Österrike

Om snön får bestämma

Fler puderdagar i backen väntar för den som låter sig styras av snön. Tricket är att skidflexa: köp en flygbiljett och var flexibel med slutdestinationen tills det börjat snöa. RES lär dig tyda väderleksrapporten.

Text: Dan-Marcus Pethrus Foto: Mattias Fredriksson

En skidort är inte bättre än sin snö. Vinterns rekordlika snömängder i Alperna har gjort att det finns mycket att tjäna på att tänka om i planeringen av vinterns resa – för dig som sätter skidåkningen i första rummet. Snö är en färskvara som påverkas av både tempe­ratur, nederbörd och vind. Därför har trenden att skidflexa blivit allt större bland alpresenärer på senare år. Åttiotalets skid­safari har fått en vit renässans i och med bättre direktflyg och mer utvecklad hyrbilsservice.


alperna.jpg

 

Att skidflexa innebär att låta snön styra valet av ort. Det som ­behövs är is i magen när annonserna för vinterns skidäventyr ­dyker upp mitt under regnig höst. Ju senare beslut, desto större är chanserna till fler bra skiddagar.

I dag finns det stora möjligheter att hålla koll på snöläget i ­Alperna via nätet. Lågprisflyg och prispressade reguljärflyg ­landar på flera flygplatser som ligger perfekt placerade för dig som vill snabbt till snön – det gäller för både Österrike, Schweiz, Frankrike och Italien. Ofta är det bara någon timmes resa mellan bagageband och skidlift. Att bygga sin egen skidresa med hyrbil och tåg är ­enkelt och ofta både billigare och mer snöeffektivt än traditionell charter. Genom att flyga in till de större flygplatserna även de större städernas hela meny av upplevelser på nära avstånd.
I Österrike och Schweiz finns ett fantastiskt utbud av privatägda gasthaus som erbjuder ett personligt bed and breakfast till en billig peng. De lokala turistbyråerna är duktiga på att lista var det finns lediga rum. Annars är det bara att leta sig fram mellan ”Zimmer”–skyltarna längs vägarna.

Det finns något genuint i att hyra en bil, kryssa fram mellan ­dalarna, ta två nätter på ett gasthaus där snön har fallit för att ­sedan spåra vidare efter snön. Om inte annat så för att slippa fösas in med den övriga flocken i en transferbuss med lite för varm luft i fläktarna och sedan åka i karantän från flyget till hotellet.
I en hyrbil nere i Alperna försvinner snabbt det psykologiska avståndet mellan alpländerna. Motorvägarna är snabba även över landsgränserna – men glöm inte att ta med extrautrustning som snökedjor (krävs vid vissa bergspass), takräcke och en bra karta eller gps. I Österrike och Schweiz behövs även ett motorvägsmärke i bilens framruta som köps på någon av bensinmackarna längst vägen.
Med skidflex öppnas plötsligt Alpernas alla dalar på en gång. Det är bara att välja en eller två eller tre.

FAKTA

Det finns ett fåtal reseoperatörer som erbjuder flexibla reseupplägg i Alperna.
Här är några exempel:

Best skiing at the moment
mountainguide.se

Ski Around
langley.eu

Flexibla gruppresor
alpinelegends.se

Snölänkar
Vädertjänster:
meteo.fr (Frankrike)
meteo.ch (Schweiz)
ilmeteo.eu (Italien)
yr.no (bra norsk vädertjänst för hela Europa)
skiinfo.com (dagliga s­nörapporer från 1 500 skidorter
i hela Europa)


Nationella turistsajter:
myswitzerland.com
austria.info
franceguide.com
italiantourism.com

Var är snön?
Att vara flexibel på snösemestern är en förutsättning för att öka sina snöchanser. Vintrarna är osäkrare i dag. Dessutom faller snön mer koncentrerat i stora sjok. Det är en mängd olika vädersystem som ger snö till Alperna.

– Gör man en översikt över Alpernas lågtryck kommer fyrtio procent från väst, knappt trettio procent från norr och söder och mindre än fem procent från öst, säger den auktoriserade bergsguiden Andreas Bengtsson som har jobbat som offpistguide i Alperna i tio år och besökt över hundra olika skidorter.

