När solen går ner över floden Chao Phraya och neonskyltarna tänds längs skyskrapetäta Sukhumvit, förvandlas Bangkok till ett glittrande smörgåsbord av dofter, smaker och färger.

Men också ett konkret smörgåsbord! För Bangkok är inte bara en stad att äta god mat i. Det är kulinarisk metropol där de varierande upplevelserna av eldiga wokrätter, sofistikerade avsmakningsmenyer och himmelska street snacks aldrig behöver ta slut.

När årets lista över World's 50 Best Restaurants (W50BR) nyligen offentliggjordes i italienska Turin lystes en tydlig spotlight rakt över Thailands huvudstad. Med sex restauranger på listan – lika många som det eviga matlandet Italien – är det fullt rimligt att kalla Bangkok för ett av Asiens främsta gastronomiska centrum.

Mest uppmärksamhet fick Gaggan, den teatraliska indiern med molekylära förtecken, som norpade sjätteplatsen. Det snackades väldigt mycket om Potong också – listans högst rankade nykomling (plats 13) – där Pichaya "Pam" Soontornyanakij trollar fram en personlig och politisk smakpalett baserad på både barndomsminnen och framtidsvisioner. Inte konstigt att just Pam utnämnts till världens bästa kvinnliga kock 2025. Inte bara det, utan även som första asiat, första thailändare.

Men Bangkok är så mycket mer än sina stjärnkockar. I det myllrande, magiska, lätt saliga Bangkok blandas upphöjd fine dining med enkla nudelstånd, stimmiga nattmarknader och helt otroliga krabbomeletter lagade av "kvinnan i skyddsglasögon" – Jay Fai alltså, Bangkoks gatumatsdrottning nummer ett.

5 krogar att känna till – och boka bord på

Foto: Press.

1. GAGGAN
Vilken comeback kid han är, stjärnkocken och rebellen Gaggan Anand! Efter att ha blivit utmanövrerad från sin egen banbrytande Bangkokkrog för gäng år sedan drog han till New York och slickade såren. Sedan kom han tillbaka och öppnade en mindre chef’s table-version av Gaggan som rusade in på Asia’s 50 Best Restaurants-listans femteplats. Välförtjänt givetvis. Gaggans kulinariska shower är en vattdendelare, men ingen kan förneka att han revolutionerat indisk fine dining – och att han fortfarande har förmågan att överraska. Om du klarar ljudvolymen längs bardisken.

Boka bord på Gaggan här

Foto: Potong Facebook.

2. POTONG
Först en liten varning: Stjärnkrogen Potong ligger så djupt in i Chinatown att din taxichaufför garanterat inte kommer att hitta den med mindre än ett par telefonsamtal med restaurangen. Men det knepiga läget i ett vingligt femvåningshus i en trådsmal gränd förhöjer enbart upplevelsen när kocken Pichaya ”Pam” Utharntharms progressiva, thai-kinesiska cuisine landar på bordet. Hennes meny har beskrivits som en ”andlig upplevelse”, och nog blir man en smula religiös av den lufttorkade ankan, nytolkningen av klassisk pepparkrabba och den snillrika rätten som serverar alla delar av en kokosnöt.

Boka bord på Potong här

Foto: Sorn Facebook.

3. SORN
Vill du ha en mer lågmäld men lika briljant upplevelse? Sorn (som har plats 17 på W50BR) bjuder på en smakresa genom södra Thailand, signerad kocken Supaksorn “Ice” Jongsiri. Uppvuxen med sin mormors matlagning har Ice, med stor precision, förvandlat familjetraditionerna till fine dining. Missa inte signaturrätten, en unik kärleksförklaring till kan chiang pu.

Boka bord på Sorn här

Foto: Sühring Facebook.

4. SÜHRING
Sühring (W50BR plats 22), däremot, är grundat av de Berlinbördiga tvillingarna Mathias och Thomas Sühring. De har skapat ett tyskt hem i de sydasiatiska tropikerna, där barndomens smaker – currywurst, spätzle, brötzeit – ges Bangkok-twist. Råvarorna är lokala, inspirationen från hemlandet och stämningen smått sagolik. Det säger något att ingen mindre än Gaggan Anand investerat i deras påhitt.

Boka bord på Sühring här

Foto: Le Du Facebook.

5. LE DU
Le Du (W50BR plats 30), "säsong" på thailändska, handlar om mycket mer än väder och klimat. Kocken Thitid “Ton” Tassanakajohn – skolad på Eleven Madison Park i New York och domare i Top Chef Thailand – bjuder på eleganta rätter, lagade med thailändska rötter och global teknik. Signaturrätten khao chae serveras med räka, fläsk, picklad rättika och jasminglass. Det låter galet. Det är genialiskt. Le Du är ett smaklaboratorium.

Boka bord på Le Du här

Jay Fai, eller Supinya Junsuta som hon egentligen heter. Foto: Sais Isa.

Gatumat med stjärnstatus

Det krävs verkligen varken smoking eller kreditkort för att äta oförglömligt i Bangkok. Tvärtom! För många resenärer är det till och med gatumaten som njuts sittandes på en plaststola längs Yaowarats trottoarer som är som mest minnesvärd. Redan nämnda Jay Fai är förstås ett måste. Var bara förberedd på att köerna är långa, och att väntan blivit en del av upplevelsen. Prova också Guay Jub Mr. Jo för risnudelsoppa med riktigt krispigt fläsk. Stanna också till vid T&K Seafood för rökigt grillad bläckfisk.

Foto: Press.

Spännande matmarknader

Ingen annan plats är så bra på att intensivt visa upp Bangkoks sinnliga spektakel, som marknaderna. Världsberömda helgmarknaden Chatuchak är som en labyrint där du runt ett oväntat hörn upptäcker kokosglass serverad i en nyöppnad nöt, syrlig som tam serverad i plastpåse och iskall limejuice med tydlig sälta. Vid Or Tor Kor intill handlar stadens bästa kockar många av sina råvaror, vilket även det är en upplevelse att bevittna.

Läs mer om Thailand i RES

Allt du behöver veta om Thailands nya inresetillstånd (TDAC)
RES restaurangfavoriter i Bangkok: 29 handplockade tips
Matguide: 5 x Bangkoks bästa mat