Budapest, Ungern: Bo som på film
Filmhotell

Bo som på film

Regissören Wes Andersons film The Grand Budapest Hotel har fått folk att leta efter verklighetens motsvarighet. Femstjärniga Corinthia är ett av de hotell som är slående likt. Listan över berömda filmhotell kan göras lång. Varför inte fantisera dig bort i filmkonstens värld och checka in även när kameran har slutat rulla? Här är några av filmdukens främsta hotell.

Direkt efter premiären inleddes givetvis jakten på verklighetens Grand Budapest Hotel. Flera hotell påminner om det i filmen, men framför allt ett särskilt har påfallande likheter. Femstjärniga Corinthia i centrala Budapest invigdes 1896 under namnet Grand Hotel Royal och särskilt fasaden är fullt jämförbar med Andersons hotell. Regissören själv har inte bekräftat något, men håll med om att det är slående likt.

Dubbelrum från ca 1 700 kr/natt
Erzsébet körút 43-49
Lediga rum & priser Corinthia

Listan över berömda filmhotell kan göras hur lång som helst. Många av dem existerar i verkligheten i samma utformning och går att checka in på även om kameran har slutat rulla. Varför inte sätta en cineastisk touch på din hotellvistelse?

Park Hyatt Tokyo

Sällan eller aldrig har en hotellbar blivit lika exponerad som i Sofia Coppolas bitterljuva Lost in Translation. Bill Murrays karaktär Bob kommer till Tokyo för att spela in en reklamfilm, men blir mest sittandes i baren högst upp i hotellet tillsammans med den unga Charlotte (Scarlett Johansson). New York Bar är i högsta grad verklig och erbjuder en av Tokyos absolut bästa utsikter från toppen av hotellet Park Hyatt.

Dubbelrum från ca 3 000 kr/natt
3-7-1 Nishishinjuku, Shinjuku
Lediga rum & priser Park Hyatt Tokyo

Fontainebleau

Varför nöja sig med ett hotell som bara har figurerat i någon enstaka film? Fontainebleau i Miami är stadens mest berömda hotell och har synts på den vita duken otaliga gånger. Lyxbygget från 1954 känns igen från filmer som Bodyguard, Scarface och inte minst Goldfinger, där Sean Connerys James Bond tog en paus från agentlivet och slappande av vid hotellets klassiska poolområde.

Dubbelrum från ca 1 800 kr/natt
4441 Collins Avenue
Lediga rum & priser Fontainebleau

Stanley Hotel

Storstadslyx i all ära, den största filmhotellsupplevelsen hittar du i den lilla orten Estes Park i Colorado. Där finns verklighetens förlaga till Overlook, det gudsförgätna hotellet från filmen The Shining. Stanley Hotel är vackert beläget vid Klippiga bergen och inredningen känns igen från Stanley Kubricks skräckklassiker. Om Jack Nicholson hemsöker hotellet eller inte ska vi låta vara osagt, men den lättskrämde bör nog söka sig någon annanstans för en god natts sömn.

Dubbelrum från ca 1 900 kr/natt
333 E Wonderview Avenue
Lediga rum & priser Stanley Hotel

Publicerad: 2015-02-09