Det betyder att det kan skilja flera decimeter i snö från en dal till en ­annan. De orter som får snö från flera vädersystem kan räkna med fler ­snöstormar och fler puderdagar.
På webbplatsen snow-forecast.com kan du under menyn ”Maps” spela upp prognossekvenser för vädret: hur mycket snö som faller och på vilken höjd i dalen som fryspunkten ligger. Under menyn ”Resorts” finns en sexdagars väderprognos utifrån olika skidorter. Utgå från ortens mellanstationer (som kallas ”Mid”) för att få en så rättvis prognos som möjligt — det är ofta här man åker skidor på berget.


zurich.jpg
 

ZÜRICHDIREKT TILL PUDERSNÖVÄRLDEN

Schweiz är världsmästare på tåg och järnvägsnätet är perfekt för skidåkare. Därför kan du med gott miljö­samvete hoppa över hyrbilen och i stället ­smidigt kliva på tåget på flygplatsen i Zürich, byta i ­Lausanne för att efter två timmar stiga av vid ­bergets fot i ­Engelberg.

Änglarnas berg säger alla de svenskar som gör säsong här. Och de är många (tänk på det när du pratar svenska i liften). Orsaken är enkel: Engelberg är Alpernas bästa skidort vid en bra snödag.
Skidåkningen sker på båda sidor om byn i systemen Titlis och Brunni. Titlis är en högre, större och brantare nordsida med klassåk som Laub och Steinberg. Vid dålig sikt kan en dag på Brunni passa bättre eftersom det finns skog som gör att man ser kontrasterna i snön lättare. Engelberg är mycket snösäkert eftersom orten ­ligger i det första stora bergsmassiv som snösystemen når när de ­kommer från nordväst.

Drygt en timme bort ligger Andermatt. Som alpby är den lika tidlös som pittoresk (och därmed lugn nattetid). Skidåkningen sker på tre tusen meter höga Gemstock. Det är den vilda offpiståkningen som gjort Andermatt så uppskattat på senare tid, trots att en av världens första carvingbackar – Bernhard Russi-backen – även finns här. Med ett par stighudar och lite hajkande tar puderåken aldrig slut. Du befinner dig nämligen i hjärtat av lössnövärlden.
Och om du längtar till manchestersnön fortsätter tåget strax till Davos. Förutom erkänt bra pister har de olika systemen runt staden på senare år gjort stora satsningar på friåkning. Davos är även Europas högst belägna stad med ett rikt kultur- och restaurangutbud.

TIPS - SKIDOMRÅDEN KRING ZÜRICH
Resa dit
Flyg dit med SAS, Air Berlin, Swiss Air, Air France eller
Lufthansa.

BOENDE
Ski Lodge Engelberg
Svenskägt, litet och mysigt,
precis vid tågstationen.
Erlenweg 36, Engelberg
+41-786-75 33 66
Dubbelrum från 600 kronor per person och natt

Lediga rum & priser

 

Drei Könige & Post
Mitt i byn och med soligaste läget.
Gotthardstrasse 69, ­Andermatt
+41-41-887 00 01
Dubbelrum från 540 kronor
3koenige.ch

RESTAURANGER

Engelberg Alpenclub
Det finns delade åsikter om huruvida Alpenclub är en turistfälla. Men att servera bäst pizza på ­orten räcker långt efter en lång dag på berget.
Dorfstrasse 5, Engelberg
+41-41-637 12 43
alpenclub.ch


Spycher
Populär afterski på byn.
Gotthardstrasse 65, ­Andermatt
+41-41-887 17 53
swissguide.ch


Information:
engelberg.ch
andermatt.ch
davos.ch

 

turin.jpg

 

TURINSKIDOR, FOTBOLL OCH SHOPPING I AOSTADALEN


Valet mellan att flyga till Turin eller Milano är ­hugget som stucket. Båda städerna ligger nära Aostadalens otroligt fina skidorter. Utbudet av flygstolar är större till ­Milano medan Turin ligger lite närmare de södra franska ­alperna. Komboresan med skidor, fotboll och shopping är som bäst här. Zlatan spelar i Inter (Milano) och Del Piero, ­Italiens stora fotbollshjälte, spelar i Juventus (Turin). Längs vägarna finns Piemontes vingårdar. Snabbare och mer budget är Autogrills vägkaféer. En buffalino, macka med parmaskinka, mozzarella och rucola, före backen tack! Och en espresso gjord av en yrkesstolt barista.


