Sverige: Viggos topplista vecka 50
Handplockade tips

Viggos topplista vecka 50

Här rankar RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer och fenomen. Detta är handplockade tips inför helgen i Stockholm eller nästa jorden runt resa. Denna vecka fokuserar vi på området runt Sergels torg. Stockholms eget Downtown med den ökända plattan i mitten. Runt denna har det kommit ett gäng nya ställen som är värda att besöka. I kampen mot Stureplan rycker detta område fram som en vinterstorm. Hipsterfaktor 100, mysfaktor 0. 

Hitta bästa hotellet i Stockholm just nu.

1. Restaurang: Spesso

Stureplansgruppen ligger bakom denna restaurang på Malmskillnadsgatan med bas i Milano. Desirée Jaks heter kökschefen och hennes namn ska du skriva upp för snart tävlar hon i Bocuse d'or, alltså kock-VM eller något liknande. Maten är långt från det som serveras i Neapel och Rom, det bästa ordet jag finner är urban italiensk mat. Elegant och välsmakande är ytterligare två ord. Restaurangen ligger högst upp i fastigheten med milsvid utsikt över betongen, men också Djurgårdens grönska och Saltsjön. En hemlig pärla för människor med stil och klass.  

Hitta hit.

2. Bar: Röda Huset

Detta är plattans eget flygledartorn. En röd liten pinne som sticker upp bredvid det som en gång i tiden var SEB:s huvudkontor, men som idag huserar huvudkontor för dataspelsföretaget Candy Crush Saga. Det är ingen slump att gamla pengar flyr när startup-miljardärerna expanderar. De senare vet att miljön är avgörande för att tjäna pengar. Coola människors viktigaste drivkraft är att hänga med andra coola människor. När de ska ha något att göra föds bolag som Spotify och iZettle.

I baren på Röda Huset återfinns Hampus Thunholm, ansedd som en Sveriges bästa bartenders med ett förflutet på Fäviken, Esperanto och Shibumi. Här får du cocktails med råvaror från hela Sverige. Det är extremt nördigt, samtidigt poetiskt och roligt. Du kan också få både pizza och paté på gris, alltså det är både supertrendigt och riktigt folkligt. Utsikten ut mot Sergel torg, Sveavägen och Malmskillnadsgatan är Sveriges tuffaste.

Hitta hit.

3. Spela: Space

Stockholms nya dataspelsmekka. Här låg en gång nattklubben Underground där U2 hade sin första Sverigespelning. Senare blev det skivaffären Mega och nu är det Space som är Samsungs bästa kund när det gäller skärmar. Det finns två avdelningar för dataspel, vuxna och nästan vuxna. Oavsett hur gammal du är kan du spela här dygnet runt. Dina icke spelande päron placerar du i restaurangen Fat Cat i gatuplan. Snart öppnar Aviciimuseet och det finns också ett kontorshotell för människor som gillar kreativa yrken. Det är här Sveriges nästa unicorn kommer att födas, hoppas ägarna Björn Ulvaeus och Conni Jonsson. De är själva miljardärer som vill göra något för andra med alla sina pengar. Spaces betydelse för Stockholm kan inte överdrivas. Förr var det elgitarren som var Guds vapen på jorden. Nu är det datorn. Steve Jobs var den första Messias, men vi vet alla att han inte kommer att bli den sista. Space är dock nästa stall. 

Downtown-Camper-The-Nest.jpgDowntown-Camper-The-Nest.jpgThe Nest Wellness | Scandic Hotels

4. Hotell: Downtown Camper

Scandic är inte världens hippaste hotellkedja, men just nu har detta hotell prickat helt rätt. Rummen är snygga och praktiska, vi gillar speciellt hörnrummen där man kan sitta snyggt i fönstret. Inredningen är skapad av Erik Nissen och hans bolag Stylt. Hotellet är en mix av en skidresort och ett sportcenter. Du kan hyra en kanot och paddla i Strömmen eller en cykel och glida runt. Eller delta i hotellets kollektiva löprunda. Eller bara hänga högst upp i den snygga baren och sen glida in i spa-avdelningen och njuta av Stockholms snyggaste bastu. Och sen bada i utomhuspoolen med utsikt över Stadshuset och Stockholms slott. Enda nackdelen med detta hotell är att du glömmer bort att upptäcka världens vackraste huvudstad som är precis utanför fönstret. Man vill helt enkelt helst bara stanna på hotellet. 

Hitta hit

G som i gärningsman (inbunden)

5. Bok: G som i gärningsman av Sören Karlsson, Deanne Rauscher

Inte världens bästa bok, men en skrämmande insyn i vad som hände på 80- och 90-talet när strålkastarna slocknat. Att sanningen hinner upp förövarna - även om det tar tid - är en tröst. En gång på åttiotalet sov jag en natt på Staffan Hildebrands soffa. Den store filmregissören var dock inte hemma. Jag hade alltså mer tur än jag förstod då. I boken berättar pojkar som idag är män i min ålder hur de blev sexuellt utnyttjade av Staffan Hildebrand. Skrämmande läsning.

Här hittar du boken.

Hitta skönaste hotellet i Stockholm just nu.

Publicerad: 2021-12-17