Aktiv semester trendar efter pandemin
Nyhet

Aktiv semester trendar efter pandemin

Att kombinera semester med upplevelser och träning lockar allt fler. Nya siffror från Ving visar att antalet sökningar på träningsresor ökade med 60 procent i mars i år jämfört med 2019, innan pandemin. En nordisk undersökning visar också att hela 29 procent av svenskarna överväger att resa på en aktiv semester. I synnerhet är det vandring och gruppträning som lockar, men även padel har seglat upp som en populär semesteraktivitet. Researrangören Ving satsar därför på ett rekordstort antal träningsresor under 2022 samtidigt som sportfaciliteterna utvecklas på flera av de 29 träningshotellen som erbjuds i programmet.

- Det är tydligt att allt fler efterfrågar en semestersymbios där upplevelser och fysisk aktivitet går hand i hand. För oss är det viktigt att ”demokratisera” den aktiva semestern, och även om vi satsar stort på renodlade träningsresor så kommer vårt primära fokus även framöver att ligga på att erbjuda semesterresor med träning snarare än träning med semester. Välmående utan pekpinnar är ledmotivet, där alla kan hitta den aktivitet som passar dem bäst, oavsett om man är toppatlet eller vill röra på sig för att samla njutningspoäng, säger Claes Pellvik, kommunikationschef Ving.

29 procent av svenskarna överväger att resa på en aktiv semester, visar en nordisk undersökning som gjorts på uppdrag av Ving*. Där framgår det tydligt att de svenskar som vill röra på sig under sin semester allra helst vill uppleva ett resmål genom att vandra (45 %), vilket också är den träningsform som ligger högst upp på önskelistan när grannarna i Norge och Finland får välja. Danskarna däremot lockas mer av gruppträningsresor.

- Det är kanske föga förvånande att just vandring är det som toppar listan för de flesta nordbor, men jag tror verkligen att vandringstrenden är här för att stanna, både på hemmaplan och på semestern. Ofta är det den lättillgängliga träningen som blir den mest populära. Men vi ser även att gruppträning, löpning och yoga lockar. Exempelvis såg vi en ökning på 55 procent i sökningar av yogaresor i mars i år jämfört med samma tid 2019. Även sökningar på padelresor har ökat rejält, fortsätter Claes Pellvik.

Topp 5: Så vill svenskarna träna under semestern

  1. Vandring (45%)
  2. Gruppträning (42%)
  3. Löpning (35%)
  4. Yoga (31%)
  5. Simning (28%)
Publicerad: 2022-04-27