Aostadalens eget friåkningsparadis heter Monterosa Ski och ­består av orterna Alagna, Gressoney och Champoluc, alla på samma liftkort. I Courmayeur finns de breda autostradapisterna som är Italiens skidsignum bredvid de soliga uteserveringarna i backen. Alltid med Monte Bianco (italienska för Mont Blanc) som fond. Två timmar väster om Turin kan du skida i Anja Pärsons guldspår från os i Turin för två år sedan. Sestriere ingår i systemet Vialattea och är en skidort i topptrim efter all renovering inför de olympiska spelen.
Sestrieres franska granne heter Serre Chevalier och är mångas självklara favorit i Sydalperna. Det gigantiska skidområdet ­rymmer bland annat världskänd skogsåkning i Tabucskogen där lärkträden står precis så där lagom glest. Snömängderna är ofta episka när snöstormarna kommer in från söder. En halvtimme bort med bil ­ligger La Grave. Sällan har en så liten skidort som La Grave ­skapat en så stor snackis i skidvärlden. Här finns nämligen ingen pist men massor av stora glaciärfält, smala couloirer (klippkorridorer) och spännande skogsåkning.

TIPS  – SKIDOMRÅDEN KRING TURIN

Resa dit
Flyg till Turin med Easy Jet, Air France eller Lufthansa, och till ­Milano med Air Berlin, Easy Jet, SAS, Swiss Air, Air France, Lufthansa eller Ryanair.

BOENDE
Skier Lodge La Grave
Kombinera boende med guide­service! Det behövs i La Grave.
RN 91, La Grave
+33-4-761 103 18
Från 9 900 kronor per person och vecka
skierslodge.com


Hôtel La Maison du Bez
Fransk trerättersmiddag ingår
i ­priset på detta mysiga hotell.
3 Chemin de la Chouchière, Serre Chevalier
+33-4-922 486 96
3 600 kronor per person och vecka (inklusive halvpension)
hotel-dubez.com


RESTAURANGER

La Vieille Ferme
Missa inte grillning över öppen eld. Drivs av Langley Travel.
Serre Chevalier
+33-4-922 476 44
langley.eu


Pizzeria Du Tunnel
Bäst i Courmayeur. Bäst i Alperna.
+39-165-841 705

Information:
monterosa-ski.com
courmayeur.com
vialattea.it
sestriere.it
serre-chevalier.com
la-grave.com

 

munchen.jpg

 

MÜNCHENNÄRA TILL GLACIÄREN

Tyrolens bergskultur har alltid lockat svenskar, lika mycket för dess skidorter som för utbudet av ­ölsorter. Med två, tre timmars bilresa från München når du klassiska Sankt Anton, Saalbach och närmare hundra andra skidorter.

Zillertal är en av Österrikes mest snörika dalar. Att det även är en av de lättaste att ta sig till på egen hand ger en mycket t­revlig skid­ekvation. Det är sjutton mil från bagagebandet på ­Flughafen ­München till Mayrhofen med sina tvillingtoppar Ahorn och ­Penken.

Här finns Österrikes brantaste pist som passande nog heter ­Harakiri. Nya kabinbanan Ahornbahn är störst i landet och ­krymper från och med i vinter liftköerna i skidsystemet.
Med hela dalens liftkort, Zillertal Super Ski Pass, är 169 liftar öppna för besökaren. Puderchanserna ökar väsentligt när det finns sluttningar i många olika väderstreck att välja mellan beroende på hur sol och vind ligger på. Längst in i dalen ligger Hintertux med sin glaciärskidåkning under årets alla dagar. Schneegarantie som bergsfolket själva skulle säga.
På andra sidan om Zillertal ligger den mindre orten Gerlos som av tradition är välbesökt av holländare och engelsmän. Ur snökonkurrensvinkel är det bra, du är lite mer ensam med orörd lössnö än på andra mer utpräglade ”svenskorter”. Kanske är det därför som en hel del hardcoreskidåkare nämner Gerlos allt oftare.

