PROMOTION

De vackraste städerna i Provincia de Sevilla

Nov 27, 2023

Kanske har du missat de många vackra städer som finns i provinsen Provincia de Sevilla.
 

Men de är väl värda ett besök – och det här är sju tips på dagsutflykter från Sevilla, till provinsen Provincia de Sevillas vackraste städer.
 

Foto: The European Network of Holy Week and Easter Celebrations.
 

Carmona

Carmona är en så vacker stad att den många gånger om agerat filmkuliss. Det började med den spanska filmen Malvacola 1942 och har fortsatt sedan dess.

Vad är det då som är så lockande?

Carmona, som ligger uppe på en hög höjd, kryllar av historiska monument och arkitektoniska sevärdheter.

I den historiska kärnan finns lämningar av en romersk mur som än i dag har två välbevarade ingångar. Puerta de Sevilla uppfördes omkring 200 år f.v.t. och blev senare en del av ett moriskt alcázar; bortom den väntar en uråldrig nekropol och utgrävda antika relikter.

Missa inte Museo de la Ciudad de Carmona, de puttriga torgen Plaza San Fernando och Plaza de Abastos, och all den goda, lokala maten. Inte minst fisk- och skaldjursrätten arroz de señorito andaluz med ris och alboronía, en slags grönsaksröra med arabiska rötter.

Foto: Viajes con encanto.
 

Cazalla de la Sierra

I hjärtat av Parque Natural Sierra Morena de Sevilla hittas Cazalla de la Sierra, berömd för sin produktion av såväl vin som lakrits.

Bland dess branta kullerstensgator kantade av vitkalkade hus och monumentala husfasader väntar spännande sevärdheter som den enastående Iglesia Parroquial de Nuestra Señora de Consolación, de arkeologiska utgrävningarna Cueva Chica de Santiago och renässansklostret Convento de Madre de Dios.

Foto: Turismo de la Provincia de Sevilla.
 

Constantina

I Parque Natural Sierra Morena de Sevilla ligger även den större staden Constantina med underbar medeltidsstämning bland de vitkalkade husen.

Vandra upp till Castillo de Constantina y monumento al Sagrado Corazón där utsikten är magisk.

Missa därefter inte ett besök på 1800-talsdestilleriet Destilerías de Constantina där man med gammal hantverksteknik producerar körsbärslikörer.

Foto: The European Network of Holy Week and Easter Celebrations.
 

Écija

På 1700-talet befolkades Écija – som hittas utmed vad som en gång var den romerska provinsen Hispanias mest trafikerade väg, på samma plats som en gång var den romerska staden Astigi – hem hem åt ett 40-tal burgna familjer.

Överallt finns spår av deras rikedomar och förkärlek för allt barockt.

På kort promenadavstånd från centrala Plaza de España finns inte mindre än 17 palats och elva kyrkor.

Börja med att besöka Museo Histórica. Följt av de fascinerande palatsen The Palacio de Peñaflor, Palacio de los Palma och Palacio de Benamejí.

Avrunda med majestätiska Iglesia de los Descalzos.

Foto: Turismo de la Provincia de Sevilla.
 

Osuna

Osuna är en annan plats så magisk att den agerat filmkuliss, bland annat i tv-serien Game of Thrones.

Det är inte för inte som Calle San Pedro ofta utnämns till en av världens vackraste gator och varför Unesco särskilt uppmärksammar den.

Bland de mest minnesvärda sevärdheterna utmärker sig 1500-talskyrkan Colegiata de Nuestra Señora de la Asunción, klostret Convento de la Encarnación och det förtrollande El Coto las Canteras, konstruerat direkt i sandstenen.

Foto: Unsplash / Stéphan Valentin.
 

Utrera

Utrera är kanske inte en av de vackraste städerna i Provincia de Sevilla.

Men eftersom den både hemvist är åt den äldsta synagogan på Iberiska halvön och något av flamencons vagga, är den definitivt av intresse.

Även kyrkorna Iglesia de Santa María de la Mesa och Iglesia parroquial de Santiago el Mayor sticker ut.

Den lokala sötsaksspecialiteten mostachón de Utrera är en rund, platt kaka som förstås smakar extra gott på platsen den kommer från.

Foto: Día de la Provincia - Diputación de Sevilla.
 

Santiponce

Dagens Santiponce härstammar från 1603.

Men redan 206 f.v.t. stationerade den romerska politikerna och generalen Scipio Africanus en militärbas här – en bas som med tiden bara växte och till slut blev Itálica, den första romerska staden i vad som i dag är Spanien.

Det är en mäktig upplevelse att besöka de ruinerna är en mäktig upplevelse som verkligen rekommenderas.

Santiponce är även hem åt det storslagna 1300-talsklostret Monasterio de San Isidoro del Campo som har en mycket imponerande konstsamling.

Missa heller inte Museo Municipal de Santiponce Fernando Marmolejo och den gamla amfiteatern Teatro Romano.

För mer information: www.spain.info

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!