NYHET

Scandic vill minska matsvinnet

Apr 03, 2017

Hotellkedjan Scandic vill minska matsvinnet och erbjuder därför gäster att köpa gårdagens frukost, lunch, konferensfika eller middag för halva priset. 

I Sverige står restaurangbranschen för cirka 500 000 ton matavfall per år. Hotellkedjan Scandic vill bidra till att mindre mat kastas och erbjuder därför gäster att köpa gårdagens överblivna hotellfrukost, lunch, konferensfika eller middag för halva priset. Köpet genomförs i appen Karma och hitills har cirka 30 Scandic-hotell anslutit sig – fler är på väg in. 

– Målet är att alla våra restauranger i Sverige ska vara anslutna, det är ett busenkelt sätt för oss att minska avfallet och bidra till en bättre miljö. Maten ska ätas, inte kastas och här kan kunder och gäster köpa god mat till ett väldigt bra pris, säger Thomas Fankl, ansvarig för Scandics restaurangverksamhet i Sverige.

Karma är en digital tjänst som underlättar för restauranger och caféer att sälja mat som annars skulle kastas. Karma har i dag 230 anslutna restauranger och caféer – och 40 000 aktiva användare. Scandic blir den första hotellkedjan att ansluta sig till tjänsten. 

Sedan 2013 har Scandic minskat avfallet med cirka 50 gram per gäst – vilket har gett en total minskning av matsvinnet hos Scandic på 300 ton. 

Appen finns på Appstore för Iphone, Ipad, och IPo touch samt Google Play för Android. 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!