Ännu ett mord i semesterparadiset
Intervju

Ännu ett mord i semesterparadiset

Författaren Viveca Sten tipsar om några av sina favoriterplatser i Åre. Och ja, hon är förstås aktuell med en ny deckare, Botgöraren, som utspelar Sveriges främsta skidmecka. 


Grattis Viveca Sten, du är har skrivit en ny deckare som utspelar sig i Åre.  Varför ska man läsa den?

- Jag tycker att man ska läsa den både för att den är otroligt spännande och för att man får träffa Hanna och Daniel igen och följa deras vidare utveckling. Dessutom utspelar sig Botgöraren i en kittlande miljö – den börjar med att ett blodigt lik hittas på ett av Åres mest kända designhotell …. 

Först Sandhamn nu Åre, varför dras du till svenska semesterpärlor?

- Ha ha, det verkar vara min specialitet att skriva om platser som jag själv älskar. Både Sandhamn och Åre är platser där jag verkligen känner mig hemma och aldrig tröttnar på.

Varken Åre eller Sandhamn är kända utanförskapsområden, kan det bli ett trovärdighetsproblem i dina böcker med tanke på alla mord... 

- Som deckarförfattare ingår man ett slags kontrakt med läsaren där platser kan hemsökas av mord på ett sätt som aldrig skulle ske i verkligheten. Så länge man behåller läsaren i den fiktiva bubblan går det att strössla med mord och hemskheter på ett sätt som inte alls speglas i den vanliga brottsstatistiken.

Berätta lite om din bakgrund?

- Jag är utbildad jurist och civilekonom och arbetade i många år som affärsjurist. För drygt tio år sedan sadlade jag om för att satsa på mitt författarskap. Ända sedan jag var liten har jag alltid älskat att skriva. I dag är jag lyckligt lottad som får ägna mig åt det på heltid.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

- Dagen börjar ofta med en timmes yoga eller löpbandet. Efter frukost kollar jag mejlen och sedan skriver jag om det är en "skrivdag", det kan bli upp till tio timmar ibland med avbrott för att äta eller ta en fika. Om det är en "mötesdag" så träffar jag kanske förlaget, pr-gänget eller min agent. Ibland blir det flera intervjuer på raken. Jag försöker lägga ihop så många möten som möjligt på samma dag för att vara effektiv. Om jag är i Åre smyger jag in några timmars skidåkning mitt på dagen, när alla andra äter lunch så man slipper liftköerna.

Hur ofta är du inne på Instagram på arbetstid?

- Ett par gånger på förmiddagen och eftermiddagen blir det nog allt …

Vad skulle få dig att byta bransch igen, från juridik till författare till?  

- Det kommer inte att hända.

Vad ska man absolut inte missa under ett besök i Åre? 

- Oj, svår fråga, det finns fantastiskt mycket kul att göra i Åre. Men en tripp upp till Åreskutan i strålande sol är oslagbart, och sedan kan man avsluta med våfflor hos Våffelstugan. Ullådalen i mars, när det är vårvinterväder, är också underbart.

Vad kan man strunta i? 

- Kanske den där sista ölen på after-skin när man borde gått hem för länge sedan…

Namn: Viveca Sten

Titel:  Författare och föreläsare
Familj: Gift med Lennart, mamma till Camilla (som också är författare), Alexander & Leo

Bor:  Stockholm, Sandhamn och Åre

Senaste resa:  till Åre för att lansera Botgöraren

Favorithotell: Copperhill Mountain Lodge där min senaste bok utspelar sig. Annars Badrutt’s Palace i St Moritz.

Favoritfärjebolag: Waxholmsbolaget i Stockholms skärgård (så klart)

Favoritkryssningsbolag: Celebrity cruises

Favoritreseapp: Booking.com

Flygbolag som jag åker helst med: SAS - jag jobbade som bolagsjurist där under hela 90-talet och mitt hjärta klappar fortfarande för SAS.

Favoritdestination: Rom, älskar allt med den staden, maten, kulturen, människorna.

Min drömresa: Till Beaver Creek, har alltid drömt om att åka skidor i Colorado.

Detta vet vi inte om dig: Jag är en jävel på att fickparkera!

Publicerad: 2022-10-05