Sverige: Tåg eller flyg - vilket är egentligen billigare?
Foto:GettyImages
Nyhet

Tåg eller flyg - vilket är egentligen billigare?

En vanlig föreställning är att flyget är billigare såväl som snabbare än att ta tåget till sin utvalda destination – något som egentligen inte alltid är fallet visar en ny rapport.

Text: Sofia Sundström

Det är KTH:s Järnvägsgrupp som har analyserat utvecklingen av tåg- och flygtrafiken i Sverige mellan åren 2010–2018 med fokus på fyra vältrafikerade linjer i Sverige: Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö, Stockholm-Umeå och Stockholm-Sundsvall. I analysen har man tittat på alla direkttåg och direktflyg och kommit fram till att det genomsnittliga biljettpriset för tågresor är billigare än att ta flyget.

– SJ har sänkt snittpriserna konstant sedan 2005 vilket har att göra med rörlig prissättning, konkurrens och ökat resande. Men givetvis kan man hitta enskilda avgångar där flyg är billigare än tåg, men rent generellt är tåget betydligt billigare än flyget på dessa sträckor. Allt fler resenärer köper sina tågbiljetter tidigt, vilket ger ett lägre pris, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Ytterligare en föreställning är att flyget är snabbare, samt punktligare än tåget – något som även det inte är fallet. Enligt KTH:s Järnvägsgrupp så gäller det längre resor men av de analyserade tåg- och flygresorna så är tåget både snabbare och punktligare. Som resenär så får man även ut mer utav sin restid under en tåg färd i och med att man måste räkna in transport till flygplatsen, incheckning och säkerhetskontroller om man ska flyga – för att inte tala om den egentliga resan som kan vara en timma i luften eller tre användbara timmar på spåret.

Expressen

Publicerad: 2019-05-21