4 av världens vackraste operahus
Operahus

4 av världens vackraste operahus

Ljuva toner ska upplevas i delikata miljöer. Det är något som kompositörer har varit eniga om i alla tider och det är ingen slump att operahuset (och kyrkan) ofta är den vackraste byggnaden i staden. Estetiken har tagit olika uttryck genom århundradena, men spektakulära, det är de likväl.

Text: Kajsa Beausang

Sydney Opera House

Operahuset är inte bara världens mest berömda operahus, det är även en av världens mest välkända byggnader. Huset är ritat av dansken Jørn Utzon och invigdes 1973. Han presenterade sitt förslag 1955, men hans ritning förkastades från början eftersom det ansågs för extravagant och omöjligt att bygga med dåtidens teknik. Efter många om och men bestämde man sig ändå för att lösa de tekniska problemen. Bygget blev dyrt och drog ut på tiden och efter ett regeringsskifte användes det som ett politiskt slagträ. Utzon kom på kant med den nya byggherren och lämnade sedermera landet i protest. Utzon återvände aldrig till Australien och såg aldrig den färdiga byggnaden i verkligheten. Han dog 2008.

Operahuset i Oslo

Oslos operahus är ett av världens nyaste och invigdes 2008. Byggnaden är ritad av arkitekthuset Snøhetta som vann uppdraget i en designtävling. Huset är klätt med plattor av vit carraramarmor både ut- och invändigt. Redan innan huset var invigt och färdigt orsakade materialet en mindre skandal när man upptäckte att delar av marmorn hade börjat att gulna, troligen på grund av kemikalier som användes för att sätta fast plattorna. Ljuskronan är den största i Norden och väger 8,5 ton.

Teatro alla Scala, Milano

La Scala, som huset oftare kallas, är Italiens mest berömda operahus och byggdes som ersättning för Teatro Regio Ducale som brann ner 1776 i Milano. Invigningen ägde rum två år senare med Antonio Salieris opera L’Europa riconosciuta och har sedan dess varit hem åt flera av operavärldens största stjärnor, som Maria Callas och Renata Tebaldi. Operasäsongen startar enligt traditionen varje år den 7 december, på Ambrosius av Milano-dagen, som är stadens skyddshelgons dag. Enligt reglementet måste alla föreställningar vara avslutade för midnatt, så längre operor får helt enkelt starta tidigare på dagen.

Metropolitan Opera House, New York

Metropolitan Opera House, kallas kort och gott Met, är definitivt ett av världens främsta. The Met grundades för att skapa ett alternativ till det befintliga operahuset Academy of Music, där abonnenterna på säsongsbiljetter tillhörde stadens sociala toppskikt som ogärna ville släppa in stadens nyrika uppkomlingar i sin sedan länge etablerade umgängeskrets. I frustrationen över att vara uteslutna startades The Met och målsättningen var att bygga ett nytt operahus som skulle överglänsa den gamla akademin på alla sätt. Det nya Metropolitan Opera House öppnade  1883 och blev en omedelbar succé, både socialt och konstnärligt. Bara tre år senare tvingades den gamla operan att lägga ner sin verksamhet. Här har bland andra svenska operasångare som Jussi Björling och Birgit Nilsson uppträtt under årens lopp.

Publicerad: 2015-03-09