Budapest, Ungern: Så smakar världens dyraste vin 
Foto: Royal Tokaji Wine Company
Tips

Så smakar världens dyraste vin 

Utanför Ungerns huvudstad Budapest på vingården Royal Tokaji har man höjt ribban för hur mycket ett vin kan säljas för. Vinmakarna säljer deras söta vin Essencia, årgång 2008, för motsvarande 380 000 kronor, rapporterar CNN. 

Text: Elin Fellman 

Lediga rum & priser i Budapest

En flaska Essencia består av nästan 200 kilo druvor som odlats i ”perfekta” väderförhållanden, vilket var fallet årgången 2008. För att få fram den speciella smaken måste druvorna angripas av ädelröta, som torkar ut dem till små russin. De kallas då aszú. Resultatet är ett vin så intensivt, sött och nästan sirapsliknande fylligt att det serveras på tesked, enligt CNN.

Vinet skiljer sig också mot andra viner genom att ha en låg alkoholprocent på 3 till 4 procent. 

Förra året släpptes totalt 18 flaskor på marknaden. Elva av dessa är sålda för motsvarande 380 000 kronor. Men då kommer vinflaskan i magnumstorlek. 

Det är det dyraste vinet på marknaden just nu. Visserligen har enskilda vinflaskor sålts för betydligt mer än så, men då har det rört sig om auktionsförsäljningar av äldre, sällsynta dyrgripar från Bourgogne där budgivningen dragit i väg mot upp till fem miljoner kronor.

Om du vill testa vinet, men utan att lägga 380 000 kronor på det, kan du boka en privat visning av vingården för en billigare peng. 

CNN

Omni resa

Publicerad: 2020-01-16