Grekland: Allt du vill ha är Grekland!

Allt du vill ha är Grekland!

Den mest berömda ögruppen i Egeiska havet består av några av de vackraste öarna i världen! Kykladerna innefattar öar som bildar en cirkel (namnet betyder cirkulära öar på engelska) runt den heliga ön Delos. Enligt den grekiska mytologin förvandlade Poseidon, havets gud, Kykladernas nymfer till öar i ett raseriutbrott. 

Allmän information om att resa till Grekland, besök: 

https://travel.gov.gr/#/ och https://greecehealthfirst.gr/

Information om pandemin i Grekland, karta:

https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

Naxos är den största och den grönaste ön i Kykladerna. Ön har höga berg, bördiga dalar, grönskande raviner, fantastiska landskap och traditionella byar som ligger högt uppe vid bergstopparna, där invånarna fortfarande bär sin traditionella klädsel. Naxos är också hem till vackra gamla kyrkor, kloster och venetianska slott som samexisterar harmoniskt med den kykladiska arkitekturen.

Naxos, Foto:GNTO/P.Dimitrakopoulos

Läs mer: Naxos

Andros är ögruppens nordligaste ö med en stor sjötradition. Landskapet på Andros liknar inte vykorten från Kykladerna: bortsett från sandstränderna finns här steniga kuststräckor, bergskedjor som växlar med bördiga slätter, frodig vegetation och rikligt flödande vattendrag.

Andros, Foto: GNTO-E.Fili

Läs mer: Andros

Mykonos, Greklands mest berömda kosmopolitiska ö, ett vitkalkat paradis i hjärtat av Kykladerna. Enligt mytologin bildades ön av förstenade jättar som dödades av Hercules. Och visste du att ön tog sitt namn från Apollos sonson, "Mykonos"?

Mykonos, Hora, Foto:GNTO/Y.Skoulas

Läs mer: Mykonos

Santorini anses vara den mest romantiska ön i Grekland. Det finns inte många platser i världen där du kan njuta av otroligt klart vatten medan du ligger på kanten av en massiv aktiv vulkan mitt i havet! Ön har också ett rykte om sig som en het "bröllopsdestination" för par inte bara från Grekland utan från hela världen.

Santorini, Oia, Foto/Y.Skoulas

Läs mer: Santorini

Koufonisia är en liten ögrupp som består av två öar, E i Naxos och W i Amorgos; dessa är Pano Koufonisi och Kato Koufonisi, och de är åtskilda mellen ett smalt sund på 200 meter. Ögruppen fick namnet Koufonisia (som betyder ihåliga öar) på grund av de enorma grottorna. Pirater som tittade på dem på avstånd trodde att öarna var ihåliga!

Koufonisia, Foto:GNTO/P.Dimitrakopoulos

Läs mer: Koufonisia

Syros är känt för sin otroliga gastronomi. "Halva paj" (en paj gjord av timjanhonung och rostade mandlar), loukoúmi (en konfekt gjord av vatten, stärkelse och socker), "loosa" skinka, fänkålkorv och San Mihalis kryddiga ost (appellation d'origine contrôlée) kommer utan tvekan att tillfredsställa även de mest krävande smaklökarna.

Syros, Ermoupoli Foto:GNTO/ P.Dimitrakopoulos

Läs mer: Syros

Milos: Den vulkaniska aktiviteten från förr har gett denna ö en spännande variation av spektakulära landskap, vilket ger besökaren möjligheter till ett brett utbud av aktiviteter. De roliga formerna av klipporna och deras underbara färger vid de vackra vita sandstränderna ger uttryck för Milos vulkaniska drag.

Milos, Apollonia Foto:GNTO/K.Kouzouni

Läs mer: Milos

Ios har en 87 kilometer lång kust, varav 32 kilometer sandstrand. En av de vackraste stränderna är Manganari, en strand med fem spektakulära vikar, gyllene sandstränder och framförallt kristallklart vatten. Denna magiska plats är väl värd ett besök, så att du kan återuppleva scener från filmen "The Big Blue" där den spelades in. Ön är också lämplig för fiske, ubåt samt fiske från stranden med fiskespö. Fisken varierar beroende på säsong och region och här finns den typiska fiskfaunaen i Kykladerna.

Ios, Mylopotas Foto:GNTO/M.Chatzi

Läs mer: Ios and Cyclades.