TIPS

Så smakar världens dyraste vin 

Jan 16, 2020

Utanför Ungerns huvudstad Budapest på vingården Royal Tokaji har man höjt ribban för hur mycket ett vin kan säljas för. Vinmakarna säljer deras söta vin Essencia, årgång 2008, för motsvarande 380 000 kronor, rapporterar CNN. 

Text: Elin Fellman 

Lediga rum & priser i Budapest

En flaska Essencia består av nästan 200 kilo druvor som odlats i ”perfekta” väderförhållanden, vilket var fallet årgången 2008. För att få fram den speciella smaken måste druvorna angripas av ädelröta, som torkar ut dem till små russin. De kallas då aszú. Resultatet är ett vin så intensivt, sött och nästan sirapsliknande fylligt att det serveras på tesked, enligt CNN.

Vinet skiljer sig också mot andra viner genom att ha en låg alkoholprocent på 3 till 4 procent. 

Förra året släpptes totalt 18 flaskor på marknaden. Elva av dessa är sålda för motsvarande 380 000 kronor. Men då kommer vinflaskan i magnumstorlek. 

Det är det dyraste vinet på marknaden just nu. Visserligen har enskilda vinflaskor sålts för betydligt mer än så, men då har det rört sig om auktionsförsäljningar av äldre, sällsynta dyrgripar från Bourgogne där budgivningen dragit i väg mot upp till fem miljoner kronor.

Om du vill testa vinet, men utan att lägga 380 000 kronor på det, kan du boka en privat visning av vingården för en billigare peng. 

CNN

Omni resa

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!