AI i mobilen hjälper till på resan
Foto: Istock
Prylar

AI i mobilen hjälper till på resan

AI, artificiell intelligens, låter måhända futuristiskt, men det är bara att inse att den är här för att stanna.

Den kinesiska mobiltelefontillverkaren Huawei lanserar nu AI-tjänsten HiVision där man med hjälp av kameran kan identifiera diverse föremål på resan och få reda på mer information om dem. Än så länge är HiVision fokuserad på områdena mat, konst och geografiska föremål. Exempelvis kan man rikta kameran mot en bouillabaisse och få reda på näringsinnehåll och historia om rätten. Eller en målning eller till exempel en kyrka som man vill veta mer om.

 – Vi är i början av en mycket spännande resa med mobilens nya AI-baserade funktioner. Mobilen är på väg att bli en väldigt nyttig reskamrat där den idag kan känna igen viss mat, konst och landmärken. Det är dock viktigt att poängtera att vi är i början av den här resan och mängden data är långt ifrån komplett. Turistattraktioner, turistorter och landmärken behöver bidra med mer data för att skapa olika typer av aktiveringar. Det är en sak att känna igen Drottningholms Slott och en helt annan att integrera biljett- och souvenirförsäljning eller annat som tillför mervärde, säger Sofia Björnerfors, pr-ansvarig på Huawei Consumer Group i Sverige.

Väder och vind är också nåot som Huawei har jobbat på – en kall vinter kan ställa till det ordentligt och suga ur ett batteri på nolltid. Huawei har dock skapat en mobil som klarar ner till minus 35 graders kyla och upp till plus 45 graders hetta. Mobilen blir visserligen långsammare ikylan, men den kommer inte att ladda ur. Den har även ett "handskläge" för kalla dagar som gör att mobilen kan användas med handskar på. Inga särskilda handskar behövs. 

En Huawei Mate20 Pro kostar cirka 10 000 kronor.

Den som lever få se vad utvecklingen har att erbjuda i framtiden… 

 

Extraläsning för teknikfantaster: så funkar det.

Anledningen till att Mate20 Pro klarar av att hantera den här typen av funktioner beror på mobilens nya processor. Huawei Mate20 Pro drivs av Huaweis mest kompakta och högpresterande processor hittills - Kirin 980 med 7-nanometersteknik. Processorn är den första att integrera Cortex-A76 CPU och Mali-G76 GPU. En revolutionerande AI-klockningslösning förstärker GPU:s prestanda för att ge en smidig spelupplevelse. Kirin 980 är marknadens första processor försedd med Dual-NPU, som ger enheten bättre On-Device AI-kapacitet för att stödja alla olika typer av AI-applikationer. Huawei Mate20 Pro har ett omfattande urval av AI-funktioner som utnyttjar de nya AI-egenskaperna hos Dual NPU.

Gällande specifikt kameran så är Huawei Mate20 Pro utrustad med en 40MP huvudkamera, en 20MP ultravidvinkelkamera och en 8MP teleobjektivkamera.

 

 

 

Publicerad: 2018-11-29