Kapstaden, Sydafrika: Kapstadens 5 bästa restauranger just nu
Restauranger

Kapstadens 5 bästa restauranger just nu

Populariteten verkar inte avta. Trenden fortsätter och allt fler vill uppleva Kapstaden. Skönt klimat, långa stränder och häftiga upplevelser. Jetlaggad? Glöm det, Kapstaden ligger en timme före oss. Ett citat som stämmer överens med den generella sinnebilden: ”I Afrika har vi tid. I Europa har ni klockor”.

Text: Johan Augustin Foto: Henrik Trygg

Omgiven av hav, berg och vindpinad natur. Lägg till vackra stränder, vingårdar och fler upplevelser än du hinner med. Kapstaden innebär aktiv semester, sova får du göra när du kommer hem. Äta gott kommer du däremot göra, chica barer och gourmetrestauranger med stjärnkockar tävlar om ditt besök. Det är billigt att lyxa till det i matväg, för att inte tala om alla lokala viner. Låt dina sinnen inspireras – välkommen till Kapstaden!

 

1. CODFATHER

Sugen på seafood och sushi? Sluta leta och ta dig till Camps Bay. Codfather har ingen meny – du går fram till disken och pekar på vilka fiskar och skaldjur du vill ha på tallriken, som sedan vägs. Hummer, languster, ostron, tonfisk. Släng dem på grillen, fritera eller ät råa. Detta är en smakfest som inte kostar skjortan, räkna med en tredjedel av vad du hade betalat hemma. Skölj ner ostronen med en lokal Sauvignon Blanc. Stället blir packat och har bara ett par sittningar, så boka i förväg.

37 The Drive, Camps Bay

codfather.co.za

2. CHEFS WAREHOUSE

Detta är restaurangen där du får rätta dig efter tiderna. Det går inte att boka bord och köket stänger klockan 20.00 på vardagar och 14.30 på lördagar. Men de tapas som serveras i avsmakningsmenyn är något speciellt, från vilt till indonesisk gado gado och risotto med mandlar. En femrättersmeny för två personer kostar omkring 450 kronor. Stället är populärt bland lokalbor som ofta kallar det den bästa restaurangen i Kapstaden, så de få platserna tar snabbt slut.

92 Bree Street

chefswarehouse.co.za

3. HARBOUR HOUSE – KALK BAY

Det finns tre Harbour House i Kapstaden och den i Kalk Bay har de bästa omgivningarna. I huset ligger det fyra restauranger och alldeles intill byggnaden lastas färsk fisk av på båtkajen som även gästas av nyfikna pälssälar. Vågor från havet slår upp mot Harbour House och gör upplevelsen ännu starkare. Välj en skaldjursplatå för att få ett urval av läckerheterna som serveras här. För de som inte äter skaldjur, står husets lammracks högt i kurs.

Main Road, Kalk Bay

harbourhouse.co.za

4. KLOOF STREET HOUSE

Det viktorianska huset ligger undangömt från Kloof Street i stadsdelen Gardens. ”Som ett mysigt vardagsrum” säger någon i förbifarten när vi går in i restaurangen. Interiören pryds av mörkgröna och lila sammetsgardiner, äkta mattor, stora tavlor och antika föremål. Det är mysigt stökigt, men ännu bättre är att flytta ut i den lummiga trädgården. Strutsstek och kycklingtagine med dadlar är rätter som finns på menyn. Att inte förbise, jag upprepar, inte missa– är chokladfondanten som avrundar middagen på bästa sätt.

30 Kloof Street

kloofstreethouse.co.za

5. FOXCROFT

Matfest. Du får två tapas till förrätt, en huvudrätt och dessert för 300 kronor. Restaurangen handlar om detaljer och rätter såsom tonfisktartar och ostron pocherade i champagne. Fråga efter ankbröst till huvudrätt, du kommer inte att ångra dig. Foxcroft serverar även lunch och servicen är nog det som får högst betyg av allt.

Shop 8, High Constantia Centre

foxcroft.co.za

 

VÅR RESEGUIDE TILL KAPSTADEN HITTAR DU HÄR

 

 

Publicerad: 2018-09-17