PROMOTION

Sevilla: En historisk stadspärla med unika världsarv

Dec 13, 2023

Spanien är det land i världen med flest världsarv listade av Unesco. Tre av dem hittas i Sevilla som på 1500-talet sågs som hela jordens huvudstad.
 

Sevillas tre världsarv ligger alla centralt i staden och utsågs gemensamt 1987. Besök först det aktningsvärda palatskomplexet Real Alcázar.

Ursprungligen var det ett moriskt fort uppfört 913.

I samband med den kastilianska erövringen av Sevilla 1248 revs de flesta moriska byggnaderna.

Därefter byggdes det om i storslagen mudéjar- och renässansstil.

Foto: Ajay Suresh.

Real Alcázar är det äldsta aktiva slottet i Europa; hem då och då åt den spanska kungafamiljen vilket innebär att det är officiellt kungligt residens.

Arkitekturen är spektakulär, full av gammalt moriskt hantverk och överväldigande vackra mosaiker.

Foto: Fran Fernández.

Missa inte Ambassadörshallen med sitt välvda trätak, palatsets innergård och de bakomliggande trädgårdarna – och kom tidigt för att undvika den största trängseln!

Ser det förresten bekant ut beror det antagligen på att det användes som inspelningsplats åt den mycket populära tv-serien Game of Thrones.

För mer info: www.alcazarsevilla.org

Bege dig sedan till magnifika guld- och silverpläterade Catedral de Santa María de la Sede. 

Det är en av världens största romersk-katolska katedraler. Vars altartavla också anses vara en av världens största, om inte den största!

Den började byggas 1402 och blev klar i slutet av 1500-talet.

Tornspiran Giralda är en ombyggd 1100-talsminaret från moskén som låg här före katedralen. Det är 105 meter högt och bjuder på fantastisk utsikt över Sevilla.

Foto: Ingo Mehling.

Men det är inte det enda med imponerande höjd; mittskeppet mäter hela 36 meter.

Glöm inte att titta ner också bara, katedralen är lite som en levande historielektion i de spanska kolonisatörerna – och även Christopher Columbus begravningsplats, i alla fall enligt sägnen.

Foto: Diego Delso.

För mer info: www.catedraldesevilla.es

Det tredje världsarvet är Archivo General de Indias.

Arkivet tillkom 1785 efter att den dåvarande kungen Karl III av Spanien begärde att alla referensdokument om de spanska kolonierna skulle centraliseras på en enda plats i stället för att vara utspridda. Den platsen blev Casa Lonja de Mercaderes och där återfinns arkivet än i dag.

Foto: Hispalois.

Det är svårt att beskriva hur mäktiga de 9 000 hyllmeterna med 43 000 dossier med omkring 80 miljoner sidor och 8 000 kartor och teckningar, är att befinna sig bland.

Det rör sig om ovärderliga historiska artefarkter – bland annat handskrivna texter av alla från Ferdinand Magellan till Hernán Cortés.

Foto: AWS Tiqets.

Liksom skrifter som behandlar den politiska, sociala och ekonomiska historien, kyrkans historia, kulturen och konstens utveckling samt geografin i områden som varit spanska kolonier, så som dagens Filippinerna och Sydamerika.

För mer info: cultura.gob.es

Sevillas rika historia är ett av stadens starkaste dragplåster.

Men, det sägs också ofta att det är i Sevilla som den sydspanska kulturen lyser som starkast. Här finns så mycket härliga tapasbarer, fascinerande flamencoklubbar och gamla, praktfulla hotell så som Alfonso XIII och Palacio Villapanés att det är lätt att kombinera de minnesvärda upplevelserna med sköna bekvämligheter.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!