Grekland: Naturligt vackert med ett ovanligt djurliv

Grekland: Naturligt vackert med ett ovanligt djurliv

Från pittoreska landskap i Thrakien till dramatiska raviner på Zakynthos. Grekland erbjuder en mängd natursköna platser med ett ovanligt djurliv för turister som söker spännande naturupplevelser.

Kithira. Foto: GNTO Archive

Dadia-skogen och Evros Delta - Prefekturen Evros har ett landskap som är viktigt ur ett miljöperspektiv. Dadia-skogen består av både kullar, raviner, små bäckar och tall- och ekskogar samt betesmarker och dramatiska bergspartier. Ett drömlikt landskap helt enkelt. Besöker du Evros som turist kan du förundras över de sällsynta gamarna som bygger sina bon här, antingen för vintern eller permanent.  

Dadia Forest Foto: GNTO, Archive

Läs mer: Dadia-skogen

Evros-floden är en naturlig gräns mellan länderna Grekland och Turkiet och det är också en av de största floderna på halvön Balkan. Floden mynnar ut i det Thrakiska havet och bildar där ett rikt delta och våtmark av stor betydelse för ekosystemet. Här är faunan otroligt varierad, unikt för Europa.

Thrace, Evros Delta. Foto: GNTO, H. Kakarouhas

Läs mer: Thrace

Soufli, den grekiska sidenvägen: Idag produceras nästan 30 ton kokonger i Evros-regionen och Soufli anses vara centrum för detta och Greklands stora silkesstad. Här kan du besöka tre museum relaterade till silkesvägen; “The Art of Silk Museum, ”The Silk Museum by P.B.G.C.F.” (Piraeus Bank Group Cultural Foundation) och the “Gnafala folklore museum”. Alla museer har utställningar som på något sätt berör historien kring sideshandeln i Soufli och utöver själva upplevelsen kan du också passa på att handla lokala silkesprodukter av hög kvalite.

Silk Museum, Soufli Foto: GNTO, archive

Läs mer: Soufli

The Greek Biotope/Wetland Centre (EKBY) i Thessaloniki

Är du i Thessaloniki bör du hinna med ett besök på The Greek Biotope/Wetland Centre. Museet grundades 1991 med finansiering från den europeiska gemenskapen samt Worldwide found for Nature (WWF), efter en ansökan av det grekiska ministeriet för miljö, fysisk planering och offentliga arbeten. EKBY:s övergripande mål är att öka allmänhetens kunskap och medvetenhet om de naturliga, ekonomiska och kulturella värden av våtmarker och markbundna system.

Thessaloniki. Foto: GNTO, archive

Läs mer

Askos Stone Park, orörd natur

Askos Stone park är beläget på den norra delen av ön Zakynthos. Här finns cirka 200 000 växter, buskar och träd som växer på samma plats som Moder jord en gång placerade dem. Här lever också en mängd djurarter i sitt naturliga habitat, bland annat olika däggdjur, vilda hökar, olika fågelarter, amfibier, insekter, chinchillor, små getter från Afrika och tvättbjörnar från Nordamerika och många fler. 

Zakynthos, Navagio Merakas. Foto: GNTO, archive

National Marine Park, En unik upplevelse

Marinparken på Zakynthos omfattar det marina området vid Layanásbukten, stränderna där havssköldpaddorna lägger ägg, och våtmarken vid Kerisjön samt de två öarna Strophádes islands. Nationalparken omfattar ett landområde på totalt 36 kvadratkilometer och ytterligare 90 kvadratkilometer marint område. Zakynthos är ett av de viktigaste områdena i Medelhavet för häckande havssköldpaddor.

The Marine Park on Zakynthos. Foto: GNTO, archive

Glöm inte att besöka tematiska utställningscentret och de häckande stränderna för Oäkta karettsköldpadda (Caretta Caretta)!

Läs mer: Marinparken på Zakynthos

Destination Grekland. Hälsa först.