Sverige: Riksgränsen får lyxlodge
Foto: Lars Thulin
Hotell

Riksgränsen får lyxlodge

Det har tisslats och tasslats en hel det i arkitektkretsar och bland hotellnördar det senaste året och anledningen är ett svårstavat bygge allra högst upp i norr – Niehku Mountain Villa, en skidlodge utöver det vanliga. Nu är det äntligen dags att öppna dörrarna och släppa in sin första gäster i värmen.

Text: Kajsa Beausang

En genuin naturupplevelse mitt i ingenstans, ett ypperligt boende och gastronomiskt kök i hjärtat av svenska Lapplands storslagna fjällvärld. Det är vad man kan förvänta sig av en vistelse här, på gränsen mellan Sverige och Norge där den legendariska malmbanan passerar mellan Kiruna och Narvik, som i över 100 år trafikerades av tåg lastade med järnmalm. Niehku Mountain Villa är byggd på platsen för malmbanans lokstall som var i drift i början av 1900-talet. Skidlodgen drivs av två passionerade, lokala skidåkare: Jossi Lindblom, bergsguide som leder helikopterskidåkningen och toppturer samt Patrik Strömsten, prisbelönt sommelier som driver hotellet och dess kulinariska kök och välfyllda vinkällare.

– Niehku betyder dröm på nordsamiska och Niehku Mountain Villa är verkligen en dröm som går i uppfyllelse för oss, två barndomskompisar som växt upp i närområdet. Vi har rest jorden runt men det fantastiska fjällandskapet runt Riksgränsen är unikt och har fört oss tillbaka till våra rötter. Vi ser framemot att få dela våra drömmar genom exklusiva upplevelser med Niehku Mountain Villa, både i naturen och i den vackra interiören, säger grundarna Jossi Lindblom och Patrik “Strumpan” Strömsten.

Lokstallets halvcirkelformade mur löper genom delar av den nya byggnaden och är en viktig del av platsens historia. Niehku Mountain Villa har ritats av Krook & Tjäder och inredningen i de 14 rummen har skapats av den internationellt prisbelönta designbyrån Stylt. Både interiör och exteriör har inspirerats av det gamla lokstallet såväl som naturens material och färger.

Den som är svag för helikopterskidåkning har kommit rätt. Här finns över 5 000 kvadratkilometer skidterräng och mer än 60 olika bergstoppar i väglöst land, med en fallhöjd på mellan 500 och 1 400 meter. Skidsäsongen startar i början av mars och slutar i slutet av maj, en period då man kan uppleva både mörka nätter med norrsken och midnattssol med skidåkning dygnet runt. Under sommar och höst erbjuder Niehku Mountain Villa vandring, terränglöpning, cykling, klättring, fiske och jakt. Vi längtar redan.

niehku.com

 

Publicerad: 2019-04-26