Stockholm, Sverige: Flyga eller inte flyga? Svenskarna är ambivalenta
Foto:IStock
Nyhet

Flyga eller inte flyga? Svenskarna är ambivalenta

Svenskarna har blivit mer miljömedvetna i sitt tänk men är fortfarande kluvna när det kommer till sitt flygresande. Samtidigt klimatkompenserar inte majoriteten av svenskarna för sina flygresor.

Text: Sofia Sundström

Sju av tio svenskar anser att flyget är ett miljöproblem, en 10 procents ökning sedan året innan, visar KLM:s årliga skandinaviska hållbarhetsundersökning som är framtagen av Ipsos. Av dessa uppger hälften att de får dåligt samvete när de bokar en utlandsresa. Majoriteten är däremot inte villiga att upphöra med sitt flygande för miljöns skull. 

–      Branschen både kan och behöver bli mer hållbar, men lösningen är inte att sluta flyga utan att flyga bättre. Grundproblemet är bristen på hållbart flygbränsle, inte flygresandet i sig. Vår utgångspunkt är att det fossila bränslet i närtid måste fasas ut och därför satsar vi på att öka användningen av biobränsle, säger Paul Terstegge, General Manager Air France-KLM Norden.

Undersökningen visar att folk generellt är mer miljömedvetna och vill göra en skillnad men ändå så är mängden som klimatkompenserar sina resor i stort sätt samma som tidigare år – 64 procent. Unga mellan åldrarna 18 och 29 noterar däremot blygbolagens hållbarhetsprofil när de bokar sin resa, och vill resa med flygbolag som har ett grönare tänk. Något som borde mötas av flygbolagen.

Så här klimatkompenserar du din flygresa på ett enkelt sätt:

På följande godkända sajter kan du lätt räkna ut hur mycket klimatpåverkan din resa utgör och kompensera den med några klick.

Klimatkompensera

klimatkompensera.se 

Fly Green Fund

flygreenfund.se 

Lär mer:

Klimatkompensation för dummies – så gör du

Publicerad: 2019-02-27