Sverige: Miniguide: Tjörn och Bohusläns skärgård
Tips

Miniguide: Tjörn och Bohusläns skärgård

Tjörn och de närliggande öarna i södra Bohusläns skärgård är en glittrande skärgårdsidyll och ett perfekt resmål för en minisemester på hemmaplan. Här finns vackra badplatser, bra restauranger, havsnära hotell och en fantastisk natur. 

Text & foto: Elin Fellman

Hotell

Hav & Logi

Lediga rum & priser

I Skärhamn på västra Tjörn kan du bo i moderna stugor intill havet med närhet till restauranger, aktiviteter och bad. Hav & Logi har även en relaxavdelning som går att hyra med en uppvärmd badtunna, ett enormt soldäck och flera badstegar för havsbad. Ett dubbelrum kostar från cirka 700 kronor per natt. 

Hotell Nordevik

Lediga rum & priser

Rummen på Hotell Nordevik är enkla och inredningen går i 1950-talsstil. Det mysiga lilla hotellet i fiskebyn Skärhamn har en egen restaurang samt en bar och även närhet till Gråskärsbadets sandstrand och Nordiska Akvarellmuseet. Ett dubbelrum kostar från cirka 1000 kronor per natt. 

Bergabo Hotell och konferens

Lediga rum & priser

Bergabo Hotell och konferens är Tjörns största hotell med 115 bäddar fördelade på 45 olika boenden. Här finns också stora lokaler som går att hyra och det är inte helt ovanligt med stora bröllop och fester. Hotellet ligger i Rönnäng, nära havet där det avgår båtturer till de pittoreska öarna Dyrön, Tjörnekalv, Åstol, Kärringön och Marstrand. Ett dubbelrum kostar från cirka 1400 kronor per natt. 

Stenungsbaden yacht club

Ett lyxigt spahotell på Stenungsön, ön strax innan Tjörn. Här finns bland annat två varma källor, en jacuzzi, en wellnesspool och ett helt bastulandskap. De flesta rummen här har även en vacker utsikt mot havet. Ett dubbelrum kostar från cirka 1995 kronor per natt. 

Se & Göra

Vetteberget

Bohuslän är känt för sin vackra natur och 2014 rankades landskapet till världens sjunde vackraste vildmarksområde. Gillar du att vandra är det ett måste att ta dig upp för Vetteberget – Tjörns högsta berg. Leden upp är drygt två kilometer lång och från toppen av det 116 meter höga berget går det både att se Skagen och Danmark. 

Dyrön

En kort båtresa från Tjörn ligger den lilla ön Dyrön som bland annat har en fem kilometer lång vandringsled. Gå runt ön genom raviner, trappor, träspångar och klippor och avsluta sedan dagen med bastubad. Bastun går att hyra för en liten peng och här har du en vacker utsikt över Marstrands- och Hakefjorden.

Nordiska akvarellmuseet

Ibland regnar det på Västkusten och då kan man passa på att vara lite kulturell och besöka ett museum. Nordiska akvarellmuseet ligger i Skärhamn och är en svensk konsthall med fokus på vatten, pigment och papper. Sedan starten år 2000 har museet visat konst av bland andra Salvador Dali, Bill Viola, Louis Bourgeois, Elsa Beskow, Anders Zorn och Lars Lerin. 

Rönnäng brygga

Från Rönnängs brygga på södra Tjörn kan du enkelt ta dig vidare till andra öar i södra Bohusläns skärgård. Parkera bilen (eftersom att det inte finns biltrafik på de flesta öar) och välj mellan Tjörnekalv, Dyrön eller Åstol. 

Åstol

Den klippiga lilla ön Åstol täcks till största delen av vita trähus och röda fiskebodar. Ön är helt bilfri och här kan du enkelt spendera en hel- eller halvdag och gå runt ön till fots. Runt hela ön lägger stora segelbåtar och motorbåtar till för att njuta av en dag i solen och kanske äta på någon av restaurangerna. 

Äta & dricka

Åstols Café

Åstols Café är ett perfekt lunchställe intill hamnen som serverar enklare maträtter. Fish & Chips med den fantastiska remouladsåsen är det självklara valet en varm sommardag. Är du vegetarian bör du istället testa på friterade halloumibollar och pommes frits med samma fantastiska remouladsås. 

Åstols rökeri

Avsluta dagen längst ut i hamnen på Åstols rökeri och avnjut fisk & skaldjur med en vacker utsikt över havet och solnedgången. Restaurangen har funnits här sedan 1984 och 1994 började man även med livemusik och events. I sommar uppträder bland annat Patrik Isaksson, Ebbot Lundberg och Jessica Andersson. 

Salt & Sill 

På Västkusten är det nästan en förolämpning att beställa något annat än fisk och skaldjur när man går på restaurang. Salt & Sill är en av de bästa och ligger på den lilla ön Klädesholmen, som man enkelt når med en bro från Tjörn. Här har du en fantastisk utsikt över havet och på menyn finns bland annat "sillplankan" med sex sorters sill och olika tillbehör. Förälskar du dig i restaurangen kan du stanna kvar på det 3-stjärniga hotellet som erbjuder 23 rum och 46 bäddar, varav en svit. 

Lottas Bak & Form

På södra Tjörn intill havet vid Bleket ligger det mycket populära surdegsbageriet Lottas Bak & Form. Framgången bygger på surdeg, långjästa bröd och ekologiska råvaror där allt är bakat från grunden. Mixer är totalförbjudet! Lottas är även med i White Guide sedan 2017.

Publicerad: 2019-07-16