Thailand: Thaimassage tar plats på Unescos världsarvslista
Getty Images
Nyhet

Thaimassage tar plats på Unescos världsarvslista

Den thailändska massagen, även kallad thaimassage, tar plats på Unescos lista över kulturarv, rapporterar brittiska The Guardian. Enligt FN-organisationen är det en fin och unik tradition som bör bevaras. 

Text: Elin Fellman

Om du någon gång fått en thaimassage vet du att terapeuterna använder både armbågar, knän, stretching och akupressur under en behandling. 

Massagetekniken kommer egentligen från Indien men har praktiserats i Thailand i flera hundra år. På 1960-talet spred sig tekniken då massörer från hela världen började utbildas i den speciella stilen. 

Enligt Unesco har thaimassagen ”sina rötter i det gamla thailändska bondesamhället, där varje by hade en egen massageläkare som bybor kunde vända sig till när de hade muskelsmärta efter det hårda arbetet ute på fälten".

Utöver thaimassagen har fyra andra kulturarv kvalat in på listan. Dessa är Irlands harpmusik, den religiösa kulturkarnevalen i portugisiska Podence, den malaysiska kampsportstilen Silat och den italienska traditionen att förlåta synder (perdonanza celestiniana). 

The Guardian

Publicerad: 2019-12-20