USA: Hitta det gamla Florida
Foto: Gustav Gräll
Florida

Hitta det gamla Florida

Visst finns de kvar – små byar med karakteristiska gamla pampiga domstolshus mitt på torget omgivet av träd med hängande spansk mossa. Gamla diners som säljer hemlagade pajer och fruktträdgårdar där man kan plocka sin egen frukt. 

Text: Linnea Jonjons Foto: Gustav Gräll

Lediga rum & priser

Begreppet ”Old fashioned Florida” är inte bara ett uttryck för att beskriva dessa bevarade orter, det är också ett sätt att tänka, en sinnesstämning, en typ av romantisk uppfattning om tillvaron. En familjär känsla, en avslappnad inställning till livet. Det är svajande palmer, rosa flamingor, turkosa hus och gammal amerikansk musik på LP. Det är retromöbler, kitschiga souvenirer och motell utan luftkonditionering.

3 söta städer i gammaldags anda

Dade City

Samhälle i Mellan-Florida med böljande kullar, rancher och citruslundar. Här bor bara 6 000 personer och en av stadens attraktioner är det gamla pampiga domstolshuset. Här äter du stekta gröna tomater och stans specialitet, en kyld fruktpaj gjord på kumquat-frukten som har en frisk syrlig smak och påminner om apelsin. 

Cape San Blas

Naturparadis med vit sandstrand, turkost vatten, en vacker fyr och härliga sanddyner. Ligger på St Joseph Peninsula i Gulf County i nordvästra Florida. Här kan du fiska, plocka musslor, rida på stranden eller paddla kanot. En dold pärla. 

Gulfport

Idyllisk småstad som ligger tjusigt vid vattnet. Vid den vackra strandpromenaden ligger det gamla och eleganta kasinot som byggdes i början av 1900-talet. I Gulfport finns massor av bra restauranger, matmarknader och flera små lokala handlare. 

 

 

Publicerad: 2018-08-16