TIPS – SKIDOMRÅDEN KRING MÜNCHEN

Resa dit
Flyg med Norwegian, Air Berlin, ­German Wings, SAS, Swiss Air,
Air France eller Lufthansa.

BOENDE

The White Lounge
Sov över i designad igloo två tusen meter över havet och få middag, frukost och bastu på köpet.
Ahorn Plateau, Mayrhofen
+43-5285-622 77
Egen igloo från 1 150 kronor
white-lounge.at


Aktiv Hotel Gaspingerhof
Lite lyxigare tyrolerboende i Gerlos.
6281 Gerlos
+43-5284-521 60
Singelrummen från 1 070 ­kronor inklusive halvpension
gaspingerhof.com

RESTAURANGER

Restaurant Alexander
Kökschef Alexander Fankhauser utsågs till Österrikes främste kock 2005.
Hotel Lamark, Hochfügen
+43-5280-225
lamark.at


Jägerhof
Kombinerar lammstek och ett glas vin på bästa sätt.
Tuxer Strasse 722, ­Mayrhofen
+43-5285-625 40
jaegerhof.cc

Information:
zillertal.at
gerlos.at

BÄSTA FRANSKA SKIDORTEN

Vill du åka skidor i Frankrike? Flyg till Schweiz! ­Genèves flygplats ligger idealiskt placerad för en snabb resa till den norra delen av de franska alperna. Det går inte att missa Chamonix som ligger nio mil bort. Självklart ska du hit. Mont Blanc är högst och extremskidåkningen uppfanns på Les Grands Montets.

Och lika självklart kan du dra vidare efter någon dag till ­Portes du Soleil. Området har tolv olika skidsystem på både den ­franska och schweiziska sidan om gränsen, bland annat Avoriaz och Champéry. Här finns hela spektrumet av boende och skidåkning. Avoriaz öppnade Europas första ekologiska snöpark förra vintern. Det är snowboardmärket Burton som byggt en park mitt ute i skogen med enbart natursnö och naturliga åkelement för skid- och brädåkare.

Är du ute efter en fin ram till dina skiddagar bör Megève toppa listan. Här, sju mil från Genève, är andelen stora pälsar och ­omnämnanden i Guide Michelin per kvadratmeter bland de ­högsta i Alperna. Att skidaristokratin har gjort Megève till sitt hemmaberg ger många mervärden: servicen är förstklassig, du kan se kändisar och du blir mer ensam om den bästa snön eftersom det är svårt att åka puder med en chihuahua i famnen. Ett exempel hämtat från ­början av tjugohundratalet längs en av Megèves gator – den ­engelska lorden i knickers svarar sin fru i stor päls som undrande pekar på en förbipasserande kille: ”Darling, I think that’s one of those new inventions. I think they call it a snowboard.”

TIPS – SKIDOMRÅDEN KRING GENÈVE

Resa dit
Flyg med Easy Jet, Norwegian, SAS, Swiss Air, Air France eller Lufthansa.

BOENDE

Hotel Suisse
Ombonat och gångavstånd till liften.
Grand Rue 55, Champéry
+41-24-479 07 07
Dubbelrum från 1 560 kronor
hotel-Champéry.ch

Le Fermes de Marie
Gemytlig lyx med sköna biblioteksfåtöljer, spa och flera restauranger.
Chemin de Riante Colline, Megève
+33-4-509 303 10
Rum från 2 700 kronor
fermesdemarie.com


RESTAURANGER

Flocons de Sel
Ett av Megèves många förstklassiga kök. Emmanuel Renauts menyer
är erkänt uppfinningsrika.
75 Rue Saint Francois, Megève
+33-450-21 49 99
floconsdesel.com


Mitchells
Lika fräsch crossovermat som ­inredningen är väl designad.
Route d’Entrevayes 17, Champéry
+41-24-479 20 10
mitchells-Champéry.com


Information
chamonix.com
portesdusoleil.com
megeve.com

 

geneve.jpg

 

Publicerad: 2009-03-19