Sverige: Kungens elefant har fött en kalv i Sverige
Nyhet

Kungens elefant har fött en kalv i Sverige

I deppiga tider är det viktigt med lite glada nyheter. En sådan är det nya lilla (stora) tillskottet som fötts på Kolmådren – en elefantunge av den utrotningshotade asiatiska elefanten.
 
Natten till den 17 mars föddes en asiatisk elefantkalv på Kolmårdens djurpark. Födseln är den andra lyckosamma födseln för en asiatisk elefant någonsin i Sverige. Mamma till kalven är Kung Carl XVI Gustafs elefantko Bua och pappa är danska Drottning Margrethes elefanttjur Tonsak, båda gåvor från Thailands kung till de respektive kungahusen. Både det svenska och danska hovet liksom den thailändska ambassaden har informerats om nedkomsten. Den asiatiska elefanten är starkt utrotningshotad och Kolmårdens elefanter ingår i ett internationellt bevarandeprogram för att rädda arten.
 
– Den nyfödda kalven är en viktig del i Kolmårdens uppdrag att bevara den asiatiska elefanten för framtiden. Det är viktigt att vi håller genetiskt friska och välmående elefanter i Europas djurparker. De fungerar som en back-up för sina släktingar i naturen som hotas av människans utbredning i Sydostasien” säger Filip Johansson, Djurchef på Kolmården.  
 
Födseln gick bra och Bua har skött kalven utmärkt redan från start. Precis som för alla nyfödda är den första tiden extra kritisk och därför hålls kalven, som är en tjurkalv, under tillsyn av såväl djurvårdare som djurparkens veterinärer.
 
– Det är en fantastisk känsla att äntligen se den lilla kalven springa runt sin mor. Väntan har varit lång, Bua har varit dräktig i 21 månader och vi har noggrant följt utvecklingen för att försäkra oss om att de båda mått bra, berättar Markus Svedin, djurvårdare för elefanterna.
 
Kolmården var under torsdagen i kontakt med Hovet. Kungen skriver i en hälsning till djurparken att han som morfar, i dubbel bemärkelse, blir både glad och lycklig över den roliga händelsen i dessa ansträngda dagar och att Hans Majestät och övriga familjen ser fram emot att besöka den lilla tjurkalven så snart som möjligt.
 
 
Fakta: Kolmårdens elefanter
 
På Kolmården bor sedan i torsdags fem asiatiska elefanter, honorna Bua och Saonoi, tjurarna Tonsak och Namsai samt den nyfödda kalven. Bua och Saonoi flyttade in på Kolmården år 2004 och var en gåva från Thailands dåvarande Kung till Sveriges Kung. Tonsak var en gåva till danska Drottning Margrethe och kom från Köpenhamns Zoo till Kolmården år 2015.
Publicerad: 2020-03-25