Grekland: Grekisk gastronomi

Grekisk gastronomi

Välkommen till landet som myntade middagstraditioner! Salt som de grekiska haven, mjuk som en Santorini-solnedgång, varm som den grekiska solen, iskall som floderna i Epirus, sammetslen som molnen på Atticas himmel, imponerande som kanjonerna i Makedonien, kyligt som höstvädret på de Joniska öarna, uppfriskande som en vårbris på Kreta. Det grekiska köket skapar ett kvarvarande intryck precis som dessa naturfenomen. 

Athens breakfast. Photo: GNTO/ K. Kouzouni

Läs mer: Relaxing atmosphere and tasty food

Balanserad grekisk kost

En av de mest autentiska kulturella inslagen i Grekland är gastronomi. Den unika smaken av det grekiska köket är sammakopplad med landets kulturella och ekonomiska historia. Samtidigt är mat också ett sätt att "tala" till någons hjärta med mat som är lagat med kärlek. 

Dacos, Cretan appetizer. Photo: GNTO/F. Baltatzis

Läs mer: Mediterranean diet

Grekisk filosofi

Den tiden på dagen då grekerna samlas runt middagsbordet för att avnjuta en måltid eller olika hors d’oeuvres (smårätter) tillsammans med en liten ouzo är en tradition som är viktig för greker. En djupt förankrad social sed är när grekerna äter tillsammans med vänner hemma, på en restaurang eller på en taverna. Det grekiska ordet "symposium" – ett ord som är lika gammalt som Grekland själv – och betyder bokstavligen "dricka med vänner".

Photo: GNTO/P. Merakos

Grundläggande ingredienser 

Det grekiska köket har fyra hemligheter: färska ingredienser av god kvalitet, korrekt användning av (örter), den berömda grekiska olivoljan och enkelheten. Olivoljan är den mest grundläggande ingrediensen i det grekiska köket och används i de flesta rätter. Den grekiska olivoljan av god kvalité har också många hälsofördelar. 

De flesta grönsaker odlas på ett naturligt sätt och de bevarar därför sin doft och sin smak. Du kommer att vara nöjd och belåten efter att ha smakat grekisk tomat, kål, morot, lök, persilja och vitlök. Glöm inte heller den rika smaken i färsk greksik frukt; som druvor, aprikoser, persikor, körsbär, meloner och vattenmeloner. 

The best Greek sweeties. Photo: GNTO/archive

Läs mer: A feast of fruit

Grekisk frukost

Frukost är definitivt dagens viktigaste mål och en stor energikälla för att starta en spännande dag full av upplevelser och nya äventyr!

Medelhavsmat har generellt sett mycket näring i råvarorna. Även om det grekiska frukosten varierar från plats till plats i landet misslyckas den aldrig med smakerna, var och en har en unik kulinarisk tradition. Beroende på regionen, dess lokala råvaror, vanor och klimat, varierar frukostingredienserna avsevärt.

Tiropita, traditional Greek cheese pie. Photo: GNTO/ archive

Läs mer: Let’s discover the gastronomic treasures

En värld av mezedes (smårätter)

Listan över läckra smårätter är lång. Skaldjursrätterna består vanligtvis av soltorkad bläckfisk , saganaki-räkor (räkor kokta i en kastrull tillsammans med tomatsås, ost och smaksättning), ångade musslor, marinerad ansjovis med persilja och finhackad vitlök, stekt bläckfisk och en mängd råa skaldjur som serveras med färskpressad citronsaft. Salta rätter passar perfekt till en ouzo! Testa sardiner, makrill, tonfisk, kallskuret (lufttorkad salami och pastrami), hårda ostar som ladotyri, kefalotyri och ugnsbakad fetaost med tomat och paprika. Din ouzo-upplevelse är långt ifrån fullständig om du inte följer det berömda tzatziki-doppet, eller en maträtt med rökt auberginesallad eller en kryddig varm ostmix som kallas tyrokafteri.

Meze - a flavourful ritual. Photo: GNTO/archive

Läs mer: The Sea on your table

Ouzo - en aptitretare 

Ouzo är Greklands nationelsprit, en stark anis-smaksatt dryck, som du kan njuta av, speciellt under sommaren. Grekarna dricker det - helst med vänner - med två eller tre isbitar som gör drycken lite mer dimmig än dess ursprungliga vattenliknande transparens. Man dricker gärna ouzon med grekiska smårätter så kallade '"mezedes". Eftersom att ouzon är så stark gifter den sig bra med kryddiga eller salta rätter, även sura rätter kan fungera. 

Ya mas! Photo: GNTO/archive

See more: Ouzo

Grekiskt vin har en betydande plats på världskartan över vinområden. Gamla traditioner blandas med modern teknik för vinframställning och resultatet blir då internationellt erkända vin som fått många utmärkelser.

Santorini sunset. Photo: GNTO/P. Merakos

Läs mer: Wines of North Greece

Atmosfären 

Smutta på ett glas ouzo eller vin med grillad bläckfisk eller någon annan grekisk maträtt medan du sitter under skuggan av ett träd på en liten taverna vid havet på en ö i Egeiska havet. När du kommer hem igen, försök att återuppleva denna upplevelse genom att förbereda samma måltid och servera samma dryck. Då kommer du antagligen att märka att det inte smakar likadant. Det är inte fel på dina smaklökar; det är den grekiska atmosfären som inte kan upprepas eller kopieras. Det är helt enkelt något du bara kan hitta, smaka och njuta av i Grekland! 

Sea & Sun. Photo: GNTO/archive

Läs mer: Local flavours of the Greek cuisine