PROMOTION

Hållbara upplevelser i Grekland

Sep 06, 2023

Kreta

Kreta är den största ön i Grekland och den femte största i Medelhavet. Här kan du beundra resterna av gamla civilisationer, utforska härliga stränder, imponerande berg, bördiga dalar, branta raviner och bli en del av öns rika gastronomiska kultur. 

Ett kluster av energiomställningsprojekt (vindkraftsparker, fjärrvärme med biomassa, smarta elnät, vätgasanläggningar och nya solcellssystem) har utformats och genomförs nu ett efter ett, med fokus på energiomställning och hållbarhet för hela ösamhället. Chania, Mpalos, 

Foto: GNTO/P. Laskarakis

 

Det traditionella kretensiska köket

Kretensisk kost är en av de hälsosammaste i världen. Den erkänns numera av det internationella vetenskapssamfundet som det mest representativa och högkvalitativa exemplet på den så kallade Medelhavsdieten, som baseras på grönsaker, baljväxter, frukt och spannmål i kombination med olivolja, vilket bidrar till lång livslängd och välbefinnande.

 

Gastronomi på Kreta, Foto: GNTO/Arkiv

Se mer: Kreta, Regionen Kreta  

Rhodos

Rhodos är den största ön i Dodekaneserna, där naturlig skönhet, livliga moderna städer, medeltida byggnader och traditionell grekisk charm samverkar för att skapa en utmärkt ö för resenärer att koppla av på. Rhodos skapar en ny framtid för hållbar turism.

 

Rhodos, Foto: GNTO/L. Hapsis

Se mer: Rhodos, Dodekaneserna

Astypalea, den "smarta ön"

Den västligaste ön i Dodekaneserna, Astypalea, har en månghundraårig historia, vitkalkade byar, djupblått hav och soldränkta stränder.  

Den fjärilsformade ön Astypalea har återfötts som en av Greklands mest innovativa och hållbara öar.

Astypalea har fokuserat på att begränsa sina koldioxidutsläpp genom att uppmuntra en övergång till elbilar, som har blivit mer populärt att hyra än konventionella fordon.

 

Astypalea, Foto: GNTO/K. Katopi

Se mer: Astypalea, Dodekaneserna, hållbara destinationer

Ny energi på Tilos

Tilos är en av de små öarna i Dodekaneserna och ligger mellan Rhodos och Kos. Landskapet består av höga berg, bördiga kustslätter, branta klippkuster och långa sandstränder.

Att kliva in på Tilos är som att gå tillbaka i tiden. Ön må ha bevarat sin gamla charm, men dess miljöinnovationer banar väg för framtiden. Tilos har blivit 100 % självförsörjande på energi med hjälp av sol- och vindenergi, och mer än 80 % av Tilos sopor återvinns.

Tilos, Photo: GNTO/Archive

Se mer: TilosDodekaneserna, hållbara destinationer

Lipsi lyser upp

I den norra delen av Dodekaneserna, inbäddad mellan klippiga rev och små öde öar, hittar resenärer den lilla ön Lipsi. 

Den vackert karga ön uppmuntrar besökarna att få en autentisk och hållbar upplevelse genom att ta bort alla solstolar och all engångsplast och uppmanar dem att avstå från teknik. 

Ett annat steg för att bli mer hållbar är att soliga Lipsi lyser upp ön när solen går ner med hjälp av ljusarmaturer.

 

Lipsi, Foto: GNTO/S. Antimanto

Se mer: Lipsi, Dodekaneserna

Sand, hav och solenergi på Halki

På den lilla ön Halki i ögruppen Dodekaneserna pågår ett samhällsprojekt för grön energi (en solcellspark, elfordon och en ny soldriven båt) för att säkerställa att all energi som genereras på den lilla, färgglada ön är förnybar.

 

Halki, Foto: GNTO/Arkiv

Se mer: Halki, Dodekaneserna

Cykelvänliga destinationer i Grekland

Nätverket "Bike Friendly Destinations" i Grekland består av en rad utvalda kommuner, som utmärker sig för sitt engagemang för miljöskydd, sina ansträngningar för hållbar turismutveckling och sitt engagemang för att stödja turist-cyklister.

 

Foto: GNTO/P. Merakos

Kos, Greklands cykelö

Kos har fått smeknamnet "cykelön" och är en plats att utforska på två hjul. Med härlig platt terräng, ett nät av stigar för alla förmågor och fantastisk natur är ön den hetaste platsen att hoppa upp på sadeln just nu.

Kos, Photo: GNTO/Archive

Läs mer: Kos, DodekansernaCykelvänliga destinationer

På Naxos är eko en del av ekonomin

Naxos är den största och mest bördiga ön i Kykladerna. 

På ön hittar du vackra stränder och lugna byar där lokalbefolkningen svalkar sig under platanträden. Naxos och de Småkykladerna tar ett helhetsgrepp om klimatförändringarna genom att göra sina byggnader mer energieffektiva.

De använder nu vinden och solen för energi, som är mer hållbart och stimulerar ekonomin. 

 

Naxos, Chora, Foto: GNTO/P. Merakos

Se mer: Naxos, Kykladerna 

Segling till Ithaka

I en av de största berättelserna någonsin seglar Odysseus tillbaka genom akvamarint vatten till sitt cypressbeklädda hem och tillflyktsort: Ithaka.

Idag är den mytomspunna ön och Homeros hjältarnas hem, som ligger mitt i Joniska havet, ett seglingsparadis och en mytisk magnet som drar till sig yachter och segelbåtar till dess lugna vatten.

Med segling följer ett hot mot den marina biologiska mångfalden. För att ta itu med denna påverkan är en "Sustainable Sailing Alliance" på gång, för att stödja en övergång till hållbar nautisk turism och skydda den marina miljön under många år framöver.

 

Ithaca, Foto: GNTO/K. Katopi

Se mer: Ithaka, Joniska öarna

Hållbar och läcker mat

Ikarias enkla hemligheter för ett långt liv

“Live, laugh, love”? Det verkar som om det kan vara hemligheten bakom ett långt liv. Det tror i alla fall ikarierna. Den lilla ön Ikaria i Egeiska havet är en av fem "blå zoner" i världen - ett område där människor lever längst på grund av sin unika livsstil, kost, rutiner och miljö.

 

Ikaria, Foto: GNTO/Arkiv

Ikariots är kända för sin gästfrihet och välkomnar resenärer med öppna armar.

Om du tittar in i en Ikariots kök hittar du hemodlade grönsaker, korgar med vilda, väldoftande örter, ren, nypressad olivolja, frukt från ett närliggande fruktträd och färsk fisk som fångats just den morgonen. Allt sköljs snart ner med ett glas utsökt rödvin.

 

Foto: GNTO/Arkiv

Se mer här: Ikaria, Norra Egeiska öarna

 

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!