinifondant med sesam- och hasselnötsglass. Allt är dock så ”finger-lickin’ good” att det inte hade varit svårt att äta upp på egen hand. Tips: para maten med de libanesiska och brittiska rödvinerna. Det första aromatiskt och kryddigt, det andra uppfriskande, lätt och producerat av Londons första urbana vineri. Vägg i vägg med öppen planlösning ligger industri-chica hotellet Hart om du blir så mätt och belåten att du föredrar stupa i säng på plats.

61-67 Great Eastern Street, Shoreditch 

barboun.com 

 

Lediga hotellrum & priser i London

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!