Stockholm, Sverige: Uppdaterad guide till Sandhamn i Stockholms skärgård
Sandhamn är juvelen i Stockholms skärgård.
Handplockade tips

Uppdaterad guide till Sandhamn i Stockholms skärgård

Här är RES handplockade tips för ett perfekt Sandhamnsbesök. 

RES är Sveriges första moderna resemagasin. Vi föddes 1981 och vår grund nu som då är att vi älskar att resa och ha koll. Det som började som ett elegant magasin är nu en sajt fylld med tusentals tips till hela världen och ett tv-program.

Det händer att RES skribenter och reseexperter går på de breda allfartsvägarna, men helst vill vi hitta vår egen stig och den där lilla krogen på en bakgata fylld med stamgäster. Följaktligen bygger våra tips på våra egna erfarenheter och preferenser. Vår reseguide bygger inte på en datagenererad algoritm och miljontals anonyma betyg utan på vad vi älskar och vill göra själva. Här är våra handplockade tips. Vill du uppleva det alla andra gör kan du sluta läsa nu. Annars välkommen till vår värld.

Sandhamn är skärgårdens Åre. Det är hit du drar med pappas yacht. Men också med ditt stora kill- eller tjejgäng. Alla från tonåren och uppåt är välkomna. Men det funkar lika bra för stora barnfamiljer att komma hit, liksom för par. Sandhamn är den enda platsen i Stockholms skärgård med en hyfsad infrastruktur för att ta hand om turister. När du kommer hit finns kartor, krogar och toaletter. Det finns vägar och skyltar som visar var stränderna finns. Och det finns hotellrum i olika prisklasser som gör att du kan sova över, en natt eller en hel sommar. Det finns cirka 100 bofasta på ön och deras medelålder lär ligga runt 70-strecket. Att köpa en kåk på ön kostar minst tio miljoner och följaktligen är ägarnas behov av att hyra ut med Airbnb ganska begränsat. Vi rekommenderar dig att inleda ditt liv på Sandhamn med en dagsutflykt. Ta båten från Strömkajen mitt emot Grand Hotel i Stockholm eller ta dig ut till Stavsnäs brygga och ta en kortare båtresa hit. 

Kolla rum och priser

 

1. Trouville

Det var på 40-talet som man började bygga små trähus här på öns södra del. De skulle enligt plan bara vara 35 kvadratmeter stora, men den har förstås växt sedan dess. Här hittar du den absolut finaste stranden i Stockholms skärgård med finkornig sand och perfekt, klart havsvatten. Det tar tjugo minuter att gå hit från själva byn och det är absolut värt besväret. Ta med matsäck och dryck i en skrinda och stanna från morgon till kväll. Mellan stora och lilla stranden finns en klippudde med många fina solplatser. 

2. Bageriet

Det är lag i Sandhamn att man måste gå till bageriet och äta seglarbullar. Detta är en vetebulle med russin, kardemumma och pärlsocker på toppen. Kom i tid för bageriet öppnar tidigt och stänger strax efter lunch. Bullarna tar slut snabbt och sen ja, då är det bara att misströsta. Andra öar drömmer om en bulle lika känd och älskad som Sandhamns seglarbulle, men de har ännu inte lyckats komma i närheten. Okej, bullen kanske inte är världens godaste, men vi tar seden dit vi kommer och äter alltid minst en bulle när vi är här. 

Jan Emanuel Johanssons båt RED.

Coverbandet: Sthlm Luke Box får alla att dansa.

Letar du efter en budgetbar är det bättre att stanna på fastlandet. 

