8 resetrender – så kommer vi att resa 2020
Getty Images
Nyhet

8 resetrender – så kommer vi att resa 2020

Om drygt två månader når vi ett nytt decennium. Resandet kommer i framtiden att ställa nya krav och förbättringar, enligt bokningssajten booking.com som förutspår det nya decenniets resetrender. 

Text: Elin Fellman 

Trenderna är baserade på en undersökning med 22 000 resenärer från 29 länder samt 180 miljoner gästrecensioner. Resor med djur, ovanliga resmål och lugn är några av resetrenderna som bokningssajten förutspår. 

– Nu när vi går in i ett nytt decennium kan vi se att resebranschen försöker tillmötesgå teknologiskt avancerade resenärer som är intresserade av hållbara lösningar, med tjänster och funktioner som gör det lättare för alla att uppleva världen, säger Arjan Dijk, Senior Vice President och Chief Marketing Officer på Booking.com.

Här är Bookings åtta spaningar inför det nya året. 

1. Ovanligare resmål

Överturismen är ett växande problem runt om i Europa och platser som Rom och Venedig har vidtagit åtgärder för att kontrollera de stora besökssiffrorna. Men resenärerna är medvetna om problemet med överturism, och 54 procent av de som medverkade i Bookings undersökning menar att de vill bidra till minskad överturism. Detta görs såklart enklast genom att inte åka till de allra vanligaste turistdestinationerna, och som en effekt blir allt fler intresserade av att besöka ovanligare resmål. För att veta hur ett besök påverkar det lokala samhället kan någon sorts tjänst vara till hjälp, och 60 procent i undersökningen uppgav att de är intresserade av en sådan tjänst. Booking tror även att resebranschen kommer att samarbeta med lokalsamhällen för att locka besökare till nya platser bortom turiststråken.

2. Mer tillit till teknik

Under 2020 kommer tekniken att ta allt mer plats enligt Booking. Det är främst beslutfattande man vill ha hjälp med, där 59 procent uppger att de vill ha restips från tjänster som inspirerar till någonting helt nytt. Enligt Booking kommer nya tjänster att utvecklas där smarta, digitala rekommendationer kommer att sammankoppla resenärer med nya upplevelser. Det väntas även bli fler AI-appar som kan ge förslag på resmål och aktiviteter baserat på preferenser, tidigare resor och faktorer som väder och popularitet. 46 procent av personerna i undersökningen vill även använda en app som gör det enkelt att hitta och boka aktiviteter under resan, och 44 procent vill använda en app för att planera en aktivitet i förväg.

3. Res långsamt för miljön

Stress är någonting resenärerna vill ha mindre av 2020, speciellt när det kommer till transportmedel. 48 procent planerar att välja ett långsammare färdmedel av miljöskäl och 61 procent skulle vilja ta en omväg för att uppleva mer av resmålet. Det kan handla om att åka tåg, buss eller bil istället för flyg för att både vara snällare mot miljön och få se mer under resans gång. Även under semestern går det att ta sig fram med exempelvis cykel eller spårvagn istället för taxi. Extra populärt att det att resa långsamt på ett spektakulärt sätt, hela 64 procent skulle gärna göra en resa med gammeldags tåg som Flying Scotsman eller Orientexpressen.

4. Många upplevelser under samma resa

Att åka på storstadsweekend, sol- och badsemester eller äventyrsresa är ute, 2020 kommer resenärerna vilja ha en blandning av allt. 54 procent i undersökningen uppger att de vill åka på en längre resa till en plats där många olika aktiviteter och sevärdheter finns, och 62 procent kommer att välja ett variationsrikt resmål för att spara tid. Enligt Booking kan man förvänta sig att branschen kommer att anpassa sig till resenärerna genom att erbjuda resor med olika valmöjligheter.

5. Res med husdjur

Ditt husdjur och ditt barn har hamnat i en isvak och du kan bara rädda en, vem väljer du? För de flesta är det nog barnet, men kanske inte för alla. Enligt Booking uppger 55 procent av djurägare att deras husdjur betyder lika mycket för dem som deras barn. 42 procent av djurägarna uppger att de kommer att välja nästa års resmål baserat på om de kan de med sitt husdjur eller inte, och 49 procent kan tänka sig att betala mer för ett boende som välkomnar djur. Så ökat fokus på husdjursvänliga semestrar är att väntas 2020.

6. Semester med barnbarnen

Mor- och farföräldrar kommer att resa mer med sina barnbarn under 2020 enligt undersökningen, och gärna utan föräldrarna. Hela 72 procent av alla mor- och farföräldrar uppger att de känner sig yngre när de är med sina barnbarn, och 71 procent tycker att föräldrarna behöver egentid. Dessutom är äldre personer hälsosammare, äventyrligare och mer angelägna att hålla sig aktiva än förr, enligt Booking. Resultatet blir semesterresor som passar flera olika generationer under 2020.

7. Mat i fokus

2020 är året då restauranger och matupplevelser blir allt viktigare för resenärerna, och där matupplevelser till och med kan avgöra var det bär av. Men det är inte de välkända restaurangerna som lockar mest, utan de dolda pärlorna där lokalbefolkningen äter. Gärna får restaurangen ligga en bit bort från turiststråket och ha lokalt producerad mat. 71 procent uppger att de vill äta lokal mat under semestern.

8. Långresor efter pensionen

Är pensionen en tid för äventyr och långresor? Det tycker 47 procent, som uppger att de vill vara mer äventyrliga när de väljer resmål efter pensionen. För hela 65 procent är resande det bäste sättet att tillbringa åren efter pensionen på, även om 52 procent tycker att det går bra att göra en långresa oavsett ålder. Enligt Booking kan fler alternativ och hjälpmedel för pensionären som vill åka på äventyrsresa dyka upp 2020.

Booking.com

Aftonbladet.se/resa

Publicerad: 2019-10-22