PROMOTION

Grekland – ett kulturellt världsarv

Nov 22, 2018

Grekland beskrivs ofta som civilisationens vagga. Det märks inte minst på UNESCO:s världsarvslista: Hela 18 grekiska monument och plaster återfinns på listan.

Grekland strategiska läge i Medelhavet har gjort landet till en genomfart för olika civilisationer genom tiderna och det har lämnat spår i såväl arkitektur som mat, konst och i det dagliga livet.

Enligt UNESCOs officiella hemsida:

”The monuments included on the World Heritage List are selected and approved on the basis of their value as the best examples of human creative genius. They exhibit an important interchange of human values and bear a unique or at least exceptional testimony to a cultural tradition or to a civilization which is living or has disappeared. They are directly linked to important stages in human history and for this reason they have outstanding universal significance and are a part of mankind’s common heritage.”

Läs mer: World Heritage Sites

Monument

Utöver monument och arkeologiska utgrävningar från såväl antiken som det Bysantinska riket och senare, finns det förstås andra byggnader som är väl värda att besöka, byggnader som använts för olika ändamål: Broar, väderkvarnar, fontäner, krigsmonument och statyer och även offentliga byggnader och palats – som ibland används ännu idag. Listan över spännande besöksmål kan göras lång.

Läs mer: Monuments

Photo: GNTO/Peloponnese, Ancient Olympia/ P.Matsouka

Arkeologiska utgrävningar

Grekland är som en enda stor, spännande arkeologisk utgrävning. Här har människor bott sedan förhistorisk tid och de har lämnat spår efter sig överallt. De största arkeologiska utgrävningarna i Grekland lockar hundratusentals besökare från hela världen varje år. På nära håll kan de uppleva den västerländska civilisationens vagga, känna historiens mäktiga vingslag och fantisera om svunna tider. Hög standard på service och information vid utgrävningarna förhöjer varje upplevelse.

Lär mer: Archaeological Sites

Photo: GNTO Archive, Heraklion, Knossos

Festivaler och evenemang

Grekland är ett paradis för den kulturellt intresserade besökaren, det är en storslagen resa in i historien och konsten. Utbildningsresor, teaterbesök, festivaler, pilgrimsresor, besök vid arkeologiska utgrävningar, monument och museer eller utflykter in i natur och grekiska traditioner – det är bara några av de många upplevelser som Grekland har att erbjuda.

Läs merEvents

Photo: GNTO/Athens Odeon of Herodes Atticus/ Y. Skoulas

Museer

Grekisk kultur är en av världens mest symboliska. Bosättningarna från förhistorisk tid, den kulturella betydelsen, arvet från det Bysantinska riket och Greklands moderna historia  – alla sätter de igång fantasin.

Grekland är som en enda stor utställning, där då och nu pågår samtidigt. Besöker du en liten grekisk ö, kan du på nära håll se hur kulturen lever vidare; redskap och verktyg som används i vardagen är identiska med de du kan se på ett museum.

Läs mer: Museums

 Photo: GNTO/Athens Archaeological Museum/ Y. Skoulas 

Slott och borgar

Myt, tradition, historia och kultur spelar en betydande roll i Grekland. För varje land är det viktigt att visa sin historia för omvärlden och få människor att vilja veta mer. Liksom sina grannar runt Medelhavet har Grekland påverkats av andra kulturer under historiens gång och som har lämnat spår över hela landet – något för varje besökare att uppleva!

Läs mer: Castles

Photo: GNTO/Chania, Crete, Aptera Fortress/Y.Skoulas

Möten och konferenser

Kultur, konst och vetenskap – det är Grekland i ett nötskal. I kombination med fantastiska naturupplevelser och utmärkt infrastruktur är Grekland perfekt för konferenser. De senaste åren har Grekland också välkomnat allt fler författare, vetenskapsmän och kulturpersoner till symposier, konferenser och utställningar – mycket tack vara Atens internationella flygplats, Eleftherios Venizelos. Den byggdes 2001 och är en av världens mest moderna.

Grekland ligger hjärtat av Medelhavet, nära andra många andra länder. Betydande internationella handelsmässor, som Thessaloniki International Fair, är evenemang vars höga kvalitet har gett dem en given plats på den internationella marknaden. Specialevenemang på teman som arkitektur, bygg, högteknologi, hållbar ekonomi och utveckling med mera hålls året om i många delar av landet, något som lockar yrkesverksamma från hela världen.

Läs mer: Meetings

Photo: GNTO/Athens Zappeion/ Y. Skoulas

Mat och gastronomi

En av de starkaste kulturella elementen i ett land är dess gastronomi. En destinations smaker är kopplat till samhällets kvalitéer, egenskaper och ekonomi och kan säga mycket om platsen i sig.

Du kanske tänker att grekiska mat är moussaka, souvlaki och grekisk sallad (chiriatiki). Men såklart finns här mycket mer än så. Grekland erbjuder både läckra och hälsosamma rätter som kan tillfredsställa de flesta matbehov. Vetenskapliga studier har också visat att grekiska mat haft positiv effekt på människors hälsa, skönhet och livslängd. 

Läs mer: Gastronomy

Photo: GNTO/Dakos, Cretan appetizer/ E. Baltatzis

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!