3. Seglarhotellet

Detta är Sandhamns nav. Hotellet erbjuder drygt 80 rum och de nyrenoverade är riktigt läckra med sköna sängar och eleganta badrum. Här finns också en stor restaurang med rejäl uteservering. Vi har ätit oss igenom menyn och har inte blivit besvikna en enda gång. Vi snackar klassiker som toast skagen, råbiff och sill med snaps. Äkta svensk skärgårdsmat gjord med kärlek och omtanke. Framför hotellet finns hamnen och det är här du spanar in rikemans-kidsen från Djursan som glassar på pappa yacht. Hamnen sköts av KSSS och ja, det här har varit överklassens mecka sedan kungen hängde här på sjuttiotalet. Ladda gärna upp inför ditt besök på Sandhamn med filmen “Himlen är oskyldigt blå” från 2010. 

Kolla rum och priser

4. Sea Club

Detta är det närmaste du kommer en beach club som vi känner igen från Medelhavet. Alltså ett ställe med pool, hög musik och en bar där du kan beställa en flaska champagne för 3900 kronor. Men det är inte som Troppan (Saint-Tropez på Franska Rivieran), alltså inga internationella kändisar som sprutar champagne på varandra och ja, ganska många barnfamiljer. Vattnet i poolen är inte uppvärmt, följaktligen är det gratis att komma in och ja, vill du hänga vid en pool finns det inget bättre ställe än här. 2022 är troligen sista sommaren för detta ställe som i höst ska byggas om och bli bostadsrätter. Men ägarna lovar att skapa ett nytt Sea Club i framtiden. 

5. Dykarbaren

Det var dykarutbildningar här på 80-talet. Och huset är från början av 1900-talet. Men vi går hit för stämningen och maten. Den unga personalen är rapp och lyhörd och har bra koll på vad som finns på menyn. Priserna är inte modesta, men varför inte ta vettigt betalt när man gör ett gediget arbete i köket? Dykarbaren funkar även när du bara vill dricka. Vi svepte en dry martini här senast som smakade exakt som den ska. När du sitter på uteserveringen har du koll på alla och allt som rör sig i hamnen.

6. Fläskberget

Ja, detta är det fulaste namnet på en strand ever. Men Fläskberget är den närmaste stranden från hamnen där skärgårdsbåten lägger till. Det tar bara några minuter att gå hit och vattnet är långgrunt och perfekt för små barn som ännu inte lärt sig simma. Historierna om varför stranden heter Fläskberget är många och helt osannolika, följaktligen hoppar vi över dem här, men det finns en skylt på plats som försöker förklara. Vi nöjer oss med en skön liten sandstrand och krypavstånd till närmaste bar.

7. Dansberget 

Detta är vuxenbadet. Barnfamiljen hänvisas till de övriga badplatserna. Här badar du från en klippa och klarar av att forcera tång och kan vada ut på djupt vatten. Dansberget har fått sitt namn efter det dansplats som fanns här en gång. Närmaste granne är tennisbanan. Den och padelbanan nere vid Seglarhotellet är uppbokade månader i förväg så gör dig inga förhoppningar om racketräning på ön. Hur man bokar tid vet bara överklassen och lokalbefolkningen. Bada från dansberget däremot är ett måste för alla fullvuxna på besök på Sandhamn. 

8. Värdshuset 

Värdshusets bakficka Pentaboden är vår favorit. Här äter du ostron och räkor precis vid vattenlinjen. Värdshuset är en bedagad klassiker som haft samma ägare i över 40 år. Murrigt, mysigt och välmående är adjektiv som beskriver denna legendariska institution. 

9. Södra stranden

Södra stranden är en naturlig fortsättning på Trouville. Vi trivs även här, men sanden har något lägre kvalitet och stenarna i havet något fler. Men promenaden hit genom den gudomligt vackra tallskogen med blåbärsris på marken är magisk. Här vandrar du ofta ensam.

 

10. Westerbergs

Detta är affären. Här kan du köpa dryck och enklare proviant. Utanför affären möts alla och före corona var kindpussar det enda godkända sättet att hälsa. Numera är det distans som gäller och eftersom medelåldern på Sandhamn är sjuttio plus tycker vi att du ska respektera detta.

Tips: Viggo Cavling, RES chefredaktör

 

Publicerad: 2022-06-29