Stockholm, Sverige: Guide: De bästa öarna i Stockholms skärgård
getty images
Tips

Guide: De bästa öarna i Stockholms skärgård

Solnedgångar vid släta klippor. Charmiga glasskaféer. Segling, sol & bad. Många glömmer bort att Stockholms skärgård – ett stenkast från storstaden – är ett perfekt resmål för dig som vill komma bort en vecka, en helg eller bara för dagen. 

Lediga rum & priser i Stockholms skärgård

Det finns omkring 24 000 mindre och större öar att välja på i Stockholms skärgård. Här följer ett urval på öar vi gillar lite extra. 

Dalarö

Dalarö i södra skärgården hävdar själva att de har Stockholms bästa väder. Eftersom att Dalarö är en halvö går det att ta sig hit med både båt och buss från innerstaden. På ön finns mycket att upptäcka, bland annat världens bäst bevarande trävrak som ligger i vattnet utanför. På Dalarö museum kan du också få en genomgång hur ön präglats av stormaktstiden och rysshärjningarna. Det finns även gott om stränder på ön och eftersom många av dem är långgrunda är det ofta varmt i vattnet. 

Rödlöga 

Till Rödlöga är ungefär så långt ut i skärgården du tar dig från Stockholms innesstad med båtlinjerna och en av våra favoriter. När du tar båten hit lämnar du Stockholm och dess bekvämligheter bakom dig. På ön finns varken bilvägar, avlopp eller elnät och här bor du enkelt nära naturen. På ön bredvid, Svartlöga, spelades Astrid Lindgren-klassikern Saltkråkan in och det är precis lika vackert som i serien. 

Möja 

Knappt fyra timmar från Stockholms innerstad ligger skärgårdsön Möja och dess vackra idyll. Ön saknar bilväg och de 280 bofasta personerna på ön tar sig runt med cykel. Här är det röda hus med vita knutar och mysiga fiskebodar som gäller. Förvänta dig ingen badstrand utan på Möja badar man från klipporn. 

Sandhamn 

Många förknippar Sandhamn mest fest och champagne och faktum är att ön erbjuder det bästa nattlivet i Stockholms skärgård – men Sandhamn har så mycket mer att erbjuda. Här finns högklassiga restauranger, vita stränder, spa, klippbad och ett litet skärgårdsmuseeum. Endast en och en halv timme tar det att ta sig till ön vilket gör den perfekt för en lite kortare vistelse. På sommaren utgår färjorna från Stockholm city. 

Fjäderholmarna

Den närmaste skärgårdsön vi har är Fjäderholmarna, drygt 30 minuters båttur från Nybroplan eller Slussen. Här är det klippbad som gäller. Ta med dig picknick eller luncha på någon av öns mysiga restauranger. Eftersom att det inte finns några övernattningsmöjligheter är ön perfekt för en dagstur. Ledsnar du på att sola och bada finns det en chokladfabrik, hantverks- och verkstadslängor samt krukmakeri. Glöm inte att äta en glass med hemmagjorde colasås på Glass Stugan innan du tar båten hem. 

Finnhamn

Den bästa maten i Stockholms skärgård hittar du på Finnhamn – i alla fall enligt White Guide som prisar Finnhamns Krogs säsongsbaserade mat. Nere vid ångbåtshamnen kan du avnjuta en god middag och sedan gå upp på krogens tak där du har utsikt över den vackra skärgården från takbaren. Hit åker du från Slussen eller Strandvägen och båtturen tar drygt två timmar. 

Gällnö

Relativt nära från Stockholms innestad, drygt en och halv timme med båt, ligger Gällnö. Omkring 20 bofasta bor på ön men sommaren och det är en lugn och stillsam ö som passar barnfamiljer. De finns bland annat hagar, ängar och ett rikt djurliv som blomstrar på ön. 

Text: Elin Fellman 

Publicerad: 2019-05-16